spot_img

10 zapovijedi za dug i zdrav život

Postoji li tajna dugovječnosti i koja su njena zlatna pravila?

spot_img

Iako je medicina do danas značajno napredovala, kao da se tokom posljednje dvije stotine godina izgleda želja za životom utrostručila. Postalo je svima jasno da način na koji ćemo ostariti veoma zavisi od nas samih, od onoga što jedemo i načina života. Donosimo vam deset zapovijedi za dug i zdrav život.

1. Dobro jedite: Brojne su bolesti čiji je uzrok loša ishrana. Pravila koja treba da slijedite su ona osnovna: mnogo voća, povrća i vlakana, malo masnoće i soli, jesti raznovrsne namirnice, izbaciti prženu hranu.

2. Pijte umjereno: Alkoholna pića su dozvoljena, ali bez pretjerivanja! Dozvoljena količina je dvije čaše alkohola dnevno za muškarce (dvije čaše vina ili dvije konzerve piva) i jedna za žene.

3. Zaboravite cigarete: Jedno istraživanje je pokazalo da svaka cigareta skraćuje život za 11 minuta. Dakle, jednoj kutiji odgovara dan i po života manje. Da li je potrebno dodati još nešto?

4. Pazite na težinu: Usljed viška kilograma povećava se opasnost od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i tumora.

-

5. Seks je važan: Redovna seksualna aktivnost može da spriječi srčani napad i moždani udar.

6. Krećite se: Minimalno pola sata fizičke aktivnosti dnevno – trčanje, šetanje, vožnja biciklom ili nešto drugo, manje je važno. Osim što smanjujete rizik od mnogih oboljenja, fizička aktivnost ima i antistresni učinak.

7. Dobro spavajte: Ako ne spavate dovoljno vaš imunitet će oslabiti. Sem toga, pojačaće se proizvodnja hormona koji, kada ih je previše, mogu uzrokovati gojaznost i dijabetes.

8. Posjetite ljekara: Posjetite povremeno ljekara, barem jednom godišnje. Tako ćete na vrijeme otkriti eventualne promjene, rizične faktore i držati ih pod kontrolom.

9. Relaksirajte se: Stres je veoma često uzrok mnogih oboljenja. Smanjivanje faktora koji ga uzokuju i pronalaženje vlastitog antistresa je veoma važno.

10. Budite optimista: Pesimizam negativno djeluje na želju za životom, ubrzavajući tako proces starenja.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO