spot_img

ÂME na zatvaranju The UniverCity 3 festivala

KRŠ Produkcija, Studentski radio KRŠ i Studentski Kulturni Centar realizuju treće po redu izdanje The UniverCity Festivala, multidisciplinarne manifestacije koja spaja muziku, umjetnost, izložbe, radionice i filmske projekcije. Festival je počeo 25. novembra i tajaće sve do 01. decembra 2023. godine, a održava se na više lokacija u Podgorici.

spot_img

Roman Flugel otvorio festival

Prve večeri festivala, podgorička publika imala je priliku da uživa u nezaboravnom muzičkom događaju na nastupu jednog od vodećih imena elektronske muzike, Romana Flügela, u Centru Kulturnih Zbivanja Ribnica u Podgorici.

Roman Flügel je istaknuti njemački DJ i producent elektronske muzike, a važi za jednog od pionira i utemeljivača elektronske scene u Njemačkoj. Flügel je stvorio je neke od najpoznatijih elektronskih hitova devedesetih, uključujući “Rocker” koji je postao klasik ovog muzičkog pravca. Njegova muzika obuhvata različite žanrove, uključujući techno, house, ambient, i druge, a njegova sposobnost da spaja različite muzičke žanrove i stvara jedinstveni zvuk osvojila je brojnu publiku širom svijeta.

U sklopu prvog dana programa otvorena je izložba Podgorička klabing scena od devedesetih do danas.

Likovni dio programa predstavljen je izložbom arhivskih materijala podgoričke klabing scene, koja je publici pružila autentičan uvid u razvoj podgoričke klabing scene kroz lične arhive i sećanja.

-

Aktivistička radionica “Partokratija ili empatija: Otpor za ponijeti i drugi recepti”, koju organizuje kolektiv Škart, održana je prvog i drugog dana The UniverCity festivala u CKZ Ribnica.

Prvi dio radionice se fokusirao na važnost udruživanja i izgradnje nehijerarhijskih platformi, dok će se drugi dio bavio metodama artikulacije društveno-političke pozicije kroz umjetničku kolektivnu praksu. Kroz razgovore, diskusije, izradu plakata/objekata/transparenata, i performativno izvođenje rada u javnom prostoru, učesnici su imali priliku da aktivno učestvuju i izraze svoje ideje.

Urednica umjetničkog programa je Nela Gligorović, a kolektiv Škart, osnovan je 1990. godine, i kontinuirano istražuje i prepliće granične forme poezije, arhitekture, grafičkog dizajna, performansa, muzike, edukacije i društvenog aktivizma, kao umjetnički kolektiv koji angažuje različite zajednice prevodeći društvenu praksu u vizuelni jezik, i već više od tri decenije spaja, razgovara, stvara, diskutuje sa različitim zajednicama, praktikujući empatiju, solidarnost, vrijednosti zajedništva i jednakosti. U društvu izgubljenom u partokratiji, empatija je odgovor, empatija kao strategija otpora, i pojedinca i kolektiva.

Posljednji dan festivala, 01. decembar, obilježiće završni muzički spektakl u Univerzitetskoj dvorani, i čuveni ÂME sa četvoročasovnim setom. Očekuje se da će ovaj završni događaj privući ljubitelje elektronske muzike iz regiona i šire.

Ovaj dvojac čine Kristian Beyer i Frank Wiedemann, njemački producenti čija muzika je uglavnom elektronska, a stil se kreće od deep house-a do techno-a. U sinergiji, njihovi dvostruki pandani se identifikuju kao dio njihove umjetnosti: Frank kao kompozitor ili kreativni pokretač live nastupa, a Kristian kao istraživač i DJ – svaki njegov maratonski set je putovanje i vizija, a Kristiana ćemo slušati u dvorani Univerziteta.

Preostale dane festival posjetioci će imati priliku da isprate niz filmskih projekcija, predavanja i panel diskusija, o čemu svi zainteresovani mogu naći informacije na društvenim mrežama KRŠ Produkcije.

Ulaznice za The UniverCity3 možete kupiti putem sajta fixr.co kao i u CKZ Ribnica i u Tien caffe, a sve potrebne informacije možete pratiti na društvenim mrežama Krš Produkcije.

Festival se realizuje u saradnji sa Studentskim radiom KRŠ, a festival su podržali i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog Grada, CKB banka, Nikšićko pivo, Knjaz Miloš.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO