Adis Abeba: Grad iznenađenja

Naš poznati putopisac ubilježio je još jednu zanimljivu destinaciju. Ovog puta istraživao je glavni grad Etiopije, višemilionsku metropolu u kojoj vlada organizovani haos

Edin, sa prijateljem Anwarom

Tekst i foto Edin Krnić

U Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije i regije Oromnija, živi preko šest miliona stanovnika, mada zvanični podaci govore da ih ima manje od pet miliona. Adis Abeba je lider među afričkim gradovima i često se upoređuje sa Briselom jer je u njemu UNECA, sjedište Afričke unije. U gradu je smješteno preko 150 ambasada i diplomatskih misija. Osim što sam grad drži primat u Africi, ovdje je sjedište i nacionalnog avio-prevoznika koji je takođe lider u Africi. Zašto spominjem Ethiopian Airlines? Ukoliko posjetite Etiopiju i letite ovom kompanijom, sve avio-karte u unutrašnjosti Etiopije ćete platiti čak tri puta jeftinije od svakog stranca koji je u Etiopiju došao nekom drugom avio-kompanijom ili ušao kopnenim putem iz neke od zemalja u okruženju. Tako da možete uštedjeti i do 1000 eura ukoliko uzmete povratne karte do turistički popularnih gradova (Axum, Mekelle, Bahir Dar, Lalibela, Arba Minch i Dire Dawa). Računica je laka i u najmanju ruku ste zaradili baš onu povratnu kartu sa neke od svjetskih destinacija sa kojih možete doći Ethiopian Airlinesom do Adis Abebe. Za sve one koji žele da posjete neku od afričkih zemalja, ovdje je najlakše izvaditi vize, jer, kao što spomenuh ranije, ovdje ima preko 150 ambasada. Ja sam iskoristio sve ove povoljnosti i na jednostavan način izvadio vize za Eritreju i Sudan.
Kao i u svakoj višemilionskoj metropoli u gradu vlada pravi haos, ali ipak sve funkcioniše i za afričke prilike na najbolji mogući način. Gradski prevoz je odlično regulisan i ne postoji dio grada gdje ne možete stići direktno ili sa dva do tri presijedanja. Osim gradskih autobusa i lokalnog voza koji prolazi kroz sam grad, ovdje su lideri lokalni prevoznici sa kombi vozilima namijenjenim za devet osoba. Međutim, vjerovali ili ne, u njih se utrpa između 20-25 putnika i svi su kao jedna familija te nikom ne smeta što je skučen i zbijen na sjedištu ili omanjim drvenim klupama koje su primitivno ubačene u vozni prostor namijenjen za prolazak do sjedišta. Koliko god stanica se vozili, platićete između 3 i 5 bira, što je između 7 i 10 centi i mora se priznati jeftino. Ukoliko je ovo za nekog komplikovano ili ne želi da se gužva u lokalnim busevima, tu je i plavo-bijeli taksi koji je veoma povoljan. Ovi taksi prevoznici uglavnom voze stare lade i tojote i nijedan od njih nema taksimetar, a ukoliko želite da se vozite po taksimetru, tu je žuto-zeleni taksi sa novim vozilima. Sa plavo-bijelim taksistima se uvijek treba unaprijed dogovoriti za cijenu, jer ćete u suprotnom biti dobro “odrani”.

Šta posjetiti u gradu

Najpopularnija atrakcija je Addis Mercato, čuvena pijaca na čijem se samom ulazu pijacu nalaze pravoslavna crkva Svetog Raguela i džamija Anvar. Ispred vjerskih objekata se prodaju različiti predmeti za vjernike. Od ikona, svijeća, mantija, hidžaba, tespi, pa sve do vjerskih obilježja koja se nose ili koriste na razne načine. Najpopularniji suveniri, slike i ikone su one na kojima piše ime glavnog grada Palestine. Jerusalim je za sve Etiopljane pravoslavne vjeroispovijesti životni san, sanjaju da posjete ovaj sveti grad. Osim vjerskog dijela koji zauzima veoma malo prostora, na ovoj pijaci se prodaje sve i svašta, narodski rečeno “od igle do aviona”. Iako ima veliki broj lokala, trgovina se najviše odvija na ulicama u kojima vlada totalni haos kako od trgovaca, tako i do onih koji raznose robu iz magacina do prodajnog mjesta. Nosači su takvi genijalci da na glavi bez većih problema nose po desetak paketa ili dušeka za bračni krevet. Za veće i teže terete koriste magarce, koji se sa robom na leđima vješto provlače kroz velike gužve. Ovdje za mene nije bilo ništa interesantno, sva roba je veoma lošeg pa čak i najgoreg kvaliteta. Samo sam uzeo jednu mafaka drvenu palicu kako bih se uvjerio u njenu čudotvornu moć, koja je jako vidljiva kod većine stanovnika Afrike. Mafaka je korijen kojim se čiste zubi. Kada se počne koristiti iz njega izbija kiselkasti sok, ali nakon desetak minuta korišćenja i grickanja zubima, vrh mafake izgleda kao četka. Na hiljade sitnih vlakana se rascvjeta, a sa vrhom je veoma jednostavno očistiti hranu sa svakog zuba uključujući i “džepove” među zubima. Osim što temeljito čisti zube, sok mafake je takođe dobar za desni i sprečavanje paradentoze.
Nakon pijace treba otići do trga Meskel (Meskel Square) na kome se nalaze: Nacionalni muzej, Parlament, katedrala Svetog Trojstva i Dvorana Afrika. Na ovom trgu se održavaju sve važne državne ceremonije i manifestacije tokom cijele godine. Kada se sa trga nastavi prema Sidest Kilo ulici, za par minuta ste u još jednom marketu, Shiro Meda, gdje se mogu kupiti autentični i ručno rađeni unikatni suveniri i vjerujte mi da je teško odoljeti a ne kupiti nešto.
Za ljubitelje muzeja Adis Abeba je prava poslastica. Možete izabrati da li imate vremena da posjetite sve ili samo neki od njih, a to su Ethiopian National History Museum, Ethiopian Railway Museum, Red Terror Museum, National Postal Museum, Addis Ababa Museum i Ethnological Museum. Na ulazima u muzeje morate obratiti pažnju na radno vrijeme, jer može biti ispisano po etiopskom ili svahili vremenu. Ovdje se vrijeme računa od 6:00, tako da je u 7:00 po našem časovniku ovdje 1:00, u 12:00 je 6:00, dok je u 6 popodne 12:00 po etiopskom vremenu. Ako se se nekim dogovorite da se vidite u 5h, pitajte ga obavezno po kom vremenu je zakazao sastanak. Za Adis se ne može reći da je čist i uredan grad, prašine i prljavštine ima na svakom koraku, što je i karakteristično za mnoge afričke gradov. Obuća se toliko ispraši i isprlja da joj treba redovan tretman, a Etiopljani su pravi majstori za održavanje i čišćenje svih vrsta obuće. Za samo 10 bira vaša obuća će izgledati kao nova. Oni to tako vješto rade da je pravo uživanje gledati ih dok vam sređuju obuću.

Šta jesti u Etiopiji

Etiopska hrana je veoma ukusna i ima široku lepezu raznih jela. Sva jela se jedu sa indžirom, a to je “etiopski hljeb” u obliku ogromne palačinke. Kiselkastog je ukusa i jede se tako što se na veliku tepsiju postavi indžira, a preko nje se prelije neko od jela koje ste poručili. Najpopularnija jela su Tibs, Shira, Kajot, Ful, Bejajnet. U mnogim jeftinijim restoranima meni je ispisan na službenom amharskom jeziku, tako da je najbolje slučajnim izborom prstom pokazati na neko jelo koje će vam ubrzo stići. Šta god da odaberete, ne možete pogriješiti. Nakon izvanredne hrane, tu je i čuvena etiopska kafa koja se sprema na poseban način u glinenim ibricima i ima jedinstven ukus jer se nakon prženja ne melje, već se tuče kamenom. Neki vole da je začine i Adamovom travom koja ima specifičan miris sličan menti.

Važne informacije

Kako najlakše stići do Adis Abebe

Mnoge avio-kompanije iz Evrope lete za Adis Abebu, a vizu je moguće završiti na dva načina. Prvi i jednostavniji je onlajn. Nakon završene aplikacije, za manje od jedan sat dobijate mail od MVP Etiopije u kome vam je odobrena viza. Obrazac koji dobijete treba odštampati kako bi avio-prevoznik kojim letite imao uvid u vašu vizu, a samim tim da možete s njima nesmetano letjeti. Drugi način za dobijanje vize: u najbližoj ambasadi Etiopije aplicirati za vizu koja će biti gotova istog ili sljedećeg dana. Razlika između ove dvije vize je u tome da sa elektronskom imate samo jedan ulaz, a ukoliko želite posjetiti neku od zemalja u okruženju morate imati vizu sa više ulazaka izdatu iz bilo kod etiopskog diplomatskog predstavništva u svijetu.

Kreditne kartice, novac i kako ga razmijeniti

Trenutno je u Etiopiji veoma loša ekonomska situacija i mnoge stvari se rade “na crno” ili na takozvanom black marketu. Trenutno po zvaničnom kursu za 1€ dobijate u banci 32 ETB (etiopski bir), a za 1 USD dobijate 29 bira. Ukoliko novac razmijenite na crno, za 1€ ćete dobiti 43, a za dolar 39 bira. Isto pravilo važi i za sve kreditne kartice, tako da ćete biti vidno oštećeni ukoliko plaćate karticom ili podižete gotovinu sa bankomata, jer će vam se trošak obračunati po zvaničnom kursu. Ako podignete na bankomatu 3200 bira, sa vašeg računa će se skinuti 100€, što znači da ste na gubitku tačno 1100 bira. Što se tiče prljavog i pocijepanog novca koji ćete dobiti kada razmijenite eure ili dolare, ne brinite, svaki bir prolazi kako god da izgleda, prolazi kao nov čak i da fali dio novčanice.

Smještaj

Možete izabrati da li želite da potrošite 5 ili 500 USD za jedno veče, a moja preporuka je uzeti pristojan hotel za koji morate izdvojiti između 30-50€.

Bezbjednost

Kao i svaki milionski grad, tako i Adis Abeba ima svoju dobru i lošu stranu. Puno je beskućnika koji prose, a mnogi od njih će biti naporni tako što će se bukvalno zalijepiti za vas i pratiti vas bar 200 metara kako bi vas natjerali da im date bar jedan bir. Sa druge strane, u Etiopiji su ljudi sjajni i teško da možete imati bilo kakvih problema ukoliko ih sami ne tražite.

Vrijeme

Tokom cijele godine temperature su umjerene i kreću se između 17 i 27 stepeni, što je veliko olakšanje jer ne morate nositi puno garderobe. Najtoplije je od polovine februara do kraja maja, ali ni tada temperatura ne prelazi 30 stepeni Celzijusa.

Gracija 169

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...