spot_img

5.INTERNACIONALNI MODNI FESTIVAL – IFF PORTO MONTENEGRO/TIVAT 2022.

Agencija FABRIKA I PORTO MONTENEGRO organizuju 5.INTERNACIONALNI MODNI FESTIVAL IFF PORTO MONTENEGRO/TIVAT 2023. koji će biti održan  21.i 22. jula u prostoru SYNCHRO Porto Montenegro sa programom:

spot_img

Glavni program:

21.Juli – 21h svečano otvaranje

Modna revija modne kuće visoke mode RAMI AL ALI-ispred ove modne kuće dolazi lično osnivač I glavni kreator, Rami Al Ali

Modna revija AGATHA RUIZ de la PRADA – ispred kreatorskog tima ove modne kuće dolazi Javier Carrera

22.Juli – 21.00h –  modna revija visoke mode TONY WORD koji dolazi lično

IFF Porto Montenegro  okuplja poznate modne kreatore, uticajne ličnosti iz svijeta mode, iz cijelog sveta, lokalne, Regionalne I Internacionalne medije, predstavnike svijetskog jet seta….sa ciljem koji je već ostvaren, a to je da Porto Montenegro svake godine u drugoj polovini Jula bude svijetska  modna destinacija I kao takva, promoviše ne samo Porto Montenegro, već I grad Tivat I Crnogorsku obalu.

-

Prateći program na prostoru MULO 2 Porto Montenegro:

01.Juli – 20.30h – modna revija FASHION COMPANY I Omiljeni multibrend koncept u regionu Fashion&Friends sa glamuroznom modnom revijom u najlepšem ambijentu Porto Montenegra, na kojoj će biti prikazane nove kolekcije preko četrdeset svetskih modnih brendova, uključujući Replay, Diesel, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Levi’s, HUGO, Boss, Guess, Patrizia Pepe, Scotch&Soda, Steve Madden i mnogi. drugi.

Direktan prijenos obje večeri Glavnog programa će biti na RTCG, sa početkom u 21h.

Obzirom na veliko interesovanje poštovalaca  Festivala ,od  ove godine uvedena je  I mogućnost kupovine karata  za IFF Porto Montenegro. Na ovaj način modnim revijama moći ce da prisustvuju svi poštovaoci mode.U prodaji će biti mali dio postojećeg kapacitatea gledališta, uključujući I VIP mjesta. Karte se mogu kupiti preko “GIGS TIX-a”

Glavni sponzor IFF Porto Montenegro je hotel REGENT PORTO MONTENEGRO koji će kao I prethodnih godina, svojim life stylom, besprekornim smještajem I uslugom, biti najbolji mogućI domaćin uglednim gostima iz svjetske mode.

Zlatni sponzor: HUBLOT satovi

Srebrni sponsor: ONE Crna Gora

Podrška: TURISTIČKA ORGANIZACIJA TIVAT

Sponzori:    Hotel La Roche

                  HIPOTEKARNA BANKA

                  MEDIA

                 

Pomogli:  hotel ASTORIA Tivat

               Restoran ONE Porto Montenegro

               Vinarija KUTJEVO                   

Total designe: MullenLowe And Friends

Štampa: AMC

Frizure: HAIR SALON by Sanja

Šminka: FARMASI Crna Gora

Generalni medijski pokrovitelj RTCG

Medijski sponzori:

……………………………………………..

RAMI AL ALI:

Rami Al Ali je osnovao svoj brend u Dubaiu, 2001. Godine I u modnu arenu j ušao sa smjelim kreacijama i beskompromisnim modnim dizajnom. Nakon brojnih inspirativnih modnih revija širom “Zaliva”, Al Alijeva popularnost se globalno proširila, a njegove kreacije su ispunjavale stranice vodećih modnih magazina kao što su Vogue, Harper’s Bazaar, Elle i Business of Fashion, Marie Clair…..

Njegov uzljet u svjetu mode je rastao I počeo je da privlači pažnju  globalnih brendova kao što je Svarovski, koji je istakao Alia u njihovoj knjizi Unbrided, zajedno sa najčuvenijim kreatorima I veteranima mode kao što su Giorgio Armani, Vivian Vestvood i John Galliano…… 2006. La Mode En Images je zamolio Al Alija da bude deo ceremonije otvaranja Azijskih igara u Kataru.

Sarađivao je sa mnogim značajnim umjetnicima, kao što je arhitekta Viktor Udzenija koji je dizajnirao instalaciju u Dubai Design District-u, ali i brendovima poput dizajnerke nakita Nadine Kanso, međunarodnog high street giganta Charles & Keith, privatne avio-kompanije Roial Jet I brendovma luksuznog nakita kao što su Bulgari, Cartier, Van Cleef & Arpels i Messika.

Al Alijev nagli proboj dogodio se 2009. godine, kada je pozvan da bude gostujućii član Alta Moda Alta Roma, koja orgnaizuje Nedelju visoke mode u Rimu, kada je prikazao svoju kolekciju visoke mode u okviru zvaničnog kalendara Alta Rome. Ova revija je dodatno ojačala njegove odnose sa evropskim modnim medijima i njegov uspeh je ponovo potvrđen kada ga je The Middle East Magazine proglasio za jednog od 50 najuticajnijih Arapa.

U januaru 2012. Al Ali je debitovao na Nedelji mode u Parizu, prikazujući svoju kolekciju za proleće-leto 2012. Sa serijom kolekcija, Al Ali je uspešno izgradio i održao brend koji pokazuje jedinstveno zanatsko umeće i viziju kreativnosti. Kako bi pratio promene u modnoj industriji, Rami Al Ali je lansirao Rami Al Ali Vhite 2020. Ova kolekcija je godišnje izdanje njegovih konfekcijskih večernjih i svadbenih haljina čime Ali daje prioritet dugovečnosti i istovremeno osuđuje trend prekomerne proizvodnje.

Danas su Al Alijeve kreacije sinonim za kreativno umeće I modernu eleganciju i nose ih brojne svijetske poznate ličnosti kao što su između ostalog  Aishvaria Rai, Beionc, Knovles, Chanel Iman, Eva Longoria, Googoosh, Helen Mirren, Naval Al Kuvaitia, Isabeli Fontana, Jennifer Lopez, Kelli Rovland, Kerri Vashington, Mandi Capristo, Mona Kattan i Ioussra, Leonnie Hanne, Naomi Campbell, Carrie Undervood, Rim Saidi, Passant Shavki i Julianne Moor….

Cilj njegove vizije je da  svojim uspjehom ide dalje od  i kako bi podržao svoju životnu strast osnovao je brend DNA, posvjećen umjetnosti i napredku žena. Od 2017. godine, Al Ali sve više podržava generaciju mladih modnih majstora svojim mentorskim programom na prestižnom ESMOD Fashion Institute u Dubaiju, pružajući studentima priliku da razviju sopstvenu capsul kolekciju kroz praksu u njegovom  ateljeu.

2019. godine učestvovao je na izložbi neprofitne organizacije Atasi fondacije u Dubaiju koja je imala za cilj da rasvetli rani početak ženskog umetničkog pokreta u Siriji, naglašavajući ogromnu ulogu umjetnica u oblikovanju nacionalne umjetničke scene. Godinu dana kasnije, Rami Al Ali je pokrenuo Ard Diar, koncept dizajniran sa ciljem da podstakne otvorene razgovore sa etabliranim sirijskim ličnostima kako bi podržao sirijski talenat I njegov razvoj širom svjeta.

Al Ali takođe sarađuje sa Dubai Design & Fashion Council (DDFC) kao mentor kako bi pomogao u promocij I razvoju lokalnih i regionalnih talenata u Emiratima i podržao razvoj održive industrije.

Revija RAMI AL ALIA će otvoriti IFF Porto Montenegro 2023 sa kolekcijom koja će biti prikazana na Julskoj NedJelji visoke mode u Parizu. Kako dolazi prvi put u Crnu Goru, prikazaće I rekapitulaciju njegovih prijethodnih kolekcija sa najupečatljivijim kreacijama.

AGATHA RUIZ DE LA PRADA

Nakon završenih studija “Umjetnost I tehnologija u modi” u Barseloni, Agatha je sa 20 godina počela da radi kao pripravnica u studiju dizajnera Pepea Rubija u Madridu. Godinu dana kasnije, predstavila je svoju prvu kolekciju u Madridu u dizajnerskom centru LOCAL i od tada je svoje kolekcije prikazivala u međunarodnim prestonicama mode: Parizu, Milanu, New Yorku, Berlinu, Madridu i Barseloni.

Agata je bila počasni gost i predstavnik španske mode na prestižnim  modnim pistama I Nedeljama mode Francuske, Nemačke, Argentine, Austrije, Čilea, Kolumbije, Sjedinjenih Država, Francuske,  Grčke, Hong Konga, Italije, Japana , Malezije, Maroka, Meksika,  Portugala,  Rusije, Švedske…..

Agatini dizajni postali su pravi medij umjetničkog izražavanja. Tokom  prvih godina rada kao dizajner, počela je da izlaže neka od svojih remek dela u galerijama i muzejima u različitim gradovima Španije, Francuske, Italije, SAD, Nemačke, Portugala, Austrije, Belgije, Grčke, Švedske, Kolumbije, Indije, Šri Lanke, Hong Konga….

2014. i 2015. Agata je predstavila retrospektivnu izložbu u zemljama Latinske Amerike. 2017. je izabrana od strane Google Arts & Culture da učestvuje u njihovoj inicijativi #VeVearCulture sa dve ekskluzivne digitalne izložbe.

Sararađivala je sa brojnim umjetnicima kao što su Enrique Vega, Gloria García Lorca, Eduardo Chillida, Pep Guerrero, Luis Galliussi, Philippe Andrieux, Bárbara Juan, Ciuco Gutiérrez, Christopher Makos, Miguel Ángel Molina, Michel Bresson, Ramiro E., Orlan, Nicole Herzog, Karim Rashid…    Od 1986. godine, brojne svjetske kompanije su otkupile preko 100 licenci njenih modnih dodataka: Keramičke obloge, posteljina, knjige, pribor za kućne ljubimce, parfemi i kancelarijski materijal su primeri mnogih proizvoda koji se distribuiraju kroz Agathine vodeće prodavnice i njenu onlajn prodavnicu, kao i niz multibrend prodavnica širom svijeta.

Zahvaljujući saradnji sa različitim kompanijama, dizajnirala je uniforme, kostime, scenografije za pozorišne, operske i baletske predstave, božićne lampice, dječije parkove, urbani nameštaj, tematske parkove, murale, bašte, restorane, postere za događaje, automobili itd…

Godine 2011. osnovana je Fondacija Agatha Ruiz de la Prada, koja je sačuvala važan prikaz Agatinog napretka tokom njenih  trideset godina koje su ušle u istoriju svjetske mode i kreativnosti, sa svrhom klasifikacije i širenja njenog impresivnog dokumentarnog nasljeđa.

2017, Agata je dobila Nacionalnu nagradu za modni dizajn od španskog Ministarstva prosvete, kulture i sporta kao priznanje za njeno više od 30 tridesetogodišnji rad i sposobnosti da poveže svoj rad u modi sa drugim manifestacijama umetnosti.

NAGRADE:

 • GSM of Alcatel Award for the most audacious communication. (1996)
 • International Award of Ecology Delta D’Oro. Ferrara, Italy. (1997)
 • Laurel de Oro Award for the trajectory and presence in the fashion sector. España. (1998)
 • 3 FIFI Awards for the female fragrance AGUA: best fragrance, best packaging and best communication. (2003)
 • Keys of the city of Cartagena de Indias, Colombia. (2004)
 • La Kore, Oscar of Fashion. International Stylist. (2004)
 • 2 FIFI awards for the male fragrance LIO: best packaging and best advertising campaign.     (2005)
 • FIFI award for best communication for the perfume IMAGINA. (2006)
 • Special award T de Telva for her trajectory in the world of fashion. (2006)
 • Award Colombia is Passion, Colombia. (2007)
 • New Yorker of the Year. Spain US Chamber of Commerce. New York. (2007)
 • V Award Top Glamour for best Spanish designer of the year . (2007)
 • Prix of Fashion of the magazine Marie Claire for the best professional trajectory. (2007)
 • Capital Award 2008. Mejor diseñadora.
 • Perséfone Award. Club de los Medios. Gala Aniversario 2008.
 • Gold Delantal, Award for the Arts. Madrid Fusión. (2008)
 • Award for business excellence. Government of Aragón. Zaragoza. (2008)
 • Max Leones award for scenery arts. Best designer. Madrid. (2008)
 • Award for the best international designer 2009. Miami Fashion Week.
 • Ambassador of Fashion 2009. Sevilla.
 • Gold Medal of Merit in the Fine Arts. Santander. Spain. (2009)
 • Antena de Oro Award 2008 for her trajectory in the fashion world.
 • Award Golden Thread of Honor. Designer of the year. Lodz, Poland. (2009)
 • Distinguished guest of the city of Santiago of Chile. (2009)
 • Guest of honor in the city of Buenos Aires. (2009)
 • Expomoda award for international trajectory. Miami, U.S.A (2010)
 • Women Together award in recognition of her professional trajectory linked to women’s rights. New York. (2010)
 • Dedication to Fashion award. Seville. (2010)
 • CECOMA award for business innovation. Madrid. (2010)
 • Lorenzo El Magnífico award. Florence Biennale. Italy. (2011)
 • Diálogo award of the Association of Hispanic-French Relations with Jean Paul Gaultier. (2013)
 • Dedal de Oro award for best designer. Madrid. (2013)
 • ACOTEX awards 2013. Best designer. Madrid.
 • Designer of the Year award. Miami Fashion Week. (2014)
 • Tendencias award. Best Designer. Valencia. (2014)
 • Corazon award. Professional trajectory. Gala Starlite, Marbella (2014)
 • Huesped Ilustre de Barranquilla. Colombia. (2015)
 • Puente awards 2015. American Club of Madrid (2015)
 • Estrella de la Fama award. Cochabamba, Bolivia. (2016)
 • Honduras Marca Pais award. Honduras (2016)
 • Fedeltà al laboro. Vigevano, Italy (2016)
 • Personaje Joya award. VOGUE. (2016)
 • Doctor Honoris Causa in Moda Bucarest (2017)
 • Lifetime Achievement Award, Bucarest (2017)
 • Ilustre Municipalidad Medal, Viña del Mar (2017)
 • Premio Nacional Diseño de Moda (2017)

Agatha je kako kažu, “big celebrity”, velika zvjezda, ne samo u Španiji, prijateljica je mnogih najpoznatijih umjetnika, Kraljevskih porodica…

Prošle godine je izdala knjigu “Agatha Ruiz de la Prada- My history”/Agatha Ruiz de la Prada-moja istorija, koja je postala bestseller.

Organizovala je brojne modne revije širom cijelog svijeta I postala globalno čuveni modni dizajner čije su karakteristike stil, puno boja, ljubav, sreća, radost…..i upravo zbog toga, Agatha Ruiz de la Parada učestvuje na ovogodišnjem IFF Porto Montenegru 2023.

TONI WARD

TONI WARD COUTURE je modna kuća visoke mode, koja svoje kolekcije prikazuje na Nedelji visoke mode u Parizu. Tony WARD, vlasnik I glavni kreator,  je diplomirao u Parizu na L’Ecole de la Chambre Sindicale de la Couture Parisienne. Svoje ogomno znanje u visokoj modi je stekao sedmogodišnjim radom u modnim kućama Dior, Chloe I Lanvin, nakon čega je stvorio sopstveni brend visoke mode, jedan od najvećih na svijetu.

Word je transformisao svoju porodičnu modnu kuću, koju je osnovao njegov otac 1952. godine, u moćni Internacionalni brend visoke mode. On stvara kolekcije koje kombinuju inovativnost i majstorske krojeve i linije. Njegove kreacije nose članovi brojnih kraljevskih porodica I poznate ličnosti, kao što su Catherine Zeta Jones, Sharone StoneAnna Del Russo, Christina Kostnera, Chiara Sampaio, Jessica Wang, Lory Harvey Priyanka Chopra, Nicole Scherzinger, Pinko….njegove kreacije je nosila I Whitney Houston….. pored atelje mode, njegove kreacije se mogu naći samo u najlukzuznijim prodavnicama širom svjeta.

Zovu ga ¨Arhitekta detalja. Svoju inspiraciju crpi iz savremene arhitekture, koja mu pomaže da zamisli I stvara skulpturalne forme, kreira inovativnim tehnikama i igra se granicama svjetlosti i transparentnosti.

Kultna haljina koju je Vitni Hjuston nosila na dodeli nagrada” The BET Honors 2010.” bila je deo privremene izložbe u Grammy muzeju.

Haljina koju je Pink nosila na dodeli Grammy nagrada bila je prikazana na Limited/Unlimited izložbi na Nedelji visoke mode u Rimu, 2010. Godine.

Svi gosti IFFa I gledaoci ispred malih ekrana u toku direktnog prijenosa na RTCG, 22 jula, druge -večeri IFFa, uživaće u pravoj bajci koju stvara Tony Ward.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO