Aleksandar Miličić: Zamisli ponovo svijet oko sebe

O izložbi Reimagine u kotorskoj Galeriji solidarnosti, zadovoljstvu stvaranja, uticajima i nadahnućima, govori naš grafički dizajner Aleksandar Miličić

0

Piše Sanja Adamović
Foto Aleksandar Jaredić

Aleksandar Miličić, grafički dizajner i kreativni direktor marketinške agencije Prava priča Studio Marketing, u sklopu koje razvija sopstvenu marku Aleksa Mili, uvijek je u mašini koja radi na neuništivo gorivo – kreaciji. Početkom avgusta predstavio se u kotorskoj Galeriji solidarnosti izložbom Reimagine (Zamisli ponovo svijet oko sebe). Dvadeset radova, podijeljenih u šest ciklusa, izvedeni su kao digitalni printovi ili kombinovanom tehnikom. Na Aleksandrovim radovima zanimljivih naslova: Čuvari ljubavi, Dvoje, Univerzum, Izolacija, Sve je u glavi i Važno je da mi kažeš da me voliš, kao da marširaju likovi – stilizovani, uniformni, anonimni. Potpuna deindividualizacija sa posebnom snagom. Nije važno ko su oni – mogu biti ti, ja, mi… Emituju ideju koja se duboko tiče svih nas. Odnos sa drugima. Bliskost. Dodir. Asocijacija na aktuelnu situaciju u kojoj se našao čitav svijet nameće se sama po sebi. Sve zajedno, podgrijava naše čežnje, strahove i nade. Interesovalo nas je da li su ovi radovi reakcija na “novu normalnost”.
“Kada ćemo opet imati poljubac na javnom mjestu? Reimagine je umjetnički projekat koji kroz vizuelni narativ preispituje i pozicionira relacije u zajednici, ukazuje na značaj empatije i povezanosti, govori o potrebi i ulozi izlaska iz zone komfora, o paradoksima digitalnog svijeta i važnosti afirmativnih poruka za kreiranje plemenitijeg života. Globalna pandemija i okolnosti u kojima smo se našli nijesu bili uzrok nastanka ovogodišnjih radova, ali su posljedično uticali na stvaranje u svijetu nesigurnosti koji je, paradoksalno, jedini siguran izbor. Moram reći i to da je za jednog dizajnera uvijek istinsko zadovoljstvo kada izlaže u dobro dizajniranom ambijentu kao što je Stari grad Kotor, i na taj način uđe u polje total dizajna”, kaže Aleksandar.
Autor je više od 100 idejnih rješenja iz oblasti grafičkog oblikovanja i korporativnog identiteta. Za kreativni rad nagrađivan je na domaćim i regionalnim konkursima. Izlagao je u Berlinu, Beogradu i Porto Alegreu. Fina estetika glavna mu je vodilja, čini se, oduvijek. Završio je i studije ekonomije, i umjetničke studije. Magistrirao je grafički dizajn kod profesora Vukana Ćirića na Fakultetu za umjetnost i dizajn u Beogradu. Posljednjih 20 godina bavi se dizajnom i marketingom, a profesionalni put pronašao je u advertajzingu gdje je mogao da ukrsti obje struke. “Advertajzing ili oglašavanje razvili su se tako što je ekonomija pozvala umjetnost da svijet reklama učini magičnim i neodoljivim. Dopalo mi se što advertajzing uključuje puno sfera koje me lično zanimaju, što se u njemu prožimaju svjetovi poslovne psihologije, savremene ekonomije i audio-vizuelnih umjetnosti. Otuda i moj profesionalni angažman u advertajzingu.”

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 181, avgust 2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...