Darija Petović Bambur: Batine ne uče djecu da budu vaspitana

Supervizorka SOS Roditeljske linije, koju je nedavno pokrenulo Udruženje Roditelji, otkriva nam zbog čega se roditelji najčešće javljaju, na koji način se ophoditi prema djeci i zašto fizičko kažnjavanje ne smije da bude način vaspitanja

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Darko Jovanović

Roditeljima u Crnoj Gori odnedavno je dostupan novi servis podrške, SOS Roditeljska linija, koju mogu pozvati na broj 080 888 888 i dobiti savjete, preporuke i podršku o svim temama koje se tiču vaspitavanja djece. Osim što je besplatna, linija je povjerljiva i dostupna svim roditeljima i starateljima u cijeloj Crnoj Gori. SOS liniju pokrenulo je Udruženje Roditelji u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, a u sklopu projekta Zaštita prava djece kroz pozitivno roditeljstvo, koji je dio velike regionalne inicijative o zaštiti djece od nasilja koju UNICEF provodi sa vladama sedam zemalja u procesu pridruživanja EU.
Darija Petović Bambur, supervizorka linije, i deset savjetnica svakog radnog dana od 16 do 20 sati razgovaraju sa mamama, tatama, bakama, starateljima i pomažu im da pronađu načine postupanja prema djeci i uspostavljanja boljeg i kvalitetnijeg odnosa.

Kakav je odziv roditelja i koja pitanja najčešće postavljaju?
– Za nešto više od jedan mjesec, SOS liniju pozvalo je više od 80 roditelja i staratelja iz svih crnogorskih gradova. Veliki je broj pitanja koja su nam postavljali, a najčešće su se ticala postavljanja granica, agresivnosti djece, ljubomore među braćom i sestrama, odnosa sa djecom tokom i nakon razvoda, kao i problema sa školom i upotrebom interneta.
Kako malom djetetu objasniti da neke stvari nijesu dozvoljene, s obzirom da nas ne razumije i ne govori?
– Prije nego što odgovorim na pitanje kako disciplinovati dijete, potrebno se zapitati zašto se dijete ponaša na određeni način. Većina ponašanja koja dijete ispoljava tokom ranog djetinjstva, a koja percipiramo kao nevaljala, zapravo su samo posljedica razvojnih faza kroz koje svako dijete prolazi i stoga imaju svrhu da potpomognu ispunjavanje djetetovih potencijala. U najranijem uzrastu dijete istraživanjem okoline upoznaje svijet oko sebe, ali i razvija potencijale. Naša je obaveza, kao roditelja, da djetetu obezbijedimo sigurno okruženje, da ga sklonimo i zaštitimo od opasnosti. U tom najranijem uzrastu razgovor nije od pomoći. To je jedan od zahtjevnijih perioda za roditelja, ali i jedini način da se dijete razvija i saznaje o svijetu oko sebe.
Postoje mišljenja da dijete koje se ne vaspitava uz batine postaje neposlušno, nevaspitano i razmaženo. Kakav je Vaš stav?
– Djeca koja se vaspitavaju bez batina nijesu neposlušna i nevaspitana. Djeca koja se vaspitavaju bez jasno postavljenih granica su, može se reći, neposlušna i razmažena. Ovdje se, dakle, ne radi o stilu vaspitanja koji podrazumijeva da je djetetu sve dozvoljno. Naprotiv. Ipak, moramo razumjeti zašto batine ne uče djecu da budu poslušna i vaspitana. Batine nakratko utiču na to da se dijete zaustavi, ali dugoročno imaju izuzetno štetne posljedice na razvoj. Mnogi roditelji vjeruju da je vaspitanje bez batina isto što i vaspitanje bez granica, što svakako nije slučaj. Odgajanje djece bez fizičkog kažnjavanja podrazumijeva postavljanje jasnih granica, ali bez primjene sile.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 102, 31.03.2017.

 

Booking.com

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...