spot_img

IZBJEGAVAJTE SUNCE OD 10 DO 17!

spot_img

Bili ste nepažljivi, koža je crvena, upaljena i bolna – i pored svakodnevnih upozorenja o štetnosti pretjeranog izlaganja suncu! Radi se, naravno, o veoma neugodnim opekotinama od sunca. Ovakva oštećenja mogu dovesti do preranog starenja, ali i do raka kože. Najbolja zaštita protiv opekotina je skratiti boravak na otvorenom – izbjegavajte direktno izlaganje suncu između 10 i 17 časova. Ublažite tegobe – istuširajte se mlakom vodom, a potom namažite kremom ili blazamom koji su namijenjeni za upotrebu nakon sunčanja, upravo za smirivanje i ublažavanje posljedica i neugodnog osjećaja zbog opekotina.

VAŽNO! Ne češite se kako ne biste izazvali dodatnu infekciju upaljene kože. Pijte dosta tečnosti i uzmite dodatni vitamin C – antioksidans, koji će ubrzati zacjeljivanje opekotina. U prva 24 sata popijte aspirin ili ibuprofen, rade na principu smirivanja upale, ublažiće iritaciju i crvenilo.

NAPOMENA: Ako vam je koža sklona aknama, ekcemima i perutanju ili imate psorijazu, obavezno se konsultujte s dermatologom o izboru kreme te odgovarajućoj njezi kože za vrijeme izlaganja suncu.

KAKO DA SE ZAŠTITITE

Nanesite zaštitnu kremu na sve izložene dijelove kože bar 30 minuta prije izlaska na otvoreno. Birajte proizvode sa što većim zaštitnim faktorom, kako za lice, tako i za tijelo!

-

Nanosite zaštitnu kremu svaka dva sata, a naročito nakon izlaska iz vode ili preznojavanja.

Nosite šešir širokog oboda i sunčane naočale.

Koristite balzam za usne sa zaštitnim faktorom 30+.

Ograničite vrijeme provedeno na suncu u periodu kada su sunčevi zraci najjači.

Kožu uvijek zaštitite odgovarajućim sredstvom i u gradu, kao što to činite na moru!

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO