spot_img

Ajlin i Serhat Galip: Koristimo svaki trenutak da uživamo u vašoj predivnoj zemlji

spot_img

Prije nego zaokruže prvu godinu života u našem glavnom gradu, ambasador Turske Serhat Galip i njegova supruga Ajlin bili su raspoloženi da sa našim čitaocima podijele sve impresije, navike i očekivanja vezana za život u Crnoj Gori. Razgovor smo počeli sumiranjem utisaka koji su se do sada nametnuli kao najupečatljiviji. “I ranije smo dolazili u Crnu Goru. Bili smo oduševljeni prirodnim ljepotama i ljubaznošću ljudi. Sličnost u kulturnom smislu nam je pomogla da se lako naviknemo”, rekao nam je ambasador Serhat Galip i dodao: “Nedostaju nam sin Bariš i ćerka Idil, ali sve ostalo je na svom mjestu. Ono što nas je najviše oduševilo jeste ljudski faktor i to što je Crna Gora mirna i jako civilizovana zemlja”. I njegova supruga Ajlin složila se sa izborom najznačajnijih doživljaja “Ovdje su svi gostoljubivi i civilizovani, što mi je pomoglo da bez problema prevaziđem period prilagođavanja”.

Zemlja lijepih i toplih ljudi

Kako je ambasador Galip prije Crne Gore bio na službi u Makedoniji i Bosni, naši sagovornici u adaptaciji imaju jednu prepreku manje, jer odlično razumiju i veoma dobro govore naš jezik. Bračni par Galip odlično se uklopio u životni tempo karakterističan za Balkan i sada bi teško mogli da zamisle život u većim gradovima. “Jedan od najvažnijih elemenata koji nam olakšavaju svakodnevni život jeste to što nema velike gužve i saobraćaja”, ambasadorove su riječi. On ne štedi komplimente za ljubaznost stanovništva i dostupnost svih relevantnih institucija, ali je priroda ipak ostavila najjači utisak. “Obale su vam izvanredne, ali i rijeke su prelijepe”, kaže, a Ajlin dodaje: “Zbog svega toga Crnu Goru sam zavoljela na prvi pogled. Mogu reći da je zemlja prelijepih obala, nevjerovatnih prirodnih ljepota koje nisu u velikoj mjeri ugrožene, i lijepih i toplih ljudi.”
Utiske sigurno upotpunjuje i to što su odnosi između Turske i Crne Gore izvanredni i bez ikakvih problema nastavljaju da se i dalje razvijaju. Uz pojašnjenje da je srećan zbog svih potencijalnih novih saradnji između naše zemlje i Turske, interesovalo nas je šta je najveći izazov za jednog ambasadora u maloj i mladoj zemlji. “Mislim da veličinu jedne zemlje ne određuje površina. Očigledno je da Crna Gora, koja je u fizičkom smislu mala država, ima veliki uticaj kako u regionu tako i na međunarodnoj sceni. Veličinu Crne Gore ne odaje površina već uspjeh koji je napravila. Napredak koji je Crna Gora ostvarila za ovih dest godina dokazuje koliko je zapravo ona važna, velika i uticajna. S druge strane, to što obavljam misiju kao ambasador u jednoj mladoj državi vidim kao šansu za još veći doprinos bilateralnim odnosima.”
Ambasadorova supruga Ajlin ima svoje obaveze u Međunarodnom klubu žena, preko kojeg je bila angažovana da govori na regionalnoj konferenciji Ona je tu o statusu žena na Balkanu. Pored mnogih uglednih žena iz regiona, i Ajlin je uzela učešće i imala priliku da razmijeni mišljenje sa izuzetnim ženama.
“Smatram da ova široka, ozbiljna i za primjer organizacija kod žena budi svijest i da je važan doprinos regionalnom miru. Zajedno sa svojim prijateljicama ocjenjujemo na koji način u kojoj mjeri možemo dati podršku ovom cilju.” Ajlin vjeruje da žene na Balkanu imaju veliki potencijal za razvoj i očekuje da će dati značajan doprinos razvoju društva.
“Sa velikim zadovoljstvom posmatram da se na ovim prostorima nalazi jedna široka zajednica obrazovanih žena i u važnim poljima veoma uspješnih. Vjerujem da će rastom preduzetništva žene investitori dati doprinos jačanju ekonomije, a rastom njihovog uticaja u politici i društvu dati doprinos socijalnom miru.”

Nove mogućnostı za saradnju

Baš kao i naša zemlja, i Turska ima veoma razvijenu dijasporu koja ima važnu ulogu u razvoju i napretku svake države. Ambasador Galip izuzetno je ponosan na dijasporu: “Mislim da dijaspora pozitivno utiče na imidž naše države kao i na razvoj dobrih diplomatskih odnosa. Mislim da ne možemo osporiti njihov doprinos razvoju države, kao ni uspjeh koji su ostvarili u državama u kojima žive. Stoga vjerujem da na razvoj dobrih odnosa između Turske i Crne Gore svakako ima udjela crnogorska dijaspora prisutna u Turskoj.” U ime dobrih odnosa i svih budućih saradnji, građani Podgorice imali su priliku da besplatno uče turski jezik. Zbog sve učestalije razmjene studenata, školovanja, usavršavanja i poslovnih saradnji, učenje turskog jezika je odličan način za otvaranje novih mogućnosti. “Učenje stranog jezika može se ocijeniti kao jedan plus u karijeri. Sasvim je prirodno da turski investitori koji su već prisutni u Crnoj Gori, kao i oni koji će stići, daju prednost osobama koje znaju turski jezik”, potvrdio je ambasador i najavio da sve veći broj novih investitora pokazuje interesovanje za poslovanje u našoj zemlji. Razgovor uz turski čaj krenuo je u pravcu poslovnih poduhvata, pa smo saznali da saradnja naših zemalja može rezultirati i smanjenjem nezaposlenosti kod nas. “Mislim da je u odnosima između Turske i Crne Gore važno proširiti postojeću saradnju i ekonomske odnose učiniti još efikasnijim. Turska ima jaku ekonomiju. Vjerujem da postoji potreba za još većim brojem turskih investitora u vašoj zemlji. Mislim da možemo dati podršku za razvoj na svakom polju našoj prijateljskoj zemlji i ako Bog da, našem budućem savezniku Crnoj Gori. Prvenstveno želim da se poveća broj investicija koje će omogućiti da se što više ljudi zaposli i na taj način smanji stopa nezaposlenosti.”

Vrıjeme za užıvanje

Sa ozbiljnih poslovnih tema, u kojima ambasador vidi samo dobre mogućnosti i ima velika očekivanja, prešli smo na svakodnevne, laganije teme i saznali da Ajlin veoma voli cvijeće, odlično kuva i sa nekoliko članica IWCM-a ima grupu za pravljenje nakita. Iako nije mogla da se odluči šta joj je od svega toga najdraže, skromno je rekla: “Sve zahtjeva kreativnost i strpljenje. Pripremanje jela i dijeljenje sa prijateljima daje doprinos razmjeni kulture. S druge strane, izrada nakita za mene je kao neka terapija. Grupa za izradu nakita u sklopu IWCM-a okuplja se jednom nedjeljno i proizvode koje sa zadovoljstvom izrađujemo prodajemo prije svega na Božićnom bazaru, a i na drugim mjestima, i novac poklanjamo onima kojima je potreban. To je rezultat našeg truda zbog kojeg smo jako srećni.”
Neradni dani rezervisani su za odmor i pripreme za posjetu djece. Njegova ekselencija sa suprugom obično provodi vikende, upoznajući okolinu kako bi bolje razumio sredinu, ali koristi priliku da istakne da je uživanje potpuno tek kada su svi na okupu. “Trudim se sa suprugom da uživam u ljepotama koje nam pruža ova zemlja, da koliko god je moguće šetamo ulicama vašeg grada, da pratimo kulturna dešavanja i družimo se sa ljudima. Ukratko, pokušavamo da iskoristimo svaki trenutak da uživamo u ovoj predivnoj zemlji. I zaista sa velikim zadovoljstvom obavljam svoj posao. Jedino mi fale sin Bariš i ćerka Idil. Mnogo mi nedostaju. To su poteškoće sa kojima se susreću skoro sve diplomate koje su van svoje države”, iskren je ambasador dok nam pojašnjava da njihov sin Bariš živi u Istanbulu, oženjen je i ima sina, dok je ćerka Idil upravo diplomirala u Turskoj i priprema se za usavršavanje u Londonu. Veoma su ponosni na svoju djecu i način na koji su ih vaspitali, uprkos turbulentnim vremenima, brojnim obavezama i promjenama sredina. “Djecu smo vaspitavali da budu disciplinovani, odgovorni i kulturni”, kaže Ajlin i ponosno ističe da oboje imaju osjećaj za prirodu i pravdu, te dodaje: “Trudili smo se da budemo jedna demokratska porodica i u okviru toga težili smo svi da učestvujemo u odlukama koje donosimo. Mislim da je ispalo kao što smo željeli.”
Dok sa posebnom nježnošću govore o ćerki, bračni par Galip se prisjeća njenog oduševljenja kada su prvi put došli u Crnu Goru, i raduju se što će ovo ljeto provesti zajedno. “S obzirom na njene obaveze i završnu godinu na fakultetu, nije dolazila u posjetu, zbog toga smo mi više išli nju da posjetimo. Sljedeće godine, ako Bog da, boraviće na master studijama u Londonu, na London School of Economics, rekao nam je ambasador, a supruga dodaje: “Kada završi sa svim obavezama očekujemo da ovo ljeto bude sa nama i uživa u svim ljepotama Crne Gore. Pored Crne Gore, ona voli Bosnu, Hrvatsku, Makedoniju i Sloveniju.” Pored obilazaka i šetnje, Ajlin će imati priliku da ćerku upozna i sa članicama kluba IWCM, za koje ima samo najljepše riječi.
“Zaista sam naišla na sjajan prijem i dobrodošlicu u klubu. Trudila sam se i ranije da u zemljama u kojima sam boravila, u okviru generalnih principa kluba, kao član IWC-a dam svoj doprinos kroz volontersku aktivnost, u skladu sa svojim sposobnostima, i tu sam imala priliku da sklopim mnoga prijateljstva. Zahvaljujući iskustvima starijih članova bez problema sam prošla kroz period adaptacije.” Od članica kluba, pored osnovnih informacija za svakodnevno funkcionisanje, dobila je i nekoliko kulinarskih recepata, smjernica i uputstava i stvorila lijepu naviku da sa njima ide na društvene događaje, obilazi znamenitosti i kulturna dešavanja, što je u velikoj mjeri učinilo da se u našem glavnom gradu osjeća kao kod kuće.
Dok se zahvaljujemo na prilici da na kratko zavirimo u život ambasadora u Crnoj Gori, naši sagovornici zajednički zaključuju da optimizam koji su gajili pred dolazak u našu zemlju nije bio neopravdan i da se raduju što su pred njima još godine rada, saradnje i uživanja.

Gracija br. 81

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO