10 znakova da je vaše dijete zavisnik od interneta

spot_img

To je već postao društveni fenomen, a ovih 10 znakova ukazuju da je vašem djetetu potreba stručna pomoć:

Provodi više od trećine vremena igrajući igrice Ništa više nije zanimljivije od kompjutera. Uzalud ga upozoravate, molite, prijetite, nudite alternative… Ne čuje vas!

Umjesto druženja s prijateljima druži se sa računarom Najbolji drug zvoni na vratima. Vaše dijete vas moli da mu kažete da nije kod kuće. Izbjegava staro društvo, isključuje telefon dok igra igrice, pravi se da ne čuje pozive ukućana.

Oponaša neartikulisane zvuke poput onih kojima se oglašavaju junaci igrica Ovo je već ozbiljan znak za uzbunu! Ako postane dio djetetove svakodnevnice – trk kod psihologa.

Ne izlazi iz svoje sobe satima Satima igra igrice, komunicira samo putem društvenih mreža ili prati internet zanemarujući fizičku aktivnost, druženje “uživo” sa drugim mladim ljudima, “gubi noći igrajući igrice”, komunicira isključivo s virtuelnim svijetom interneta.

Asocijalno je Društveni život prestaje da postoji. Ne zanima ga nijedan događaj ili okupljanje na kojima je ranije učestvovao. Odbija da ide na rođendane, u bioskop, na sport ili porodična okupljanja.

Agresivno je Ne prepoznajete svoje dijete u trenutku kada pokušate da ga odvojite od tableta, telefona ili računara. Psuje, prijeti, histeriše, čupa kosu, plače.

Razmišlja o igricama tokom drugih aktivnosti Bilo šta što radi u toku dana vodi samo ka jednom – kako da se što prije dokopa računara. Jedva čeka da se oglasi školsko zvono za kraj časa, da odjuri kući, završi domaći… Iako na prvi pogled djeluje kao uzorno dijete, on zapravo sve obaveze uredno izvršava da bi što prije sjeo da igra omiljenu igricu.

Laže prijatelje o vremenu provedenom u igranju igrica Primijetili ste da laže vas, ali i drugare, o vremenu koje provodi igrajući igrice? Ne oklijevajte, odmah potražite pomoć!

Izbjegava sve druge aktivnosti i obaveze Nekada uspješan sportista i odličan đak, sada samo traži izgovor da ostane kod kuće i zatvori se u svoju sobu. Naravno, sa računarom.

Gubi samokontrolu Spremno je i da fizički nasrne na vas ako pokušate da ga odvojite od kompjutera. Više nema vremena za čekanje! Potrebna vam je pomoć psihologa, vaše dijete je zavisnik od interneta.

VIA www.zdravaiprava.com

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO