spot_img

6000 koraka dnevno za zdravlje

Šetanje blagotvorno djeluje na zdravlje svih, a posebno je korisno ženama

spot_img

Jednostavna fizička aktivnost koja ne zahtijeva veliko naprezanje može bitno da utiče na jačanje imuniteta i zdravstveno stanje. U pitanju je šetnja koja je dobra za svakog, i djeci i odraslim, a posebno ženama pomaže da ostanu u formi, da budu zdrave i garantuje im ugodno starenje. Potrebno je da napravite 6.000 koraka dnevno kako bi šetnja imala blagotvorno dejstvo.

U naučnom časopisu Menopause objavljeni su rezultati istraživanja provedenog u Brazilu, u kojem je naglašeno da žene trebaju svakodnevno i redovno šetati kako bi bile i ostale zdrave. U istraživanju su učestvovale 292 žene, od 45 do 72 godine starosti, praćena je njihova fizička aktivnost, a uz pomoć brojača koraka tačno se znalo koliko ih dnevno naprave. Zaključeno je da se žene koje dnevno naprave 6.000 ili više koraka mogu smatrati aktivnim, a one koje nisu došle blizu tog broja ili su više vremena provodile sjedeći, smatraju se fizički neaktivnim. Prije i tokom follow up perioda, učesnice su podvrgnute čitavom nizu ljekarskih pregleda kako bi se ustanovile vrijednosti šećera u krvi i holesterola. Izmjeren im je i obim struka/kukova, a sve u cilju saznanja o eventualnom riziku od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Nakon pažljivog posmatranja i utvrđivanja svih vrijednosti, National Council for Scientific and Technological Development je objavio: žene koje su tokom istraživanja ocijenjene aktivnim, dakle koje su napravile 6.000 ili više koraka dnevno, manje su izložene riziku od gojaznosti, dijabetesa ili metaboličkog sindroma.

Metabolički sindrom je niz metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva na području stomaka, visok nivo holesterola i povišen krvni pritisak. Smatra se da izloženost stresu, neredovna i nepravilna prehrana, fizička neaktivnost i nedostatak sna doprinose sve češćoj pojavi ovog sindroma. Navedene tegobe uglavnom se javljaju u starijoj životnoj dobi ili u postmenopauzi, a kod neaktivnih žena mnogo ranije.

ZAŠTO JE ŠETNJA KORISNA U TOLIKOJ MJERI

Hodanje je aktivnost koja stimuliše cijelo tijelo. Najviše djeluje na disanje, jednu od najvažnijih funkcija organizma, a kada koračamo određenim ritmom moramo naučiti da normalno pričamo i dišemo. Ubrzamo li respiratornu frekvenciju 20 do 30%, više vazduha udišemo, što znači i više kiseonika za svaku ćeliju u organizmu, ubrzo ćemo se osjećati življe i poletnije. Hodanje predstavlja vježbu izdržljivosti veoma korisnu za srce i krvne sudove koja pospješuje cirkulaciju. Ako imate problema s oticanjem nogu ili osjećajem težine u nogama, hodanje predstavlja prirodan i efikasan način rješavanja tih tegoba. U stopalima je mnoštvo kapilara i svakim korakom srce je aktivnije, kao i venska cirkulacija. Zbog toga žustra šetnja ima efekt kao kontinuirana masaža. Šetnja povoljno utiče na varenje i cirkulaciju tečnosti u organizmu, a izuzetno je korisna i ako želite da razbistrite misli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BALANCE (@balanceldn)

-

Ako niste sportski tip i ne možete sebe ni da zamislite kako vježbate, šetnja je stvorena za vas. Ne treba da budete u formi, ne treba vam nikakva oprema, ni novac, dovoljno je da odjeću i obuću prilagodite vremenskim prilikama i izađete iz kuće. Zaboravite li, pritom, lift i gradski prevoz, učinićete mnogo za vaše zdravlje, bolje ćete se osjećati i biti dobro raspoloženi.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO