spot_img

Alison Duboa: Žena koja razgovara sa mrtvima i čita misli živih

Postala je poznata i slavna nakon što je njen život poslužio kao inspiracija za televizijsku seriju Medijum. Tumačila ju je glumica Patriša Arket, koju mnogi i danas poistovjećuju s Alison

spot_img

Alison Duboa rođena je 1972. godine u Feniksu, Arizona, i majka je tri djevojčice. Spisateljica je i samoprozvani medijum, jer tvrdi kako je u stanju da razgovara sa mrtvima i prima od njih informacije, te da “pročita” misli živih. To je otkrila kao šestogodišnjakinja, poslije djedove sahrane: “Bila sam u svojoj sobi, ležala na krevetu, kada sam odjednom ugledala djeda. Stajao je pored kreveta i govorio mi da kažem mami kako je dobro, da nema nikakve bolove i da će uvijek biti ovdje, s njom. Tako sam i uradila. Pomalo zbunjena i ošamućena izašla sam iz sobe i rekla majci sve što je djed rekao. Zalupila mi je vrata pred nosom, vratila sam se u svoju sobu, ali djeda više nije bilo.”

Od tog je dana Alison “morala da živi sa tim darom”. Upisala je pravo kako bi postala advokat, ali je tokom studija odlučila da iskoristi svoj dar kako bi pomagala onima kojima je pomoć potrebna. Ponudila je svoje usluge policiji Feniksa, te još nekim širom Amerike, kako bi učestvovala u razrješavanju prekršaja, i bila savjetnica na sudu i advokatskim kancelarijama. O svemu tome  pisala je u svojim knjigama, od kojih je posljednja iz 2011. pod nazivom Talk To Me: What the Dead Whisper in Your Ear.

Moć ili šarlatanstvo?

Alison Duboa nije prvi medijum koji tvrdi da od mrtvih može dobiti korisne podatke i učestvovati u istragama. Mnogo ih je, ali niko nikada nije i dokazao da posjeduje autentične sposobnosti. Alison je bila na ispitivanjima u laboratoriju UA Human Energy Systems, specijalizovanom centru za ispitivanje medijuma, za utvrđivanje njihovih sposobnosti, da li se zaista radi o posebnim moćima ili je u pitanju šarlatanstvo. Testove je provodio tim na čelu sa profesorom Garijem E. Švarcom, direktorom centra, iskusnim stručnjakom na polju paranormalnih pojava. “Nema sumnje da Alison nije prevarantkinja. Mnogo je osoba koje tvrde da posjeduju paranormalne sposobnosti, a ovdje se jasno pokaže da nije tako. Alison je više puta testirana i svaki put je bila uspješna. Kao naučnik tu sitaciju posmatram kao agnostik, ali Alison je prošla sve testove.”

Švarc kaže da su testovi pažljivo odabrani, maksimalno kontrolisani, te da Alison nikada nije mogla ni da vidi sa kim razgovara. Prema mišljenju svih učesnika tima, nemoguće je koristiti bilo kakve trikove kako bi se dobile informacije o osobama koje su učestvovale u testovima. Tokom jednog od eksperimenata od Alison je zatraženo da stupi u kontakt sa pokojnim mužem jedne Engleskinje koju nikada ranije nije vidjela. Rečeno joj je samo ženino ime i ono što je htjela saznati od muža (Alison je bila u Americi, a žena u Engleskoj), a dobivene informacije su ocijenjene kao 80% tačne. U knjizi The Truth About Medium (Istina o medijumu), u kojoj detaljno opisuje testiranje i rezultate, Švarc piše kako je od prvog susreta s Alison shvatio kako ona posjeduje neke informacije koje mogu poticati samo od preminulih osoba. Njegovi metodi su kritikovani od strane različitih stručnjaka koji smatraju da su navodne paranormalne sposobnosti gospođe Duboa samo marketinška izmišljotina i ništa više.

-

U ovom, kao i u ostalim sličnim slučajevima, uvijek postoje oni koji apsolutno vjeruju u nečije paranormalne sposobnosti, kao i oni koji smatraju da su u pitanju prevaranti. Profesor psihologije sa Univerziteta Oregon Rej Hajman ne vjeruje Švarcovim eksperimentima, napadao je njegova istraživanja, govorio o greškama u procjenjivanju, smatrajući da su kontaktirane osobe unaprijed “pripremljene da vjeruju u ove fenomene”. Hajmanu se pridružio i Džejms Randi, kanadsko-američki predavač, astronom, arheolog, bivši mađioničar, najpoznatiji skeptik i protivnik pseudonauke, te ponudio milion dolara svakom “ko pod određenim uslovima pokaže i dokaže postojanje paranormalnih, natprirodnih ili okultnih sposobnosti”. Švarc nije pristao na uslove Randijevog istraživanja: “Odbio sam iz istog razloga zbog kojeg su to učinili svi ozbiljni američki i evropski naučnici. Davanje nagrade ruši naš naučni kredibilitet i integritet, jer Randi nije naučnik nego osrednji mađioničar koji voli da bude u centru pažnje.” Treba napomenuti da je Džejms Randi pružio veliku podršku naučnoj zajednici u razotkrivanju brojnih prevaranata, da ga je 1986. Fondacija MacArthur nagradila zbog njegovog rada, a da ga je Ajzak Asimov nazivao pravim nacionalnim blagom.

No comment

Uprkos slavi i višestrukim potvrdama svjedoka o nevjerovatnim paranormalnim sposobnostima, koje tvrdi da posjeduje i koje joj se pripisuju u medijima, Alison Duboa nikada nije prezentovala ubjedljive naučne dokaze u svoju korist. O stvarnim rezultatima dugogodišnje saradnje gospođe Duboa i policije, odgovorna lica nisu željela da daju nikakvu konkretnu izjavu, osim uobičajenog – no comment, ostavljajući tako mjesta nagađanjima, raspravama i pretpostavkama. Broj onih koji vjeruju u ono što Alison radi nije mali, što dokazuje program predavanja, seminara i susreta sa zainteresovanim, objavljen na njenom sajtu.

Jedini mogući zaključak je: onaj ko vjeruje u natprirodno, vjeruje i u sposobnosti Alison Duboa.

Priredila Snežana Crkvenjaš

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO