spot_img

A šta kad dođe menopauza?

spot_img

Menopauza se većini žena čini kao noćna mora bez kraja, propraćena neredovnim ciklusima, migrenama, razdražljivošću, nesanicom i neprijatnim talasima toplote. Ipak, tegobe kroz koje prolazimo trebalo bi da gledamo iz prave perspektive i transformišemo ih u razotkrivanje sebe samih, učenje samokontrole, radi našeg dobra, i dobra onih oko nas. A sve je ovo moguće ukoliko promijenimo ugao gledanja. Menopauza ženama pruža priliku da se sprijatelje same sa sobom, na novi i drugačiji način, tako što će slušati poruke koje im tijelo šalje prilikom ulaska u fazu punu iznenađenja.
Svjetski dan menopauze obilježava se svakog 18. oktobra i zapravo se toga dana nastoje ohrabriti žene širom svijeta da progovore o problemima jednog od važnih razdoblja svog života. Menopauza je prirodan proces u životu žena koji se ne može izbjeći, ali se tegobe mogu uspješno ublažiti ili ukloniti, uz bitno očuvanje zdravlja i kvaliteta života. Gotovo trećinu života prosječna žena proživi u menopauzi, periodu života označenim, prije svega, prestankom fizioloških menstrualnih krvarenja.

Menopauza ženama pruža priliku da se sprijatelje same sa sobom, na novi i drugačiji način, tako što će slušati poruke koje im tijelo šalje prilikom ulaska u fazu punu iznenađenja

Menopauza, u užem smislu, označava zadnji menstrualni ciklus u životu žene. Tim pojmom se često označava i cijelo razdoblje koje prethodi (premenopauza) i koje slijedi po prestanku mjesečnih krvarenja (postmenopauza). Pojam perimenopauza (klimakterijum) ili prelazno razdoblje (prelaz) obuhvaća kratko razdoblje prije, menopauzu i kratko razdoblje nakon zadnje menstruacije. Menopauza se obično javlja između 45. i 55. godine. Može nastupiti i između 40. i 60. godine, ali i ranije kao posljedica odstranjivanja jajnika ili bolesti. S klimakterijumom žena ulazi u novo poglavlje života, a većina se suočava s više ili manje izraženim simptomima. Kod nekih žena menopauza nastupi odjednom, bez klimakterijuma. Najčešće je riječ o slučajevima kada je menopauza nastupila kao posljedica operativnog zahvata. U tim slučajevima simptomi nastupaju odjednom, intenzivniji su i neugodniji.
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako će do 2030. godine 1,2 milijarde žena biti u dobi od pedeset godina i više, što je gotovo trostruko više nego 1990. godine.

Lična transformacija

Simptomi koji karakterišu početak menopauze, takozvana premenopauza, prirodan je i postepen proces, vremenski ograničen, i što je najvažnije – nije bolest. Dolazi do smanjenog lučenja reproduktivnih hormona koji su stimulisali ovulaciju i njihov nivo konstantno opada. Upravo je to razlog zbog kojeg žene prolaze kroz “emotivni haos” sličan onom u doba adolescencije, kada poteškoće zbog hormonalnih oscilacija izazivaju nagle promjene raspoloženja. Talasi toplote, naprimjer, samo su poruka tijela da promijenimo ritam, usporimo i zaustavimo se na par minuta, a njihov intenzitet je direktno proporcionalan nakupljenom stresu. Nakon što su briga o neželjenoj trudnoći i upotreba kontracepije iza nas, otvaraju nam se sasvim novi vidici. Možemo odbaciti našu reproduktivnu ulogu i dozvoliti da se sami nanovo rodimo kroz lično sazrijevanje i bezuslovnu kreativnost.

Ja to mogu!

Eksperti se čak upuštaju u tvrdnje da bol može biti koristan za naše unutrašnje jačanje. Na poteškoće se može gledati kao na stres, ali i kao na izazov: u prvom slučaju, žena u menopauzi će pokušati da pronađe rješenje u sebi, dok u drugom slučaju pokušava da promijeni stav prema problemu. Među najčešćim stavovima žena u menopauzi su rezigniranost, skepticizam, samokritičnost i odbijanje promjena. Stav koji se najbolje može opisati rečenicom “Ja to ne mogu” (brinuti se o sebi, živjeti srećno, osjećati se dobro). Uglavnom se ponašaju tako kao da ne mogu da odgovore izazovima i promjenama uzrokovanim menopauzom. Osjećaj ugode, mira i spokoja je prvi korak puta koji je potrebno preći od “Ja to ne mogu” u “Ja to mogu” (slušati sebe, vjerovati sebi, poštovati sebe, prihvatiti promjene).

Podrška na radnom mjestu

Za kraj ove priče smo ostavili i jednu važnu novinu: britanska medijska kuća Channel 4 je odlučila u svoju korporativnu politiku uključiti i “menopause policy”, u nastojanju da skine tabu s ove teme. Uvođenje posebne strategije o menopauzi podrazumijeva podršku zaposlenicama koje imaju simptome ovog stanja, poput valunga, anksioznosti i umora, te im se daje mogućnost fleksibilnih radnih sati i plaćenog odsustva. Ovo je prvi put da jedna britanska medijska kuća uvodi ovakve novine u svoje poslovanje, a to uključuje i osiguravanje posebnih prostorija, kao i prilagođavanje ureda kako se simptomi menopauze ne bi pogoršavali. Iz kuće Channel 4 navode kako se nadaju da će skinuti stigmu sa menopauze te osigurati siguran prostor za dijalog o ovoj temi. Takođe, kao dio strategije, osiguraće se i posebni sastanci za vođe timova kako bi se detaljnije upoznali sa stanjem koje izaziva menopauza.
Menopauzu treba shvatiti kao prelazak u sigurnije i mudrije razdoblje života. Važno je da sebi osigurate dovoljno kvalitetnog sna kako biste bili odmorni i svježi, ali i osigurali normalno funkcionisanje nadbubrežnih žlijezda. Šetajte, izlažite se suncu, uravnoteženo hranite, ograničite unos rafinisanih ugljenih hidrata, te trpezu obogatite namirnicama bogatim biljnim estrogenima, svježim voćem i povrćem i uvijek pazite da organizmu dajete dovoljno vitamina i minerala.

-

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO