NaslovnicaRaportAkademska slikarka pisala Đukanoviću: Slika ”Plavi dvorac”, koja je optočena 24-karatnim zlatom,...

Iz iste kategorije

Akademska slikarka pisala Đukanoviću: Slika ”Plavi dvorac”, koja je optočena 24-karatnim zlatom, treba da nastavi svoj vijek u rezidenciji

Akademski slikar, Jelena Damjanović uputila je pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, a razlog obraćanja je njena slika “Plavi dvorac” nastala krajem 1997. godine, za koju smatra da treba da nastavi svoj vijek u “kraljevskoj dvorani” i da je “čuva kraljevska garda”.

Njeno pismo prenosimo u cjelosti.

“Poštovana i uvažena Vaša Ekselencijo,

Obraćam Vam se divnim povodom a to je veza između Vašeg vizionarskog, liderskog puta kojim ste vodili i vodićete Crnu Goru do postanka jedne od najznačajnijih država Evrope i svijeta, jer Crna Gora je po obliku i veličini srce svijeta i Univerzuma.

Vaše vizionarstvo u politici povezano je sa mojim stvaralaštvom.

Kada ste 1991. godine na Vaš 29-ti rođendan postali – Predsjednik Vlade Crne Gore i najmlađi Premijer u Evropi, ja sam sa 17 godina postala najmlađi dobitnik “Decembarske nagrade Oslobođenja grada Podgorice” za stvaralaštvo za 1991. i 1992. godinu.
Izuzetna mi je čast što ste Vi prisustvovali dodjeli nagrada.

Razlog zbog koga Vam se obraćam je moja slika “Plavi dvorac” nastala krajem 1997. godine i početkom 1998. godine kada ste postali prvi put Predsjednik Republike Crne Gore.

1997. godine dok sam bila student na cetinjskoj Akademiji, dodijeljen mi je atelje u “Plavom dvorcu” od strane mog profesora klase gospodina Nikole Gvozdenovića, Osjećala sam se kao dvorski slikar.

Ja sam jedini crnogorski i svjetski slikar koji je ikada naslikao “Plavi dvorac” i to u godini kada ste postali po prvi put Predsjednik Crne Gore. Slika je dimenzija 100cm x 80cm, rađena tehnikom koju sam ja izmislila prije 25 godina u starom Milenijumu najprestižnijim bojama za jahte, što simbolizuje da ćete Vi jednog dana u Novom Milenijumu imati rezidenciju u Plavom dvorcu, možda Vam je kabinet u nekadašnjem mom ateljeu ( na spratu lijevo). Simbolika je jasna slika “Plavi dvorac” rađena tehnikom koju niko u svijetu tada nije upotrebljavao – najprestižnijim bojama za jahte , što ukazuje, na prestiž, luksuz i da ste doveli Crnu Goru do titule “Zlatne triumfalne kapije Mediterana” i “srce Evrope” kojoj se dive najpoznatije ličnosti svijeta prepoznata kao najegzotičnija i najprestižnija turistička destinacija.

Slika “Plavi dvorac”, rađena je rustičnom tehnikom, plijeni nenametljivom elegancijom, u njoj se prožimaju elementi raznih stilova od renesansno – baroknih do klasičnih i apstraktnih. Upečatljivo sam prikazala arhitektonski ukras građevine četiri para stubova sa korintskim kapitelima. Vječni život slici sam dala radeći specijalnom tehnikom bojama za jahte prije 25 godina.

Slika može da pliva u morima, okeanima, da bude izložena olujama, munjama, gromovima i ništa joj se ne bi dogodilo, otporna je po savršenim bojama za jahte, kao Crna Gora – “tvrd orah” i Vi Vaša ekselencijo.

Simbolika sa Vašom politikom, liderstvom i vizijom je jako jasna, uporediva i upečatljiva.

Slika treba da nastavi svoj vijek u Vašoj rezidenciji, u Vašoj “kraljevskoj dvorani” i da je čuva kraljevska garda.

SIMBOLIKA 4 PARA STUBOVA NA FASADI “PLAVOG DVORCA” UKAZUJE NA JAKE TEMELJE KAO U EKONOMIJI – MARKETING MIKS, VI STE EKONOMISTA, SIMBOLIKA JE JASNA.
DA SE JEDAN STUB MALO NAKRIVI DVORAC BI SE NAKRIVIO I POLJULJAO TEMELJE.

ZAHVALNOST ŠTO STE CRNOJ GORI STVORILI STUBOVE I TEMELJE KOJI SU VJEČNI.

Vrijednost slike je neprocjenjiva po simbolici koju ima vezano za Vaš politički – liderski put i vizionarstvo. Mislim da nema umjetničkog rada koji Vas bolje opisuje.

U istoriji mecene su odigrale važnu ulogu u stvaralaštvu starih majstora i umjetnika sve do danas. Vi ste mecena i mogu Vas uporediti sa “Medičijevima”.

Početna prodajna cijena slike je ……. eura uz Vaš poklon, preporuku ili naredbu, ako je to moguće da mi se dodijeli atelje bilo u Podgorici, Budvi ili Kotoru.

Moj vijek trajanja i stvaralaštva je ograničen jer sam onkološki pacijent, samohrana majka dva Crnogorca, ali sam za života stvorila radove, naročito u ranom djetinjstvu koji mogu biti izloženi u Louvru.

Sada samo slikam i crtam i nastaje sjajan, zreo, moćan opus.

Dado Đurić mi je kada sam imala 12 godina i prve izložbe rekao: “Mala, bolji ti je bik od Altamire”.

Moje izložbe su otvarali u ranim godinama : Cvetko Lainović u Podgorici, izbor radova je radio Srđan Vukčević, Akademik Dimitrije Popović otvorio je izložbu u Zagrebu – dobila sam priznanje da je moja izložba bila najposjećenija u Zagrebu te godine, posjećenija čak od muzeja “Mimara”. Emir Kusturica otvorio je izložbu u galeriji ” Andrićev vijenac ” u Beogradu, Dobitnik Njegoševe nagrade pisac Miljenko Jergović otvorio je izložbu u Sarajevu, Žarko Laušević na Citadeli u Budvi, Akademik Miloš Milošević otvorio je izložbu u Kotoru, Izložbi na Svetom Stefanu, prisustvovao je Akademik Ljuba Popović.

O meni i mom stvaralaštvu pisali su svi jugoslovenski mediji, predstavljajući me kao čudo od djeteta.

Na izložbama su među brojnim posjetiocima bili :

Zagreb: Akademik Dimitrije Popović, naš Oskarovac režiser Dušan Vukotić, režiser Veljko Bulajić….

Beograd-Emir Kusturica, Budimir Lončar – tadašnji ministar inostranih poslova Jugoslavije, Momo Kapor, Cile Marinković, glumci Ljubiša Samardžić, Petar Banićević…

Sarajevo – Dobitnik “Njegoševe nagrade” pisac Miljenko Jergović – ponuđeno mi je da sa 12 godina upišem Likovnu Akademiju u Sarajevu

Budva : izložbu otvorio Žarko Laušević, glumica Verica Mujović, svirao bend našeg režisera Borisa Liješevića

Sveti Stefan: izložbi prisustvovao akademik Ljuba Popović….

Kotor : Akademik Miloš Milošević…

O mom stvaralaštvu pisali su najugledniji likovni kritičari, slikari, pisci, umjetnici, novinari….

Slika se nalazi i čuva u mom “stanu – galeriji” u Tre Canne u Budvi i ja bih je donijela jer fotografija je ni približno ne dočarava.

Takođe bih donijela Albume koji obuhvataju Press kliping sa izložbi i fotografije.

Predlažem, ukoliko se ne odreknete slike “Plavi dvorac” da se urade reprodukcije slike u najviše 5 primjeraka, koje bih ja doslikala i na kojima bi bilo posebno zaglavlje za potpis Predsjednika u zlatotisku uz posvetu ” i da te reprodukcije budu uvrštene u Protokolarni spisak poklona Nj. E. Predsjednika.

U nadi da ćete prepoznati majstorstvo, značaj slike i simboliku, slika “Plavi dvorac nastaviti svoj vijek u Vašoj rezidenciji “Plavom dvorcu” , u Vasem kraljevskom kabinetu.

Na slici je apliciran i kamen sa “Lovćena”. Simbolika – može biti buduća poštanska markica Crne Gore – prvo poštansko auto u Evropi bilo je u Crnoj Gori. Slika je takođe optočena 24 karatnim zlatom.

Takodje Vam šaljem i sliku crtež ”Noć skuplja vijeka” – Njegoševa porodica u mislima. Niko nije Njegoša nikada nacrtao sa porodicom u mislima i mislim da će ovaj rad biti buduća poštanska markica Crne Gore. Rad je radjen Remrandtovskom tehnikom.

Unaprijed se zahvaljujem, srdačno pozdravljam i iskazujem čast koju osjećam na slobodi da Vam se obratim.

S poštovanjem,

Jelena Damjanović Akademski slikar

Izvor: aktuelno.me

Nedavno objavljeno