Hipotekarna banka je odavno poznata po sloganu Vama posvećena, a o njenim uspjesima u ovoj i planovima za 2017. godinu za Graciju govori direktorica marketinga Ana Ristić

​Razgovarala: Svetlana Peruničić
F​oto: Darko Jovanović

Direktorica marketinga Hipotekarne banke Ana Ristić dvije godine obavlja taj, kako kaže, kreativan, ali istovremeno izuzetno odgovoran posao. Banka čije interese zastupa mnogo polaže na zdravstvo, kulturu, obrazovanje, pomoć starima i osjetljivim kategorijama društva, pa je nedavno nagrađena od Unije poslodavaca za društveno odgovoran rad, a potom je dobila i specijalno prizanje za korporativnu filantropiju Iskra, za doprinos razvoju lokalne zajednice.

Direktorica ste marketinga Hipotekarne banke. Šta Vaš posao podrazumijeva?
– Posao direktora marketinga u banci je kreativan, ali i veoma odgovoran. To je proces postavljanja kreativne strategije koja klijentima treba da stvori što jasniju sliku o banci, proizvodima banke, ali i ljudima koji čine banku. Nakon postavljanja strategije određuju se kanali komunikacije koji će na tom putu biti korišteni. Zatim slijedi produkcija i implementacija usvojene strategije. Istraživanja i analize kako internih rezultata, tako i rada konkurencije, posao su nas marketara. Konstantna briga o kvalitetu usluga i njihovom unapređenju neizostavan je dio posla, jer je i najbolja kampanja osuđena na loš rezultat ako ne postoji kvalitet koji opravdava dolazak klijenta u banku.
Hipotekarna banka je nedavno dobila dvije nagrade za društveno odgovorne aktivnosti. Za koje projekte? Šta je Hipotekarnoj banci prioritet u društveno odgovornom poslovanju?
– Hipotekarna banka je za svoj društveno odgovoran rad nagrađena od Unije poslodavaca, a potom smo dobili i specijalno prizanje za korporativnu filantropiju Iskra, za doprinos razvoju lokalne zajednice. Jako smo ponosni i srećni zbog ovih priznanja jer potvrđuju da stvarno i živimo svoj slogan Vama posvećena. Prilikom kreiranja strategije za društveno odgovorno poslovanje vodili smo računa da budemo posvećeni širim potrebama društva i, naravno, naših klijenata. Zdravstvo, kultura, obrazovanje, pomoć starima i osjetljivim kategorijama društva su osnovni stubovi našeg društveno odgovornog poslovanja. Dakle, prioritet nam je da konstantno doprinosimo unapređenju kvaliteta života građana Crne Gore i upravo su dvije nagrade koje smo dobili za korporativnu filantropiju dokaz da smo na dobrom putu i veliki motiv da nastavimo.
Kada je u pitanju društveno odgovorno poslovanje, šta planirate u 2017. Godini?
– Kontinuitet je neophodan da bi rezultati dugoročno doveli do željene promjene i to je razlog zbog kojeg ćemo nastaviti sa dobrim dijelom aktivnosti iz prošle godine. Partnerstvo koje smo u ovoj godini započeli sa Crnogorskim narodnim pozorištem će tek u 2017. godini doći do izražaja, pa ovu saradnju sa ponosom ističem kao strateški važnu u daljem razvoju platforme našeg društveno odgovornog poslovanja. Na svečanosti dodjele nagrade Iskra, u Zetskom domu na Cetinju, jedna dobitnica je rekla da Iskra nije nagrada. Iskra je zasluga, i zbog toga ova nagrada jeste posebno priznanje, ali i velika obaveza i posebna vrsta odgovornosti da je u budućim vremenima opravdate.
Premium kartice Hipotekarne banke postale su jedan od njenih zaštitnih znakova. Koja je prednost te kartice u odnosu na ostale?
– Sa sigurnošću mogu reći da je ko-brend kartica Crnogorskog telekoma i Hipotekarne banke, Premium kartica, najpopularniji kartični brend na tržištu Crne Gore. Na više od 1.000 lokacija vlasnike Premium kartica čekaju popusti i do 30%, kao i mogućnost plaćanja na rate bez kamate. Svakom kupovinom se štedi i samim tim se pravi prilična razlika u odnosu na sve druge vidove plaćanja. Posvećenost tima koji se svakodnevno bavi komunikacijom prema partnerima programa i prema klijentima – korisnicima kartica, tokom pet godina razvoja Premium programa dala je impresivne rezultate. Premium je internacionalna kartica i zadovoljava sve potrebe jednog klijenta kada je kartični proizvod u pitanju.
Kako građani mogu saznati gdje imaju popuste za Premium karticu?
– Najbrži način da u svakom trenutku znaju gdje ih i kakve pogodnosti čekaju jeste da koriste Premium aplikaciju. Pored pravovremenog informisanja o Premium pogodnostima, ova aplikacija omogućava i mPremium usluge mobilnog bankarstva.
Koje preporuke biste dali građanima koji idu u inostranstvo kada su u pitanju kartice? Koje da koriste?
– Moja omiljena kartica je Visa Relax, kraljica plaćanja na rate, kako je mi zovemo. To je kartica sa kojom  plaćate na rate, bez kamate, svuda u svijetu. Naknada je jasno definisana i u svakom trenutku tačno znate koliko će vas kupljeni proizvod na kraju koštati, a u slučaju da rate platite prije dospjeća, ne plaćate ni naknadu za rate. Mjesečna naknada je simbolična i iznosi samo 0,50 eura, pa je ova kartica dostupna zaista svima.
Planirate li da građane obradujete novim proizvodom sličnim Premium kartici?
– Upravo u dijelu Premium programa planiramo novi proizvod i akcije sa našim partnerima. Uvijek sa ponosom ističemo rad naših kolega iz službe kartičarstva. Iako ne smijem da otkrijem detalje, mogu samo da najavim da naše klijente u 2017. godini čekaju i nova tehnološka iznenađenja!
Hipotekarna banka je jedna od najprofitabilnijih u Crnoj Gori. Kolika je uloga marketinga u tome i šta Vaši klijenti mogu da očekuju u narednoj godini?
– Hipotekarna banka slovi za lidera u dijelu ulaganja u marketing. Trudimo se da budemo drugačiji, a opet uvijek prepoznatljivi, sa posebnim akcentom na kvalitet usluga u našim poslovnicama i kvalitetnim proizvodima koji su uvijek napravljeni prema potrebama klijenta. Uloga marketinga u profitabilnosti je velika, ali svakako ne veća i važnija od ostalih sektora u banci koji se manje vide, ali čine da Hipotekarna banka bude to što jeste: podrška poslovanju, komercijalni sektor, služba za upravljanje rizicima… Svi smo mi povezani sudovi kojima protiče veliki entuzijazam i ljubav prema poslu. Naši klijenti mogu da očekuju veliku posvećenost svih službi i komunikaciju kojom ćemo se truditi da ostanemo drugačiji i prepoznatljivi.
Koji je najefikasniji način da se započne štednja u 2017?
– Prije nekoliko godina Hipotekarna banka je razvila jedan magični proizvod za štednju. Mogu slobodno reći da je to najomiljeniji proizvod naših klijenata – aktiviraj sitniš. To je usluga koja za vas štedi onoliko koliko ste definisali od svake transakcije kada plaćate bilo kojom platnom karticom. Najljepši dan za klijente je kada ih bankar pozove i saopšti da na računu imaju par stotina eura. Dakle, svaki dan je pravi dan za štednju kada ste klijent Hipotekarne banke!