10 tajni šminkanja holivudskih diva

Legendarna make up umjetnica i hemičarka Ida Gal-Čišar otkrila je deset tajni šminkanja starog Holivuda. Suvišno je reći: vaše lice nikada više neće izgledati isto

Vlasnik Max Factora lično je od nje poručio posebnu nijansu narandžastocrvenog ruža za usne, koji je bio zaštitni znak njegove supruge, tako da Ida Gal-Čišar (Ida Gal-Csiszar) nije bila obična šminkerka iz starih dana Holivuda. Zapravo je sasvim moguće da za omiljenu nijansu ruža za usne koji sada nosite treba da zahvalite upravo njoj. Radeći kao glavna hemičarka/konsultantkinja za velike brendove, među kojima su Max Factor i Tom Ford, ova legenda iz industrije ljepote konačno je odlučila da se osamostali, te pokrene liniju Gállány, što na mađarskom jeziku znači “djevojka”. Legendarna make up artistkinja i hemičarka, iza koje su izumi kao što su luksuzne maskare, kremasti ruževi, dugotrajne sjene za oči, otkrila je deset najčuvanijih tajni šminkanja starog Holivuoda

  1. Koristite maskaru i kao ajlajner

Nekada davno, maskara nije bila upakovana u bočicu sa četkicom, već je bila suva i stvrdnuta. “Ono što je bilo dobro jeste to da ste je mogli nanositi na kapke kao ajlajner, a potom i na trepavice kao maskaru”, kaže Ida. “Ali kada je Maybelline prvi proizveo tečnu formulu u bočici sa četkicom, stari način nanošenja maskare zastario je.” Bilo kako bilo, sa maskarom koja nije suva, mogućnosti su veće jer tečna maskara lijepo klizi niz trepavice, ali i duž njih, kao da nanosite ajlajner, što je odličan izbor u trenutku kada kod sebe nemate sve što vam je potrebno za šminkanje.

  1. Rumenilo kao ruž ili olovka za usne

Ovo je trik koji je Ida “pokupila” od Roberta Salvatorea, nekadašnjeg glavnog Max Factorovog šminkera. Četkicu za usne lagano skvasite, a potom utapkajte u rumenilo koje ćete da upotrijebite kao bazu i “olovku” za oblikovanje usana, prije nego nanesete ruž za usne, koji će se uz pomoć ovog malog trika zadržati cijelog dana. Ovo je još uvijek najbolji trik stare škole.

  1. Ruž za usne kao kremasto rumenilo ili bronzer

Ida Čišar kaže da ovo mogu da čine svi i da možete da upotrijebite bilo koju boju ruža, ali postoji trik za savršeno nanošenje. “Nakon što ste na usne nanijeli ruž, razmažite ga, a potom kažiprstom i srednjim prstom pritisnite sredinu donje usne i blago tapkajte da biste pokupili boju. Zatim sastavljenih prstiju boju prenesite na obraze.” Za daljnje dotjerivanje, preko nanesene boje možete staviti rumenilo u prahu. Toplije tonove ruževa možete da koristite kao bronzer. Za hrabrije boje, poput crvene, bitno je da što bolje razmažete boju.

  1. Lice podignite sjajem za usne

Ida je bila među prvim hemičarkama koje su krajem 70-ih formulisale sjaj za usne (Prije sjaja, vazelin je imao sveopštu upotrebu.) “Na četkicu maskare, koja je čista i koju nećete koristiti u druge svrhe, nanesite sjaj za usne i nanesite ga na najviše tačke obrva, potezima ka spolja, kako biste stvorili iluziju da imate više jagodice. Zbog ovog malog trika, oči će vam izgledati blistavo.”

  1. Nacrtajte vještački madež

Postoji razlog zašto su se mnoge glumice – prije svih Merilin Monro – oslanjale na lijepa obilježja na koži. “Nekada nisu postojali fileri i injekcije za ljepotu kakve imamo danas, te je asimetrija bila glavna briga tadašnjih starleta”, objašnjava Ida. “Dobro pozicioniran madež može da posluži kao optička varka koja će skrenuti pažnju na ljepši dio lica.” Kao eksperiment, Ida predlaže da visoko na licu nacrtate madež olovkom za oči ili vodootpornom maskarom, a zatim ga, prije nego se osuši, blago skvasite kako bi izgledao što prirodnije.

  1. Mat narandžasta sjena za istaknute oči

“Boje ambera ili zalaska sunca kad je riječ o mat sjenama bile su važne boje početkom 40-ih pa sve do kasnih 70-ih”, objašnjava Ida. Ljepota toplih mat tonova je u tome što naglašavaju svaku boju očiju, stavljajući akcenat na zlatne tačkice koje se nalaze u zjenicama, posebno kada je riječ o plavim i zelenim očima, ali i toplim smeđim očima.

  1. Sjenu i ajlajner nanosite otvorenih očiju

Još jedan trik: morate da gledate gdje nanosite šminku, jer ona mora biti na mjestima na kojima želite da bude. “Izluđuje me kada vidim djevojke koje zatvorenih očiju pokušavaju pravilno da nanesu olovku ili ajlajner. Previše vremena provode usavršavajući liniju koja će nestati ili se iskriviti nakon što otvore oči.” Poenta je u tome da oči držite otvorene. Nabavite dobro ogledalo i upoznajte svoje lice.

  1. Nosite highlighter u svim prilikama

Ida vjeruje da je najbolji način da osvježite lice i ostavite mladalački dojam upotreba posvjetljivača, odnosno highlightera. Ona i njene kolege uvijek su vodili računa da glumice na snimanjima obavezno imaju kod sebe malu zalihu ovog proizvoda kako bi popravile šminku u bilo kojem trenutku. “Nanesite ga kada izlazite nakon radnog dana. Malu količinu nanesite na jagodicu prsta i utisnite je na unutrašnje uglove očiju, iznad sredine gornje usne, ispod obrva, na vrh jagodičnih kostiju i duž ključnih kostiju u dnu vrata.”

  1. Korijen trepavica definišite četkicom

Ništa ne može da naglasi oči kao guste trepavice, ali za to su potrebni preciznost i dobra četkica. “Podcrtavanje gornje unutrašnje linije trepavica definiše oko, a trepavice čini gušćima, ali morate da obratite posebnu pažnju na korijen trepavica. Ukoliko ne zađete u taj dio, koža će ostati nenašminkana, što će upropastiti cijeli izgled.”

  1. Promijenite oblik lica sjenčenjem linije kose

Linija kose veoma je važna kod šminkanja jer može da promijeni cjelokupan izgled osobe ili glumice za određenu ulogu. Činjenica da li ćete osjenčiti liniju kose ili ne znatno može uticati na vaš izgled, koji potom možete da mijenjate tokom dana i noći. Da biste to postigli, Ida preporučuje čvršću četku za sjenčenje i kaže da na rub kose trebate nanijeti sjenu za dvije nijanse svjetliju od boje kose, dok plavuše treba da nanesu sjenu u širini od 5 cm. Potom, sitne dlačice premažite gelom za obrve u boji, te provjerite iz svakog ugla da li sve izgleda kako treba. I ovdje važi pravilo da dobro utrljate boju.

GRACIJA 71/2016.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...