spot_img

Ako želite da smršate – razmišljajte kao mršave

spot_img

Nije važno da li je u pitanju holivudska zvijezda ili “obična” žena, nešto je svima zajedničko: doza zavisti koja se javlja kada primijetimo prirodno mršave osobe, one koju mogu da jedu sve ili u neograničenim količinama i da se ne udebljaju! Amerikanka Beteni Frankel (1970), preduzetnica, spisateljica i TV ličnost, bila je opsjednuta hranom i suvišnim kilogramima te pripadala grupi zavidnih. Zatim je odlučila da će prestati da gleda druge žene i uraditi nešto da i sama postane prirodno mršava. Šta je sve uradila napisala je u bestselleru Naturally Thin, gdje objašnjava da je tajna u načinu razmišljanja: treba razmišljati kao mršava žena. Postala je nevjerovatno popularna u Americi i jedna od najpopularnijih likova TV serije The real housewife of New York City. Proizvodi slatkiše bez masnoće i jaja, kuva za slavne na zabavama i ima veliki broj prijatelja među zvijezdama. Ovo su njena pravila? 

Prepoznajte glad Griješe oni koji misle da prirodno mršave osobe nikada nisu gladne. Jesu, još kako: činjenica je da znaju prepoznati glad. “U stanju sam da razlikujem pravu glad, onu koja nastaje kod nedostatka energije, od puke želje za hranom koja će da zadovolji neke druge potrebe, kao što je podizanje morala u trenucima lošeg raspoloženja”, objašnjava Beteni. A to nije lako! Nažalost, kada hranu koristimo kao način olakšanja, negativni osjećaji će pokrenuti pravi vrtlog misli zbog naše odluke da pojedemo koji zalogaj, a nastala konfuzija onemogućava da osjetimo pravu glad. Ako osjećaj slabosti prate tuga, frustriranost ili osjećaj usamljenosti bolje je zastati i zapitati se: jesam li zaista gladna? Najvjerovatniji odgovor je negativan: zaokupite se nečim drugim i – proći će.

Poslušajte unutrašnji glas Razmišljati i reagovati kao prirodno mršava osoba znači priznati da postoje trenuci kada nam i najukusniji desert na svijetu neće donijeti ogromno zadovoljstvo veće od prvog zalogaja. Zašto ga onda pojesti do kraja po svaku cijenu? Svako je u stanju da prepozna kada stigne do granice, dovoljno je da posluša unutrašnji glas (bez obzira koliko tih bio) koji nam govori da nam je dosta i da možemo da odložimo pribor za jelo.   

Posmatrajte drugačije Prirodno mršave posmatraju ostale žene, ali se njihova pažnja zadržava na detaljima koji nemaju veze s kilogramima: frizura, boja kose, odjeća. Tako postupajte i vi. Radi se o ponašanju koje treba imitirati ako želite da izbjegnete poređenja koja izazivaju frustracije. Pored toga, svako tijelo je drugačije, od veličine kostiju do metabolizma i oblika oblina te je nemoguće težiti najmanjem konfekcijskom broju kod visine od 170 centimetara, naprimjer. Kada promijenite način razmišljanja i posmatranja, moći ćete da pobijedite i zvijezde kojima se najviše zavidi. Primjer? Jeste li ikada vidjeli izuzetno vitku Viktoriju Bekam s osmijehom na licu? Na vašem licu, osmijeh je, sasvim sigurno, veoma često i to spontan i vedar.

Zadovoljite nepce Nije slučajno da se premršave osobe često ponašaju kao snobovi. Čak i pred švedskim stolom: gledaju ga, obilaze, ponovo gledaju i poslije nekoliko odustajanja nešto izaberu. Iako vam je najvjerovatnije antipatično ovakvo ponašanje i njega bi trebalo preuzeti. Pažljivo osmotrite šta se nudi, jeste li sigurni da je svježe pripremljeno, da nije napravljeno od ostataka? Naučite da ne jedete samo da biste jeli ili da biste isprobali sve što se nudi. Ako već jedete jer mislite da ćete se zbog toga dobro osjećati, onda budite selektivne. Ne može biti dobro bilo šta: mora biti svježe pripremljeno i drugačije nego obično, mora predstavljati pravo zadovoljstvo za vaše nepce. 

-

Jedite polako Da li ste nekog kao što je Žizel Bundšen vidjeli za stolom? Uglavnom razgovara sa prisutnim i uvijek odlaže pribor za jelo između dva zalogaja. To je tipično ponašanje jedne skinny girl, jesti polako znači da ćete prije biti u stanju da prepoznate osjećaj sitosti. Kada jedemo smireno i polako, prije nego pojedemo sve sa tanjira do mozga će stići signal da smo siti i zadovoljni, što se obično dešava 20 minuta nakon što smo počeli da jedemo (a zadovoljstvo je prije svega mentalno, pa onda fizičko). Ovakav način ponašanja za stolom pomoći će nam da jedemo manje, a hranu ćemo i bolje žvakati te će želudac imati manje posla, što znači da će varenje biti lakše.

Izbacite vage Predmet od kojeg najviše strahuju osobe na dijeti je kuhinjska vaga. “Vaganje namirnica i briga o svakom gramu više služi nam samo da same sebe ubijedimo kako nismo u stanju da se kontrolišemo, što nas s vremenom čini sve slabijim i slabijim”, kaže autorica knjige Naturally Thin. Mnogo bolje je količine hrane mjeriti u kašikama, šoljama ili porcijama, odabirući small size verzije. Nakon kuhinjske vage, iz vidnog polja uklonite i vagu za mjerenje tjelesne težine, koristite je samo povremeno. Koliko često? Kao što mjerite, naprimjer, krvni pritisak. Nikako svakodnevno, a pogotovo ne više puta dnevno. Cilj treba da bude samo jedan: nepostojanje nikakvih pomoćnika kako biste jeli pravilno. Nikakve vage, tabele namirnica i slično, pouzdajte se samo u zdrav apetit.

Jedite često i pomalo Često se čuje ovakav savjet kada je ishrana u pitanju. Zašto? Na taj način izbjegavamo jak osjećaj gladi koju je onda nemoguće ili veoma teško kontrolisati ili zadovoljiti. Ovaj savjet pogotovo vrijedi ako znate da idete na zabavu ili večeru, gdje ćete pronaći bogatu ponudu različitih delicija. Prije nego izađete iz kuće, obavezno pojedite laganu užinu: kriška integralnog hljeba, light jogurt ili šaka sjemenki tikve. Nemojte napraviti grešku te izazivati vaš apetit. Pravilo vrijedi za svaku fizičku potrebu, tako, naprimjer, spavanje – što više spavate to vam je teže da kontrolišete potrebu za spavanjem. Zbog toga nikada ne čekajte previše kada ste gladni jer ćete rizikovati da sjednete za sto s “rupom” u stomaku, a onda nećete moći da se obuzdate.

GRACIJA 37/2014.

Priredila Snežana Crkvenjaš

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO