spot_img

5 sabotera dijete

spot_img

 

1. NEDOSTATAK SNA Svi smo, naravno, različiti, i nije nam svima potreban isti broj sati sna, ali ako organizam iscrpljujete nedovoljnim vremenom potrebnim za spavanje, to će vam se vratiti kao bumerang. Istraživanja su pokazala da je kratkotrajan san povezan s povećanjem težine. Nedostatak sna utiče na nepravilan rad hormona koji regulišu glad, zbog toga nam raste apetit, ne možemo kontrolisati potrebu za slatkim i jednostavno ne osjećamo kad smo siti. Morate pronaći način da izbalansirate vrijeme potrebno za spavanje. Imaćete i više energije da se posvetite svemu onome što vas čini srećnim.

2. NEAKTIVNOST Sve je povezano: ako patite zbog neispavanosti, nećete imati ni snage da se posvetite vježbanju, toliko potrebnom kako bi dijeta bila efikasnija. Prema studiji koju je objavio International Journal of Workplace Health Management, osobe koje vježbaju produktivnije su na radnom mjestu i bolje raspoložene od onih koje se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću. Vježba oštri um i motiviše duh, što, opet, daje daleko više snage da nastavite s unošenjem zdravih namirnica u organizam, bez padanja u iskušenje za grickalicama, masnim ili slatkim zalogajima koji će vas vratiti korak unazad.

3. MENTALNE BARIJERE Umor i nemotivisanost za vježbanje pokvariće vam raspoloženje, osjećaćete se neproduktivno i loše. Ovakvo stanje svijesti je najplodnije tlo za loše odluke: preskočićete zdravi doručak, odgoditi planirani odlazak u teretanu jer vam se nagomilao posao koji ne stižete da uradite, pa ćete ostati budni dokasno kako biste nadoknadili propupšteno. I ujutro ustati umorni.

4. LOŠE PLANIRANJE Morate bolje organizovati svoje vrijeme inače ćete upasti u začarani krug. Sve već navedeno će rezultirati time da ćete početi podbacivati u realizaciji plana dijete. Loše ćete planirati obroke, nećete imati volje ni snage da sebi odredite nedjeljni jelovnik, pa ćete trčati u samoposlugu u zadnji čas i kupovati nešto što će vam se samo na prvu učiniti kao dobar izbor. Napravićete ustupak dotad ustaljenom režimu ishrane koji će se s vremenom pretvoriti u pravilo. Ne dopustite da vam loša organizacija pokvari planove!

-

5. DEMOTIVACIJA Prejedanje je posljedica svih navedenih faktora. Završićete obrok i optuživati se: Kako sam mogla ovoliko pojesti? Kad ovakav način ishrane počne da utiče na vaš izgled i formu, shvatićete da vam je potrebna motivacija. Napravite reorganizaciju navika, pronađite balans između svakodnevnih obaveza i provođenja plana pravilne prehrane. Osluškujte svoje tijelo, vratite se sedmičnom planiranju obroka, ne propuštajte treninge i brzo ćete osjetiti kako vam se tijelo vraća u zadovoljavajuću kondiciju.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO