spot_img

40 razloga – zašto ne treba imati djecu

“Nemojte da vas prevari misterioznost majčinstva, kažem vam ja, majka dvoje djece. Da sam znala šta me čeka, ne bih nikada zatrudnila”, riječi su Korin Majer

spot_img

Kada je francuska spisateljica Korin Majer 2007. objavila knjigNo Kids: 40 Good Reasons Not to Have Children, uznemirila je prvo Francuze, a onda i ostale. “Nemojte da vas prevari misterioznost majčinstva, kažem vam ja, majka dvoje djece. Da sam znala šta me čeka, ne bih nikada zatrudnila.” Užasne riječi iz usta jedne majke, ali Korin kaže kako ovu knjigu ne bi mogla ni da napiše da nije majka, jer bi je proglasili ogorčenom i ljubomornom starom djevojkom bez djece, a ovako mogu da je nazovu samo neodgovornom majkom.

“Ipak sam imala hrabrosti da srušim ‘kult bebe’ kako bih obeshrabrila djevojke koje sanjaju krevetac i pelene, ali i da odbranim one koje to ne priželjkuju, a koje društvo sve više sažalijeva dok njihov broj ipak raste. U Njemačkoj 1 od 3 žene u reproduktivnim godinama nema djece, u Velikoj Britaniji 1 od 4, a u Italiji 14 od 100 žena odlučuje da ne rodi.” Korin je u knjizi ponudila 40 razloga/poglavlja protiv, od okrutnog Vaša djeca će vas, ionako, razočarati, pa do Zbog djeteta ćete se oprostiti od svih mladalačkih snova. Žena osjeća potrebu da postane wonderwoman, bolja od svoje majke koja je sve žrtvovala zbog djece, pa se muči na pravom ratnom putu kuća-posao-djeca-partner. “Radila sam 70 časova nedjeljno, zar se tako i konj ne bi ubio? A šta reći o iscrpljujućim turama Eurodizni-Akvafan, neka mjesta ne smiješ da zaobiđeš. Djeca su luksuz za bogate koji sebi mogu dozvoliti da plate dječije odlaske u internate i putovanja sa pratnjom. Djeca na Zapadu troše 30 puta više vode i električne struje od afričke. Bojimo li se da nećemo imati dovoljno stanovnika, dočekajmo imigrante raširenih ruku”, zaključila je Majerova čija knjiga ni danas ne prestaje da skandalizuje i izaziva polemike.

Nemamo djecu, pa šta!

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO