spot_img

48. Praznik mimoze

spot_img

Velikom karnevalskom povorkom i koncertom Tonija Cetinskog, 3. februara počinje Međunarodni praznik mimoze, manifestacija koja već 48 godina širom otvara vrata Herceg Novog za sve koji se raduju kvalitetnoj kulturnoj, sportskoj ali i gastronomskoj ponudi. Do 19. Februara, kada će tradicionalnim suđenjem Karnevalu i koncertom Željka Samardžića, cvijetna Fešta biti završena,  gotovo svakodnevni program biće ispunjen veselim uličnim manifestacijama, maskenbalima, cvijetnim i dječijim povorkama, pučkim svečanostima, ribljim i lovačkim večerama te brojnim sportskim programima. Na Press konferenciji organizatori su najavili internacionalizaciju Festivala programom Prijatelji u gostima učešćem Konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, Francuske ambasade i  Instituta Francuske u Podgorici, koji će u okviru manifestacije upriličiti svoje nacionalne dane. Dani Beograda održaće se od 6. do 8. februara, kada će biti predstavljena kulturno-umjetnička i gastronomska ponuda Skadarlije, rekao je između ostalog Zoran Dojčinović, generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom. U programu će učestvovati glumice Ljiljana Jakšić, Nataša Popovska i umjetnički centar Talija, dok će gastronomsku ponudu i degustaciju čuvenih i tradicionalnih srpskih specijaliteta pripremiti restoran Tri šešira.
Za Žan-Žaka Fortea, otpravnika poslova Ambasade Francuske u Crnoj Gori i direktora Francuskog instituta, učešće na Festivalu je za Francusku čast i prilika da predstavi svoju kulturu i vrijednosti. Dani Francuske najavljeni su za 13, 14. i 15. februar, a po riječima Jelene Delević iz Francuskog Instituta u Podgorici, pripremili su ulični spektakl Ljudi sa visine, nastup francuske pop grupe Baden Baden, a za završnicu gastronomsko veče specijaliteta francuske kuhinje u pripremi Radmile Rajković, šefa kuhinje rezidencije Ambasade Francuske.
“Mimoza je kroz dugi period postojanja prolazila kroz razne faze, sadržajno obogaćivana i koncipirana, tražeći svoj put i svoje mjesto onako kako je zamišljeno u početku, a to je da bude propagandno-turistička manifestacija, manifestacija koja u zimskim mjesecima treba da da dodatnu turističku ponudu Herceg Novom i da Herceg Novi što je moguće više promoviše kao turističku destinaciju”, rekao je v.d gradonačelnika Dragan Janković.
“Program 48. Praznika mimoze bio je definisan ranije, što je omogućilo efektnu promotivnu kampanju u cijelom regionu. Sve je rađeno tokom višemjesečnih priprema, u intenzivnoj saradnji po svim pitanjima sa Opštinom Herceg Novi i javnim službama i preduzećima. Ovo je gradski praznik i grad ovakvim manifestacijama dokazuje svoj vitalitet”, rekao je direktor Herceg festa Stevan Koprivica.
Dobru zabavu posjetiocima 48. Praznika mimoze na maskenbalima 4, 11. i 18. februara, obezbjediće regionalne muzičke zvijezda, Jelena Rozga i Danijela Martinović te grupe, Exodus, Boka Band, Tri kvarta i klapa Stari Kapetan.
Opština Herceg Novi je generalni sponzor manifestacije. (Danijela Đokić)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO