spot_img

Aleksandra Kiković: U partnerstvu je sve moguće

spot_img
Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Vesela Mišković

Menadžerka programa u UNDP-u, Aleksandra Kiković, ima bogato iskustvo u međunarodnim organizacijama na različitim poljima, od socio-ekonomskog razvoja i prekogranične saradnje, prostornog planiranja, klimatskih promjena do socijalne inkluzije. Prije UNDP-a radila je na brojnim projektima za Njemačku tehničku saradnju, GIZ, Louis Berger S.A, International Relief Development – IRD, Danski savjet za izbjeglice – DRC. Trenutno radi na projektu Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori. Završila je Ekonomski fakultet na Univerzitetu Crne Gore i pri kraju je magistarskih studija.

“Projekti koji u odnosu na investirana sredstva doprinose većem smanjenju emisije ugljendioksida će imati prednost”

U toku protekle dvije godine, kroz program podrške koji realizuje UNDP, opredijeljeno je oko 750.000 za održive projekte u turizmu. Ovih dana objavljujete treći javni poziv, a raspoloživo je oko 260.000 eura. Kakve kriterijume treba da zadovolje zainteresovani subjekti?
– U partnerstvu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, UNDP već tri godine realizuje program Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori sa ciljem da se iskoriste različiti instrumenti za takozvano ozelenjavanje turističke ponude i smanjenje karbonskog otiska u sektoru turizma. Uz veliki broj informativnih i edukativnih kampanja namijenjenih široj javnosti, poslovnoj zajednici i institucijama sistema čiji je zadatak stvaranje uslova za razvoj održivog turizma, kreirali smo i podsticajne mjere kojima se obezbjeđuje direktna, bespovratna finansijska podrška inovativnim, investicionim održivim projektima sa zelenim predznakom u turizmu. U saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, sredinom aprila biće objavljen treći javni poziv za sufinansiranje održivih projekata, kojim će se poslovnoj zajednici, lokalnim upravama i nevladinim organizacijama na raspolaganje staviti oko 260.000 eura.
Kako doći do sredstava?
– Ključni preduslov koji svi zainteresovani moraju da ispune jeste da se realizacijom konkretnog investicionog projekta daje mjerljiv doprinos smanjenju karbonskog otiska poslovanja. Ako želite da konkurišete sa svojim projektom, potrebno je da napravite procjenu koliko ćete realizacijom svoje investicije manje trošiti električne energije ili goriva. Projekti koji u odnosu na investirana sredstva doprinose većem smanjenju emisije ugljendioksida će imati prednost. Neophodno je naglasiti da su zainteresovani obavezni da dokažu da za svoje projekte imaju obezbijeđenu neophodnu tehničku i, ukoliko je potrebno, prostorno-plansku dokumentaciju, da imaju sklopljenu finansijsku konstrukciju jer se sredstva opredijeljena kroz javni poziv refundiraju nakon realizacije predviđenih aktivnosti. Sufinansiranje jednog projekta može iznositi do 25% njegove ukupne vrijednosti, u maksimalnom znosu od 150.000 eura.
Prošle godine podršku UNDP-a dobilo je 25 projekata. O kakvim projektima se radilo?
– Vrlo raznovrsnim, od uvođenja i instalacije solarnih sistema za grijanje vode (hoteli Aurel u Podgorici i Palata Venezia u Ulcinju), investicija u razvoj i opremanje biciklističkih i pješačkih staza (Podgorica, Park prirode Piva, selo Kameno u zaleđu Herceg Novog, poluostrvo Luštica), zamjene konvencionalne javne rasvjete LED sijalicama (u opštinama Žabljak i Pljevlja) i nabavke električnih vozila za potrebe TO Prijestonice Cetinje, hotelskog kompleksa Slovenska plaža u Budvi i hotela Palata Venezia u Ulcinju, preko uvođenja savremenih, automatizovanih i visoko energetski efikasnih sistema za grijanje i hlađenje (hotel Serdar u Mojkovcu, garni hotel Fobra u Podgorici), do projekata ozelenjavanja u avanturističkom parku u Podgorici, parku Vodice u Pljevljima, hotelskom kompleksu Slovenska plaža i Gradskom parku u Tivtu itd. Pored evidentnih ušteda u potrošnji energenata i time smanjenog negativnog uticaja na životnu sredinu i troškova poslovanja, svi projekti su dali i značajan doprinos unapređenju i diverzifikaciji turističke ponude i otvaranju novih, u ovom slučaju zelenih radnih mjesta u turizmu.
Podržali ste i izgradnju solarnog jedrenjaka muzičara Ramba Amadeusa…
– Rok muzičar i ekološki aktivista Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, uz podršku projekta UNDP-a Razvoj niskokarbonskog turizma privodi kraju obnovu broda starog čitav vijek, koji se polako pretvara u solarni jedrenjak. Entuzijazam i ljubav prema plovidbi rezultirali su konstrukcijom jedrilice na solarni pogon, koju pokreće energija sunca. Jedrilica će na palubi imati solarne panele, čije baterije se pune na suncu čitav dan, a motor služi samo za uplovljenje i isplovljenje, i to ponekad. Jedrilica Aurora je primjer kako se na pravi način može iskoristiti potencijal solarne energije, čijom se upotrebom ne narušava životna sredina, a minimizira se emisija ugljendioksida.
Preko ovog projekta cilj vam nije samo podrška održivom turizmu na primorju, već i na sjeveru Crne Gore. Koje biste projekte posebno izdvojili?
– Iako je bilo predviđeno da se projekti realizuju samo u opštinama u Bokokotorskom zalivu i na Cetinju, uspjeli smo da podršku ponudimo opštinama i privrednicima sa cijele teritorije Crne Gore. Činjenica da je osam projekata podržano u Plužinama, Mojkovcu, Žabljaku i Pljevljima, govori o tome da na sjeveru postoji značajan potencijal i spremnost za realizaciju održivih, inovativnih inicijativa koje doprinose stvaranju i širenju zelene turističke ponude. Posebno bih izdvojila projekat rekonstrukcije autobuske stanice u Plužinama na kojoj je otvorena gostionica Piva koja vodu grije sunčevom energijom i zapošljava, a uporedo se radi na razvoju novog turističkog proizvoda zip line koji će posjetiocima ovog kraju donijeti pravu adrenalinsku atrakciju i užitak. Naglasila bih i projekat rekonstrukcije malog hotela Serdar u Mojkovcu koji je u potpunosti primijenio najsavremenije standarde iz oblasti energetske efikasnosti, koji će dovesti do smanjenja troškova električne energije i unaprijediti lokalnu turističku ponudu povećanjem smještajnih kapaciteta za 11% na nivou opštine. Izdvojila bih i dobru saradnju sa lokalnom upravom Žabljaka i uspješno realizovani projekat modernizacije javne rasvjete kojim je ugrađeno preko 400 LED svjetiljki na teritoriji opštine. Uspješna priča dolazi i iz Plužina, 30 domaćinstava je postavljanjem solarnih panela uz podršku lokalne uprave i našeg projekta obezbijedilo napajanje električnom energijom udaljenih planinskih katuna. Ova inicijativa je provedena tako što je za nabavku i postavljanje solarnih panela lokalna uprava obezbijedila polovinu neophodnih sredstava, a domaćinstva i projekat po četvrtinu, što govori da je u partnerstvu sve moguće!

“Bilo bi veoma značajno kada bi više žena bilo aktivno u privredi, pogotovo na rukovodećim mjestima u turističkom sektoru”

Preko vaših projekata apelujete na žene preduzetnice da se prijave za podršku, u prvom redu one koje se bave turizmom…
– Ekonomsko osnaživanje žena ključno je za napredak društva, a kroz naš projekat posebno pozivamo žene koje rade ili planiraju održive projekte u turizmu. Neophodno je dodatno podstaći i olakšati ženama pristup kapitalu, a posebno informacijama, kako bi razvile svoje ideje i lansirale proizvode svog rada. Važno je stalno podržavati žensko preduzetništvo, istaknuti njegovu brojnost i uspjehe, ohrabriti postojeće i potencijalne preduzetnice na nove preduzetničke projekte i pomoći im u finalizovanju poslovnih inovativnih ideja. Važno je da istaknem da su za uspješnu realizaciju preko 70 % projekata o kojima smo razgovarali zaslužne upravo žene, bilo da su bile kreatorke ideje ili nosioci realizacije. Bilo bi veoma značajno kada bi više žena bilo aktivno u privredi, pogotovo na rukovodećim mjestima u turističkom sektoru, jer su se upravo žene pokazale kao te koje temeljnije brinu o zaštiti životne sredine, utrošku resursa i razvoju ideja za koje bi turisti bili zainteresovani.
Jedna od aktivnosti na projektu je i ekološka sertifikacija hotela i apartmana. Kako sve više turista traži zeleni smještaj, šta Crna Gora u tom pogledu može da ponudi?
– Projektom podržavamo uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak EU i Travelife sertifikat za hotele i apartmane. U Crnoj Gori danas imamo deset sertifikovanih hotela i apartmana, deset hotela je trenutno u procesu usaglašavanja sa kriterijumima sertifikacije, a broj zainteresovanih za sertifikaciju raste iz dana u dan. Navešću samo neke prednosti posjedovanja međunarodnog sertifikata održivog poslovanja: sertifikovani hoteli su energetski efikasni, recikliraju otpad, koriste obnovljive izvore energije, imaju odgovoran odnos prema zaposlenima i lokalnoj zajednici, manje su štetni za životnu sredinu a, osim što imaju manje operativne troškove poslovanja, mogu poslovati cijele godine i povećati konkurentnost. Ekološki znak EU je široko prepoznatljiv za hotele, male smještajne kapacitete i kampove, kod kojih dominiraju online rezervacije. Uspostavljen je prije 25 godina i omogućava posebnu promociju proizvoda i usluga na tržištu od 500 miliona stanovnika, koje uključuje neke od najznačajnijih emitivnih tržišta, kao što su Njemačka, Francuska, države Beneluksa i Skandinavije. Travelife sertifikat je garancija odgovornog poslovanja i odnosa prema životnoj sredini, zaposlenima, lokalnoj zajednici i turistima. Travelife Gold sertifikat je odlična preporuka da bi hotel ostvario saradnju sa vodećim svjetskim turoperatorima kao što su TUI Travel, Thomas Cook, Neckermann i drugi. Hotel Lighthouse iz Herceg Novog, uz podršku našeg projekta, je prvi dobitnik Travelife Gold sertifikata u Crnoj Gori. EU Eko znak posjeduju pet hotela i četiri apartmana: HEC Residence, hotel M Club i TN Slovenska plaža iz Budve, hotel Palata Venezzia u Ulcinju, hotel Kalamper iz Bara, kao i apartmani Val Maslina, Utjeha, Kod Slavka u Baru i Bodganović u Kotoru. Svim hotelijerima zainteresovanim za eko sertifikaciju obezbjeđujemo podršku u vidu besplatnog preliminarnog energetskog pregleda i savjetodavne usluge menadžerima i odgovornom osoblju u smještajnim objektima u cilju dostizanja kriterijuma za sertifikaciju. Razvili smo programe podsticaja sa opštinama Budva i Tivat, a očekujemo da u bliskoj budućnosti Nacionalna turistička organizacija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma pokrenu nacionalni program podsticajnih mjera.
S obzirom na to da Vam je posao izuzetno dinamičan, kako balansirate između porodice i poslovnih obaveza?
– Iskreno, koliko je posao koji radim dinamičan i zahtjevan, ništa manje nije ni porodično okruženje, što svakodnevno sa sobom nosi nove izazove i traži kreativnost, fleksibilnost, dobru organizaciju, a prije svega dobru volju i pozitivan pristup. Moj lični moto je Carpe diem ili Iskoristi dan. Volim da ustanem rano, bez obzira je li radni dan ili vikend. To je dio dana u kojem istovremeno uživam i imam najviše energije da odradim kućne poslove i pripremim cijelu porodicu za novi dan. Smatram da nema stvari koju ne možemo postići, za šta su, prije svega, potrebni želja i posvećenost, a kad u porodici imate podršku i sa svojim životnim partnerom dijelite iste principe i životne stavove, ništa nije nedostižno. Trudimo se da na najbolji način iskoristimo vrijeme, upotpunjujemo se kad su u pitanju dnevne obaveze, koristimo svaki slobodan trenutak da provedemo u druženju sa djecom, širom porodicom i prijateljima, bez kojih bi nam život bio nešto sasvim drugo. Volim što živim u Podgorici koja, u poređenju sa većim evropskim i svjetskim gradovima koje sam imala priliku da posjetim, daje mogućnost da u toku jednog dana odem na posao, povedem djecu na treninge i kurseve, pomognem im oko domaćeg ili pogledamo film u bioskopu, predstavu u pozorištu, vidim se sa bliskim prijateljima, odradim trening ili šetnju na Gorici. Naravno, desi se da na kraju dana zaspim sjedeći (smijeh).
Kako odgajate ćerku i sina? Koje vrijednosti nastojite da im usadite?
– Moja Mia ima 14, a Vuk 11 godina, i u ovom razdoblju života je, čini mi se, najvažnije da ličnim primjerom pokažem šta je dobro a šta ne, da je za ostvarenje na svim poljima potrebno uložiti trud, da ne možemo očekivati da se stvari same od sebe dese i da određeni talenti i predispozicije bez rada i zalaganja ne vode ka uspjehu. Naš odnos se zasniva na ljubavi, međusobnom povjerenju i poštovanju, i trudim se da nauče da sa svojim drugarima u školi, klubu, komšiluku razvijaju odnose zasnovane na istim principima. Važno je da shvate da se porodica dobija na dar, a prijatelji se biraju za cijeli život. Polako preuzimaju obaveze u našem domu, jer smatram da je neophodno da od malih nogu steknu samostalnost, sposobnost da brinu o sebi i drugima i da se snađu u nepredvidivim situacijama. Istovremeno, uz veliko angažovanje supruga, razvijamo sportski i timski duh i nastojimo da se uz humor i dobro raspoloženje suočavamo sa raznim izazovima.

Gracija 129, 13.04.2018.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO