24.Internacionalna Smotra UMJETNOST&MODA Kotor 2021.

spot_img

Program u formi performansa koji je kombinacija umjetnosti i mode, trebalo je da počne na plaži hotela Huma, a da se potom nastavi na drugoj lokaciji, pored bazena hotela Huma.

Kako je pola sata pred početak programa počela oluja sa jakom kišom, organizatori su bili primorani da u rekordno kratkom roku, kompletan događaj premeste u restoran Toskana, u hotelu Huma.

Iako je kompletna koreografija bila prilagođena I 2 dana vežbana na plaži I pored bazena, zahvaljujući fantastičnim umjetnicima, profesionalnom koreografu I timu Fabrike I Hume, kao I strpljivoj publici koja je očigledno došla da podrži opstanak obe manifestacije, svi prisutni su uživali u vrhunskom modnom I umjetničkom događaju, što je na kraju rezultiralo pravim stojećim ovacijama.

U prvom dijelu programa izveden je performans ZINAIDE&LETROIANNE, inspirisan Zinaidom I kada je predstavljena prva kolekcija Itala Marseglie, gde se u naslovnoj ulozi našla poznata Crnogorska glumica Sanja Jovićević Popović, uz učešće manekena i fantastičnih igrača baletske grupe DIANO iz Herceg Novog, prijedvođene Antoniom Đurović Novoselac.

-

U drugom dijelu izvjeden je I deo performansa inspirisan Božanstvenom komedijom Dantea Aligijeria, kojim su se organizatori pridružili centralnom svijetskom obeležavanju 700 godina od smrti ovog velikog poete.

Nakon toga je uslijedio mini koncert talentovane I već mnogim svjetskim nagradama okićene mlade Kotorske violinistkinje, Vjere Radulović, čiji je nastup ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Na samom kraju, publika je uživala u drugom delu performansa inspirisanog Danteovom Božanstvenom komedijom, gdje se kao I u prvom dijelu, u ulozi naratora našla Sanja Popović, a modele Itala Marseglie su predstavili manekeni, kao I igrači baletskog studia Diano iz Herceg Novog.

Kompletan program je režirao producent I reditelj Rossano Giuppa.

Ono što je izazivalo posebnu emociju je činjenica da je ovaj projekat  bio divna kombinacija Italijanskih i Crnogorskih umjetnika. Svi učesnici, manekeni I igrači su bili na visokom profesionalnom nivou, a Sanja Jovićević Popović koja je kao I uvijek dokazala da je velika umjetnica I jedna od najljepših glumica sa ovih prostora, Italo Marseglia I Rossano Giuppa su sa punom pravom doživjeli ovacije prisutne publike.

U uslovima Corone, bez početne finansijske podrške I kratkom vremenu za organizaciju, zahvaljujući  prijateljima iz Italije I Crne Gore, pre svega hotelu Huma I ogromnoj želji tima Fabrike da sačuva ovu manifestaciju, sinoć I bez skupe produkcije I u malom prostoru,  kreativnost, volja, snaga i pozitivna energija kakva se ne pamti na sličnim događajima, pobedili su I sačuvali kontinuitet manifestacije koja je u prijethodne 23 godine dovodila u Kotor najveća svijetska imena iz mode I umjetnosti..

ITALO MARSEGLIA

Iatlo Marseglia je od ranog detinjstva bio fasciniran modnim dizajnerima I imao vrlo jasnu viziju mode kojom je želeo da se bavi. Kao đaku naučne gimnazije, matematika, logika I strogost su oduvek bili osnova njegove kreativnosti. 2012 je u Rimu diplomirao modni dizajn na Evropskom Institutu za dizajn. Stažiranjem u visokoj modi je savlado veštinu krojenja I ručnog rada koji je sada apsolutni trend I koji je primenjen u njegovoj najnovijoj kolekciji. Posvećen savršenstvu, započeo je svoj lični put u modi, onbavljajući njegove perspective I koristeći iskustva koje je strako sarađujući sa najpoznatijim Italijanskim modnim brendovima.

2014. osniva vlastiti brend, kada I lansira prvu demi-couture kolekciju kao rezultat njegove strasti prema strukturalnoj, savršeno krojenoj odeći, što je vidljivo u svim linijama I oblicima njegovih kreacija.

Italo svoje kolekcije prikazuje na Alta Romi, Nedelji visoke mode u Rimu I najstroži modni novinari I kritičari, čiji je inače miljenik ga svrstavaju u najtalentovanije kreatore “nove I savremene” visoke mode, ceneći njegovu originalnost I inovativnost, sposobnost da stvara “couture” modu koja se može svakodnevno nositi, koja je dostupna ne samo najbogatijima, već pre svega onima koji teže eleganciji, šiku I svaršenstvu u izradi I dizajnu.

Italo je svoju originalnost manifestovao i u viđenju održive mode koju je primenio u svojoj poslednjoj kolekciji, na način što lično štrika i kukiča kreacije, stvarajući modu koja je kako kaže, „slow fashion“, spora moda, koja je po njemu ključni uslov za spas planete i kontinuirano bavljenje modom.

Italo je uneo inovativnost ne samo u  modu koju stvara, beć I njenoj prezentaciji. Svi sa nestrpljenjem iščekuju njegove “revije” na Nedelji visoke mode u Rimu, koje su zahvaljujući saradnji sa Rossanom Giuppom uvek ne samo modni, već I kulturni događaji, inspirisani legendama ili velikim umjetnicima, uz učešće ne samo manekena,  već i najpoznatijijih Rimskih pozorišnih glumica, igrača, muzičara, DJeva…..

Moda koju stvara ITALO MARSEGLIA, poznata kao “made in Italo”,ali I njena prezentacija su u pravom smislu ART&FASHION, zbog čega je sa radošću dočekan na 24.Internacionalnoj Smotri UMJETNOST&MODA Kotor 2021.

Foto: Fabrika

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO