Ana Golubović: Svakom klijentu pristupamo pojedinačno

Direktorica sektora za poslovanje sa pravnim licima u Hipotekarnoj banci sa ponosom ističe da se divno osjeća kada se osvrne na sjajne rezultate desetogodišnjeg timskog rada

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Darko Jovanović

Direktorica sektora za poslovanje sa pravnim licima u Hipotekarnoj banci, Ana Golubović, skoro deset godina radi u toj instituciji i dio je tima koji je uspješno savladao brojne izazove. U intervjuu za Graciju otkriva koja su najveća iskušenja sa kojima se susreće na poslu, ali i u privatnom životu, s obzirom da je majka sedmogodišnjih blizanaca Filipa i Koste i petogodišnjeg Davida.

“Svaki radni dan je drugačiji, čemu se zaista radujem, jer to daje posebnu dinamiku svakodnevnim obavezama, a ujedno je prilika da se nešto novo nauči, sazna, započne i završi”

Direktorica ste sektora za poslovanje sa pravnim licima u Hipotekarnoj banci. Koje su osnovne aktivnosti banke na tom polju?
– Strategija banke, što se tiče pravih lica, je da se, kao i do sada, fokusira na podršku malim i srednjim preduzećima u pružanju usluga koje su konkurentne i prate savremene trendove poslovanja. Trudimo sa da kvalitetom usluge i profesionalnim odnosom prema klijentu steknemo njihovo povjerenje. Jaka fokusiranost na klijente i sposobnost brzog prilagođavanja promjenljivim uslovima tržišta su naša prednost. Svakom klijentu pristupamo pojedinačno i kreiramo ponudu koja je prilagođena njegovim potrebama.
Obavljate izuzetno odgovornu funkciju. Koji su najveći izazovi sa kojima se susrećete na poslu?
– Izazova ima dosta: kako biti kvalitetniji u pružanju usluga našim klijentima, gdje je ključni naglasak na brzini donošenja odluka i davanja jasnih odgovora klijentima, kako pomoći klijentima koji imaju razvojne strategije i uzlazne trendove, a kako onima koji se nađu u finansijskim poteškoćama… Odgovornost prema zaposlenima i organizovanje da sistem funkcioniše predstavlja važan izazov.
Sprovodite besplatnu obuku za pravna lica, klijente banke. Šta je bio motiv za izgradnju takvog odnosa sa klijentima?
– U uslovima hiperkonkurencije na tržištu veoma je bitna sinergija tri faktora koja čine okvire konkurentnosti: inovativnosti, strategije i odnosa sa klijentima. Odnos sa klijentima podrazumijeva održavanje kontinuiteta u komunikaciji i razmjeni znanja i informacija. Upravo je ključ u razmjeni znanja. Mi se u HB trudimo da znanje nesebično dijelimo sa klijentima i ukažemo na sve aspekte koji mogu da im pomognu da unaprijede svoje poslovanje. Isto tako očekujemo sugestije sa njihove strane koje će pomoći nama da servis klijentima bude što kvalitetniji.
U čemu se sastoji obuka i ko su predavači?
– Ne bih to nazvala obukom već interaktivnom komunikacijom. Ideja nam je da putem radionica damo mogućnost klijentima da predavačima postavljaju pitanja i dobijaju konkretna znanja i vještine koji su im neophodni u svakodnevnom radu, ali i kao podsticaj za dodatna unapređenja i razvoj biznisa u kome su. Predavači na prvoj radionici će biti ugledni stručnjaci iz dijela e-commerc poslovanja, Ivan Bildi i Aleksandar Marić. Oni će sa klijentima HB podijeliti informacije o trendovima u internet prodaji i dati im konkretne primere za poboljšanje komunikacije na internetu.
Da li i na koji način planirate da unaprijedite rad sa klijentima?
– HB je na bankarskom tržištu Crne Gore prepoznata po tome što njeguje neposrednu komunikaciju sa klijentima. Kvartalno dobijamo istraživanja tržišta u kojima rezultati ukazuju na visoko zadovoljstvo klijenata našim radom, što nam je i najveći motiv da budemo još bolji. Konstantno unapređujemo servise i bankarske proizvode na način da i prije samih klijenata uočimo njihove potrebe i ponudimo im rješenja. Stalo nam je do pozitivnih poslovnih rezultata naših klijenata i upravo zato i pokrećemo seriju radionica koje nijesu neminovno vezane sa bankarstvom, ali jesu sa našom željom da budemo aktivno posvećeni dobrom poslovnom rezultatu klijenata.
U Hipotekarnoj banci ste od 2007, kada ste bili direktorica sektora komercijale. Kako biste opisali skoro deset godina rada u toj instituciji?
– Prethodnih deset godina rada u HB su bile pune izazova i kreativnosti. Činjenice da je u prethodnom periodu kreditni portfolio porastao 9,5 puta, depozitni portfolio 10,8 puta, portfolio garancija za 11 puta i broj klijenata za četiri puta govore o izazovima koje smo imali i koji su uspješno savladani. Puno lijepih trenutaka, i privatnih i poslovnih, opisuje tih deset godina i divan je osećaj osvrnuti se unazad kada su dobri rezultati uz vas. U šali kažem da imam tri sina i ćerku – Hipotekarnu banku kao najstarije dijete.
Majka ste tri sina. Blizanci Filip i Kosta imaju po sedam, godina i idu u drugi razred, a David pet. Kako uspijevate da uskladite poslovne i obaveze prema porodici?
– U različitim fazama karijere mi je trebala različita doza fleksibilnosti. Dok su dječaci bili bebe bilo je potrebno da više vremena provodim sa njima. Sada imaju svoja interesovanja i razne aktivnosti, tako da moje prisustvo nije neophodno u tolikoj mjeri. U svakom slučaju je veoma važno balansirati i napraviti dogovor sa partnerom da je uvijek neko od nas dvoje kod kuće. Bitno je dobro osmisliti porodični ekosistem u kojem sve funkcioniše. Trudim se da vrijeme koje provedemo zajedno bude kvalitetno i dobro osmišljeno.
Kako izgleda Vaš radni dan?
– Radni dan uvijek počinje veoma rano. Buđenje sa dječacima i planiranje dana, jer oni, pored školskih obaveza, imaju i ostale aktivnosti koje treba uskladiti i organizovati. To je dio dana koji najviše volim. Dječaci idu u školu i vrtić, a suprug i ja na posao. Ono što je zanimljivo u vezi sa mojim radnim danom jeste da je svaki radni dan drugačiji, čemu se zaista radujem, jer to daje posebnu dinamiku svakodnevnim obavezama, a ujedno je prilika da se nešto novo nauči, sazna, započne i završi. U zavisnosti od obima posla, najčešće pravim plan za narednu nedjelju, koji uglavnom nije isti. Ponekad radno vrijeme provodim u kancelariji, a česte su i situacije kada posao zahtijeva aktivnosti van kancelarije, bilo da se odnose na vrijeme posvećeno kolegama u naših 18 filijala širom Crne Gore, ili posjete klijentima i upoznavanje sa njihovim biznisima i investicijama, kako bi slika o njima bila što potpunija. Radni dan se završava dosta kasno i onda nastupa dio dana rezervisan za porodicu i druženje.

Gracija br. 101, 17.03.2017.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...