spot_img

7 namirnica koje tope masnoću

spot_img
 JAJA, komad, 78 kalorija

Jaja nisu poznata samo po nutricionističkoj vrijednosti, nego i po tome što su bogata proteinima. Ako ih jedete za doručak, to će umanjiti apetit, tako da ćete da uštedite čitavih 330 kalorija tokom dana. Dodatni savjet: ako želite da pojedete zdravo prženo jaje, ispržite ga na samo malo ulja. Biće hrskavo i bez mnogo masnoće.

TAMNA ČOKOLADA, 30 grama, 170 kalorija

Istraživanja kažu: ako pojedete komad tamne čokolade manje ćete da jedete tokom sljedećeg obroka. Sastojci u čokoladi usporavaju probavu i čine da se osjećate sitim. Jedan mali komad čokolade, četiri kockice ili jedan red, može da smanji vašu želju za slanom, slatkom i masnom hranom.

KIKIRIKI, 15 grama, 95 kalorija  

Zaboravite bademe! Istraživanje korejskih naučnika pokazalo je da kikiriki sadrži masne kiseline zdrave za srce koje utiču na hormone u funkciji regulacije osjećaja gladi. Osim toga, iste kiseline spriječiće nakupljanje masnoća na stomaku. Naravno, ovo se ne odnosi na prženi, nego samo na kikiriki u ljusci.

SIR, kriška, 76 kalorija

Svjež koziji sir (feta) sadrži linolnu kiselinu koja djeluje tako da se osjećate sitim i pomaže pri sagorijevanju masnih naslaga. Međutim, ovo vrijedi samo kada je u pitanju sir napravljen od mlijeka koze koja se hranila isključivo travom.

NEMASNO MLIJEKO, šolja, 86 kalorija

-

Mnogi misle da je mlijeko namijenjeno samo djeci, ali ono je blagotvornije nego što se misli. Mliječni proteini mogu pomoći osjećaju sitosti više nego neka zašećerena pića. Linolna kiselina u mlijeku takođe topi masne naslage.

NARANDŽE, komad, 59 kalorija

Ustanovljeno je da jedna narandža sadrži najviše hranljivih tvari u odnosu na svo drugo voće. Naučnici iz Australije napravili su listu 38 namirnica koje imaju najveći faktor osjećaja sitosti, pri čemu su narandže apsolutni šampion kada je u pitanju voće

KROMPIR, komad, 161 kalorija

Zaboravite na mit o krompiru kao namirnici koja deblja samo zato što je bogat ugljenim hidratima! Nalazi se na vrhu liste namirnica koje pomažu u osjećaju sitosti i jedan krompir će vas zasititi više nego kriška bijelog hljeba. Možda niste znali, ali krompir sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i bogat je vitaminom C.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO