spot_img

7 načina za ubrzavanje metabolizma

Kada je metabolizam spor, onda je skoro nemoguće smršati, ali je vrlo lako dobiti koji kilogram više. Evo kako da ga na prirodan način ubrzate

spot_img

1. Ranojutarnja intenzivna vježba Kratka porcija intenzivnog treninga čim ustanete može da učini čuda za metabolizam, a ovaj način započinjanja dana preporučuje i slavni doktor Oz. A najbolje od svega je što će petominutna vježba da donese korist tokom cijelog dana. I možete da birate: trčanje u mjestu, ili jednostavno skakanje, praveći nogama raskorak i šireći ruke do iznad glave. Naravno, ako imate pokretnu traku i to će da pomogne.

2. Jedite začinjeniju hranu Začini kao što su kari, kajenski biber ili crni biber, kumin i kurkuma – pravi su prijatelji ubrzavanja metabolizma. Postoje i drugi jaki začini koji izazivaju sličnu reakciju: cimet, kardamon, đumbir i muškatni oraščić. Probajte da dodate ove ukusne začine u supu, salate ili druga jela. Savjet više: neki vole dodati cimet u kafu.

3. Voda, voda, voda Voda je magična na svoj zdravi način. Pijte je puno jer je i ona gorivo koje “tjera” metabolizam da ubrza. Još je i bolje ako pijete alkalnu vodu, onu koja u sebi ima više negativnih OH-jona te snabdijeva krv većom dozom kiseonika.

4. Zdrava štitna žlijezda Kako bi radila efikasno, i time omogućavala i nesmetan rad cijelog organizma pa time i metabolizma, štitnoj žlijezdi trebaju selen, cink, bakar i jod. Jodom ćete da unesete kroz morsku hranu, jaja, artičoke i ananas, a selen jedući pšenične klice, pečurke, luk i bijeli luk. Bakra ima u rakovima, kamenicama, te proizvodima od kakaa, a gvožđa u crvenom mesu, pasulju, lisnatom povrću… Samo nemojte da pretjerujete.

5. Ne preskačite doručak U pokušaju da uhvatimo korak s obavezama i svakodnevnim stresom, mnogi preskaču doručak ili pojedu nešto loše nutritivne vrijednosti na izlasku iz kuće. To je nešto najgore što možete da uradite za metabolizam. Uvijek nađite vremena za zdrav doručak. Ne bi trebalo da bude komplikovano: važno je da u zdravom doručku ima proteina, poput jaja, i voća bogatog antioksidansima.

-

6. Ne jedite kasno naveče Nažalost, većina nas pojede više za večeru nego za doručak. A još ako imamo običaj da pojedemo neke grickalice neposredno prije spavanja… Nije dobro. To je upravo suprotno od onoga što treba da radite kako biste ubrzali metabolizam. Pokušajte da jedete više tokom dana, a što manje za večeru. I probajte da ne jedete ništa tri sata prije spavanja.

7. Izdefinišite mišićnu masu Trening sa tegovima nije samo za bodi-bildere. Definisanje mišića trebalo bi da bude dio svakog fitnes programa. Čak i ako ne možete da idete u teretanu ili kupite skupu opremu, i dalje možete da vježbate. Nekoliko boca napunjenih vodom može da zamijeni tegove i – eto teretane.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO