Ana Golubović: Svakom klijentu pristupamo pojedinačno

spot_img
Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Darko Jovanović

Direktorica sektora za poslovanje sa pravnim licima u Hipotekarnoj banci, Ana Golubović, skoro deset godina radi u toj instituciji i dio je tima koji je uspješno savladao brojne izazove. U intervjuu za Graciju otkriva koja su najveća iskušenja sa kojima se susreće na poslu, ali i u privatnom životu, s obzirom da je majka sedmogodišnjih blizanaca Filipa i Koste i petogodišnjeg Davida.

“Svaki radni dan je drugačiji, čemu se zaista radujem, jer to daje posebnu dinamiku svakodnevnim obavezama, a ujedno je prilika da se nešto novo nauči, sazna, započne i završi”

Direktorica ste sektora za poslovanje sa pravnim licima u Hipotekarnoj banci. Koje su osnovne aktivnosti banke na tom polju?
– Strategija banke, što se tiče pravih lica, je da se, kao i do sada, fokusira na podršku malim i srednjim preduzećima u pružanju usluga koje su konkurentne i prate savremene trendove poslovanja. Trudimo sa da kvalitetom usluge i profesionalnim odnosom prema klijentu steknemo njihovo povjerenje. Jaka fokusiranost na klijente i sposobnost brzog prilagođavanja promjenljivim uslovima tržišta su naša prednost. Svakom klijentu pristupamo pojedinačno i kreiramo ponudu koja je prilagođena njegovim potrebama.
Obavljate izuzetno odgovornu funkciju. Koji su najveći izazovi sa kojima se susrećete na poslu?
– Izazova ima dosta: kako biti kvalitetniji u pružanju usluga našim klijentima, gdje je ključni naglasak na brzini donošenja odluka i davanja jasnih odgovora klijentima, kako pomoći klijentima koji imaju razvojne strategije i uzlazne trendove, a kako onima koji se nađu u finansijskim poteškoćama… Odgovornost prema zaposlenima i organizovanje da sistem funkcioniše predstavlja važan izazov.
Sprovodite besplatnu obuku za pravna lica, klijente banke. Šta je bio motiv za izgradnju takvog odnosa sa klijentima?
– U uslovima hiperkonkurencije na tržištu veoma je bitna sinergija tri faktora koja čine okvire konkurentnosti: inovativnosti, strategije i odnosa sa klijentima. Odnos sa klijentima podrazumijeva održavanje kontinuiteta u komunikaciji i razmjeni znanja i informacija. Upravo je ključ u razmjeni znanja. Mi se u HB trudimo da znanje nesebično dijelimo sa klijentima i ukažemo na sve aspekte koji mogu da im pomognu da unaprijede svoje poslovanje. Isto tako očekujemo sugestije sa njihove strane koje će pomoći nama da servis klijentima bude što kvalitetniji.
U čemu se sastoji obuka i ko su predavači?
– Ne bih to nazvala obukom već interaktivnom komunikacijom. Ideja nam je da putem radionica damo mogućnost klijentima da predavačima postavljaju pitanja i dobijaju konkretna znanja i vještine koji su im neophodni u svakodnevnom radu, ali i kao podsticaj za dodatna unapređenja i razvoj biznisa u kome su. Predavači na prvoj radionici će biti ugledni stručnjaci iz dijela e-commerc poslovanja, Ivan Bildi i Aleksandar Marić. Oni će sa klijentima HB podijeliti informacije o trendovima u internet prodaji i dati im konkretne primere za poboljšanje komunikacije na internetu.
Da li i na koji način planirate da unaprijedite rad sa klijentima?
– HB je na bankarskom tržištu Crne Gore prepoznata po tome što njeguje neposrednu komunikaciju sa klijentima. Kvartalno dobijamo istraživanja tržišta u kojima rezultati ukazuju na visoko zadovoljstvo klijenata našim radom, što nam je i najveći motiv da budemo još bolji. Konstantno unapređujemo servise i bankarske proizvode na način da i prije samih klijenata uočimo njihove potrebe i ponudimo im rješenja. Stalo nam je do pozitivnih poslovnih rezultata naših klijenata i upravo zato i pokrećemo seriju radionica koje nijesu neminovno vezane sa bankarstvom, ali jesu sa našom željom da budemo aktivno posvećeni dobrom poslovnom rezultatu klijenata.
U Hipotekarnoj banci ste od 2007, kada ste bili direktorica sektora komercijale. Kako biste opisali skoro deset godina rada u toj instituciji?
– Prethodnih deset godina rada u HB su bile pune izazova i kreativnosti. Činjenice da je u prethodnom periodu kreditni portfolio porastao 9,5 puta, depozitni portfolio 10,8 puta, portfolio garancija za 11 puta i broj klijenata za četiri puta govore o izazovima koje smo imali i koji su uspješno savladani. Puno lijepih trenutaka, i privatnih i poslovnih, opisuje tih deset godina i divan je osećaj osvrnuti se unazad kada su dobri rezultati uz vas. U šali kažem da imam tri sina i ćerku – Hipotekarnu banku kao najstarije dijete.
Majka ste tri sina. Blizanci Filip i Kosta imaju po sedam, godina i idu u drugi razred, a David pet. Kako uspijevate da uskladite poslovne i obaveze prema porodici?
– U različitim fazama karijere mi je trebala različita doza fleksibilnosti. Dok su dječaci bili bebe bilo je potrebno da više vremena provodim sa njima. Sada imaju svoja interesovanja i razne aktivnosti, tako da moje prisustvo nije neophodno u tolikoj mjeri. U svakom slučaju je veoma važno balansirati i napraviti dogovor sa partnerom da je uvijek neko od nas dvoje kod kuće. Bitno je dobro osmisliti porodični ekosistem u kojem sve funkcioniše. Trudim se da vrijeme koje provedemo zajedno bude kvalitetno i dobro osmišljeno.
Kako izgleda Vaš radni dan?
– Radni dan uvijek počinje veoma rano. Buđenje sa dječacima i planiranje dana, jer oni, pored školskih obaveza, imaju i ostale aktivnosti koje treba uskladiti i organizovati. To je dio dana koji najviše volim. Dječaci idu u školu i vrtić, a suprug i ja na posao. Ono što je zanimljivo u vezi sa mojim radnim danom jeste da je svaki radni dan drugačiji, čemu se zaista radujem, jer to daje posebnu dinamiku svakodnevnim obavezama, a ujedno je prilika da se nešto novo nauči, sazna, započne i završi. U zavisnosti od obima posla, najčešće pravim plan za narednu nedjelju, koji uglavnom nije isti. Ponekad radno vrijeme provodim u kancelariji, a česte su i situacije kada posao zahtijeva aktivnosti van kancelarije, bilo da se odnose na vrijeme posvećeno kolegama u naših 18 filijala širom Crne Gore, ili posjete klijentima i upoznavanje sa njihovim biznisima i investicijama, kako bi slika o njima bila što potpunija. Radni dan se završava dosta kasno i onda nastupa dio dana rezervisan za porodicu i druženje.

Gracija br. 101, 17.03.2017.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO