spot_img

Osam zlatnih pravila komunikacije

spot_img
Cio naš život je prožet komunikacijom. Prijateljska podrška, poštovanje, ljubav, koji dolaze od drugih ljudi, a ne podržavaju samo u teškim okolnostima, su nezaobilazni atributi uspješnosti i sreće. Međutim, u cilju održavanja dobrih odnosa s okruženjem, potrebno je poštovati određena pravila komunikacije. Razmotrite osam zlatnih pravila:

1. Ne skupljajte uvrede – to skupo košta. Neophodno je da naučite da oprostite. To nije potrebno drugima, već, prije svega vama. Nije obavezno da pritom nastavite da komunicirate s onim koji vas je uvrijedio.

2. Ne ljutite se na djecu što vas ne razumiju. Da bi vas shvatili, treba da prođu isti životni put. Između vas je velika vremenska distanca. Tako je bilo i tako će biti. Problem roditelja i djece je vječiti problem.

3. Radeći dobro, ne očekujte dobro. Ne očekujte da vas drugi vole, poštuju. Naučite da uživate u onome što dajete i radite dobro kada postoji zov duše, a ne tada kada vas prisiljavaju. “Blagosloven je onaj ko ne očekuje ništa jer nikad neće biti razočaran” (A.Pop).

4. Ne kritikujte! “Kritika je beskorisna jer prisiljava čovjeka da se brani i po pravilu, čovjek pokušava da se opravda. Kritika je opasna jer utiče na osjećaj sopstvenog značaja i izaziva uvrijeđenost ” (D. Karnegi)

<

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gauranga Das (@officialgaurangadas)

5. Ne raspravljajte. U svakom slučaju, nikome ništa nećete dokazati. Svi ostaju pri svome. U svakom slučaju, drugi neće moći da te razumije, jer on ima drugačije životno iskustvo. “U svijetu, postoji samo jedan način da se dobro spori – to je da se izbjegne” (D. Karnegi)

-
6. Ne namećite svoja prošla iskustva drugim, osim ako vas ne pitaju o tome. Svako nametnuto dejstvo, čak i ljubav, je agresija.

7. Ocjenjujući ponašanje drugog čovjeka, pokušajte da uzmete u obzir situaciju i okolnosti. Naša pozitivna slika “ja” je uglavnom povezana s tim da možemo da oprostimo sebi za neprimjerno ponašanje, navodeći nepovoljne situacije i okolnosti, ali ne opraštamo drugima, gradeći svoj cjelovit portret, polazeći od specifične situacije i okolnosti.

8. Ne tražite i ne očekujte da drugi budu slični vama. Postoje različiti “tipovi” ljudi, na različitim nivoima svijesti i samosvijesti. Ove specifične razlike među ljudima su iste takve kao između različitih vrsta životinja (mrava, slona, majmuna, itd). Čak i među ljudima istih “tipova” postoje individualne razlike. Zato se ne iznenađujte razlikom u mišljenju, postupcima, motivima i vrijednostima. Pokušajte da prihvatite ljude takvima kakvi jesu.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO