spot_img

Aleks Susak: Glamur ljetnjih noći

spot_img
Piše Marina Strugar
Foto Privatna arhiva

Poznata kanadska kreatorka Aleks Susak stvara unikatnu modnu priču. Oslikava ručno svilu, motive prirode prenosi na tkanine, stvarajući bezvremenske kreacije. Spoj tradicije i modernog dizajna, te glamura starih filmskih diva i sofisticiranosti savremene žene.
Aleks je dio djetinjstva provela u Crnoj Gori za koju je ne vežu samo sjećanja, nego i umjetnička veza sa njenom prirodom koja je nadahnjuje na stvaranje. Zato se rado vraća ovom ambijentu, a njen brend prisutan je u Porto Montenegru, gdje je imala i prvu reviju u Crnoj Gori. Ove godine, za prezentaciju svoje nove kolekcije odabrala je luksuzni kompleks Dukley Gardens. “Colour Collection nastavak je moje Signature Line kolekcije kojom sam se prvi put predstavila u Torontu i koja je stalno u ponudi. Kao i prva kolekcija od ručno slikane bijele svile, i nova je od svile, ali u raznim bojama i takođe je ručno slikana. Tako je nastalo ime kolekcije Colour Collection, a svaki komad je unikat”, kaže dizajnerka, dodajući da se njene kreacije savršeno uklapaju u ambijent ovog elitnog kompleksa. “Dukley Gardens je prelijep kompleks na divnom mjestu, na Crnogorskoj obali. Prelijepa arhitektura, moderan ambijent, i svedene boje lijepo se slažu uz šaroliku svilu mojih kreacija. Zaista je to čarobna lokacija za ovu vrstu događaja.”

Ženstvenost je uvijek u modi

Ljeto 2016. obojeno je, kaže Aleks, pastelnim tonovima, lepršavim krojevima i vedrim, cvjetnim motivima. “Vizija moje kolekcije svakako je uživanje u glamuroznim ljetnjim noćima u kojima se svaka dama osjeća kao diva”, kaže dizajnerka čiji izraz karakterišu sofisticiranost i ženstvenost. Mišljenja je da te odlike ne gube vrijednost u savremenim trendovima i modnoj industriji današnjice. “Sofisticiranost i ženstvenost su uvijek u modi i ma koliko se savremeni dizajneri trudili da kao novitet iznesu odstupanje od oblina i ljepote ženskog tijela, koju moji komadi svakako ističu, svi se prije ili kasnije vrate u okvire ljepote koju ženstvenost nosi.”
Trendovski pristup modi ne mora neminovno da ograničava i slobodu kreativnosti i stvaralačke izražajnosti. “Trendovi mogu da se prate, ali vjerujem da ih je najbolje kombinovati sa ličnim stilom. Neke od mojih kolekcija uopšte nisu odraz trenda, dok druge mogu biti inspirisane detaljima određenog trenda, ali uvijek kroz moju interpretaciju. Volim da radim sa tradicionalnim materijalima kao što je svila, zbog njene bogate tradicije, i da kreiram komade modernih krojeva u vedrim bojama.”
Artistički pristup modi dominantan je u njenom stvaralaštvu, a Aleks nam otkriva kako se opredijelila za taj pravac modnog promišljanja. “Volim umjetnost i oduvijek me je inspirisala ručno slikana svila. Međutim, nisam često viđala moderne kreacije te vrste pa sam tako došla na ideju da uradim svoju liniju. Inspiracija su mi i stari filmovi i filmske dive, posebno Sofija Loren. Žena u svakom smislu. Odraz ljepote, stila, ženstvenosti i inteligencije. I dan-danas. Jednako su glamurozne danas koliko i prije, međutim u ono vrijeme, recimo 40-ih godina, postojao neki tajni seksipil. Nosile su se usko strukirane haljine, otkriveni dekolte, ali sve je bilo veoma ženstveno i mnogo smjernije nego danas.”

Boje mora pretočene u svilu

Rad u filmskoj i televizijskoj industriji, otkriva nam, bio je veoma interesantan i značajno iskustvo. “Imala sam priliku da radim sa divnim ljudima raznih profesija koji su zajedno učestvovali u stvaranju krajnjeg rezultata. To iskustvo mi naročito pomaže danas, jednako poznajem produkcijski proces, stvaralački dio i krajnji proizvod.”
Aleksini modeli postali su omiljeni kod brojnih poznatih ličnosti. “Imam sreću da radim sa divnim ljudima, ali bih izdvojila Sofi Trudo, prvu damu Kanade. Imamo mladog premijera Kanade Džastina Trudoa, i njegova supruga je zaista divna osoba. Vrlo nježna, ženstvena i voli da eksperimentiše sa modom. Takođe je posvećena promovisanju kanadskih modnih kreatora i nekoliko puta sam imala čast da nosi komade iz mojih kolekcija.”
Pored mode, Aleksine pasije su putovanja i fotografija, a sva ta interesovanja očitavaju se kroz modu koju stvara. “Sve je to povezano. Kroz putovanja se susrećem sa raznim kulturama, gradovima i ljudima koji ostave neki utisak i koji poslije povežem sa kreacijama. Na primjer, uvijek sam inspirisana Crnogorskim primorjem, bojama mora, tako da se često mogu vidjeti plave, zelene i tirkizne nijanse u svilenim kolekcijama. Kao što me obala inspiriše, tako i cio ambijent. Crna Gora je zemlja bogate prirode, šarolika i tako se može opisati i moj rad. Idu jedno uz drugo. Dio djetinjstva sam provela u Crnoj Gori, stoga mi lijepo sjećanje pričinjava dodatnu radost da svoj rad predstavim na lokalnom tržištu.”

Gracija br. 84, 22.07.2016.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO