Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) formirala misiju za posmatranje izbora u Crnoj Gori

spot_img

Misiju će činiti glavni tim od 10 stručnjaka sa sjedištem u Podgorici, a predvodiće je Tamás Meszerics. ODIHR je od država članica zatražio angažovanje 14 dugoročnih posmatrača raspoređenih širom zemlje, počev od 17. februara. ODIHR takođe planira da zatraži angažovanje 100 kratkoročnih posmatrača koji će stići nekoliko dana prije dana održavanja izbora.

Misija će ocijeniti usklađenost predsjedničkih izbora sa obavezama OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima održavanja demokratskih izbora, kao i usklađenost predsjedničkih izbora sa domaćim zakonodavstvom.

Posmatrači će pomno pratiti rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, aktivnosti kampanja, uključujući one u medijima i na društvenim mrežama, izborno zakonodavstvo i njegovu primjenu te rješavanje sporova u vezi sa izborima. Takođe će ocijeniti sprovođenje prethodnih preporuka koje je ODIHR dao u vezi sa izborima. Misija ODIHR-a za posmatranje izbora (EOM) posmatraće i procjenjivati politička i institucionalna dešavanja u mjeri u kojoj oni utiču na predsjedničke izbore.

U cilju ocjene predizbornih aktivnosti, Misija ODIHR-a će održati sastanke s predstavnicima državnih organa, političkih stranaka i kandidata, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice.

Na dan izbora, Misija ODIHR-a će zajedno sa delegacijama Parlamentarne skupštine Savjeta Europe i Evropskog parlamenta posmatrati otvaranje biračkih mjesta, glasanje, prebrojavanje glasačkih listića i tabelarni prikaz rezultata.

Prelazni izvještaj biće objavljen otprilike dvije sedmice prije izbora kako bi se javnost i mediji informisali o aktivnostima posmatračke misije. Dan nakon izbora, preliminarne analize i zaključci Misije biće predstavljeni na konferenciji za novinare. Konačni izvještaj sa ocjenom cjelokupnog izbornog procesa i preporukama biće objavljen nekoliko mjeseci poslije izbora.

Misija ODIHR-a za posmatranje izbora i Misija OEBS-a u Crnoj Gori djeluju nezavisno i u odvojenim mandatima. Za dodatne informacije o aktivnostima misije ODIHR-a za posmatranje izbora, molimo posjetite sljedeću internet stranicu: https://www.osce.org/odihr/elections/montenegro

Za dodatne informacije, molimo da kontaktirate:

Katya Andrusz, PR ODIHR-a: Katya.Andrusz@odihr.pl or +48 609 522 266

Pietro Tesfamariam, Medijski analitičar za posmatranje izbora

Misija: pietro.tesfamariam@odihr.me ili +382 68 860 87

prcentar.me

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO