Olivera Tičević: Sopran koji osvaja Evropu

Iako ima tek 27 godina, mlada operska diva već je osvojila brojne prestižne nagrade i velike evropske scene

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Vesela Mišković i privatna arhiva

Malo je falilo da Oliveru Tičević danas ne gledamo i ne znamo kao crnogorsku opersku divu, već kao glumicu. Da postane operska pjevačica čiji čarobni glas osvaja evropske prijestonice presudila je dobra procjena njene profesorice iz Srednje muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici, Marine Cuce Franović, koja je u djevojčici punoj energije i želje za učenjem i novim saznanjima, prepoznala predivan sopran.
Olivera Tičević je rođena u Bijelom Polju 1990. godine, gdje je s odličnim uspjehom završila osnovnu školu i osnovnu muzičku šlolu. Pored pjevanja, koje je zavoljela kao dijete zahvaljujući babi i dedi koji su izvodili starogradske pjesme, visprena djevojčica imala je još puno talenata. Učestvovala je na mnogim takmičenjima i osvajala brojne domaće i internacionalne nagrade, bavila se sportom, završila Američku školu novinarstva… A onda je pred njom bila odluka – upisati solo pjevanje, što je, kako kaže, osjećala kao ispravan izbor, ili glumu, koja ju je beskrajno privlačila. “Prevagnula je muzička škola, odnosno solo pjevanje, jer mi je profesorica Marina objasnila da je opera usko povezana sa glumom. Odlučila sam da se posvetim operi, iako je tada još nijesam slušala uživo, već mnogo kasnije, kada sam 2009. upisala fakultet u Beogradu”, priča Olivera na početku intervjua za Graciju.
Da je odabrala pravi put ubrzo su potvrdile brojne nagrade koje je osvajala na takmičenjima. Međutim, po završetku srednje škole opet je pred njom bila dilemma, ovog puta gdje da nastavi školovanje. “Odlučila sam se za Beograd. Bila sam najmlađa od puno kandidata na prijemnom, a primali su samo šest.”
Uspjela je da se upiše, a tokom studija je dva puta osvojila nagradu Austrijske barokne akademije za najperspektivnijeg izvođača, 2011. i 2013. “Nagrada je podrazumijevala da će mi oni obezbijediti koncerte svuda po Evropi. To je san svakog solo pjevača.” Po završetku studija dobila je ponudu iz Berna, stipendiju za prvu godinu master studija, za koju je konkurisalo mnogo kandidata iz Istočne Evrope. Drugu godinu je finansirao Heric program, odnosno Ministarstvo prosvjete Crne Gore. “Potom su ponudili mjesto za takozvani solist diplom, što je najveći vid edukovanja za jednog izvođača. Taj program je koncipiran tako da morate da idete na audicije, pratite projekte, a obavezna je prekogranična saradnja, tako da od avgusta živim na relaciji Bern – Oslo, ali boravim i u drugim skandinavskim gradovima.”

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji br. 121/122, 22.12.2017.

 

Booking.com

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...