Modna kreatorka Anđela Vučinić rođena je u Nikšiću prije 22 godine, živjela je i školovala se u Njujorku, a trenutno je na završnoj godini Akademije za dizajn u Marbelji u Španiji. Mlada je, kreativna i na početku karijere. Moda je, kako kaže, u nekom smislu uvijek bila dio nje, a najjača sjećanja iz djetinjstva su vezana za modne avanture. “Kao mala najviše sam voljela da se igram sa majkinim štiklama, šijem garderobu za barbike, stalno sam sjeckala manekenke, glumice i razne druge ličnosti iz novina u odjevnim kombinacijama koje su mi se sviđale u to vrijeme. Nekako sam nesvjesno stalno išla tim modnim stazama, a da nisam puno ni obraćala pažnju.”

Šta Vas je u modi  najviše privuklo?
– Za mene je moda jedna vrsta neophodne umjetnosti. Smatram da najveći i najtalentovaniji dizajneri mogu da stanu rame uz rame sa najvećim slikarima. Moda je jedna vrsta umjetnosti gdje dizajner može da pusti mašti na volju, bude kreativan, stvori nešto prelijepo, a uz to i korisno. To je ono što je mene privuklo ka ovom poslu, ta sloboda da pustim mašti na volju i kreiram nešto lijepo i vrijedno. Moram da priznam, kada sam tek ušla u ove vode, imala sam dozu straha da je to možda jedan moj hir koji će mi dosaditi brzo, ali sam se brzo uvjerila da sam na pravom putu, jer sam iz dana u dan sve više voljela ono što radim. To je bio osjećaj slobode, a uz slobodu dolazi neopisiva sreća koja me čini boljim čovjekom.
S obzirom da ste dosta u inostranstvu, školovali ste se u Njujorku i Španiji, da li pratite modnu scenu u Crnoj Gori?
– Skoro čitav svoj život sam provela u inostranstvu gdje sam se i upoznala sa visokom modom. Svjetska moda je za mene domaća moda jer je to meni bilo pri ruci i oko mene, a sa crnogorskom modnom scenom nisam puno upoznata. Od naših dizajnera jedino sam poznajem rad moje sugrađanke Ivane Murišić i jako ga cijenim. Što se tiče mode koju gledam kada sam u domovini, nisam oduševljena  jer mi previše izgleda uniformisano. Mini uske haljine i visoke štikle su kombinacije koje često gledam, uključujući i slijepo praćenje jednog aktuelnog trenda.
Koliko je život u Nujorku uticao na Vaš rad, a šta  Vam je donijelo studiranje na Akademiji za dizajn u Marbelji ?
– U Njujorku, centru modnog svijeta, sam odrasla i u neku ruku se formirala kao osoba. Taj grad je puno uticao na mene, ali sam ipak zadržala nešto što sam sa sobom donijela iz Nikšića. Njujork  me je naučio da razmišljam drugačije, da stvorim svoj identitet, da se izdvajam i dao mi hrabrost za modne rizike. Ne znam da li sam to usvojila u Njujorku ili je dio mene, ali sam oduvijek obožavala da izgledam drugačije, da nosim nešto što drugi ne nose, ali i da ne pretjeram. Prije par godina sam kupila cipele sa bodljama na peti i naišla na niz negativnih komentara, da bi ih jedna od domaćih pjevačica proslavila i postale su svakodnevica na nikšićkom korzu. Poslije Njujorka, kao veliki ljubitelj Evrope, upisala sam studije u Španiji, na Marbelja akademiji gdje sam naučila mnogo toga. Moje iskustvo sa modom je prešlo iz omiljenog hobija u profesiju, tu sam naučila i drugu stranu mode, onu malo manje zanimljivu, ali korisnu. Pripremili su me za surov život u modnoj industriji koji me čeka u bližoj budućnosti i mogućnost da svoj talenat prikažem pred VIP publikom u Andaluziji na njihovoj Nedjelji mode.
Čiji dizajnerski rad cijenite i zbog čega ?
– Što se tiče mode, veliki sam romantičar, volim kreacije koje žene i djevojke čine ženstvenim i izražavaju njihove vrline, tako da sam zaljubljena u rad brenda Dolce & Gabbana. To je tim koji nikada ne iznevjeri kreacijama i inspiracijom koju pronalaze iz svoje domovine, što je za pohvalu. Pored njih mi je jako draga kreatorka Rebeka Ferati koja radi u istom stilu kao D&G. Volim i kreatore koji se ne plaše da rizikuju. Pjer Balmen je jedan od dizajnera koji je donio nešto novo na modnu scenu i nekako je osvježio. Njegove kreacije su rizične, ali ako ih djevojka nosi u pravom stilu i ukombinuje bez greške, čitav svijet joj može biti pod nogama.                            Modom se može baviti svako, ali talenat i x faktor nemaju baš svi. Ono što dizajnere čini boljim, pored talenta, su trud i ljubav prema poslu, jer bez ljubavi i sa forsiranjem sve ode u propast.
Šta je to što Vas inspiriše kada kreirate?
– Inspiracija je glavni ključ ovog posla, bez nje se ne može. Inspiraciju nalazim svuda oko sebe, puno putujem, upoznajem razne ljude, mnogo naučim i vidim, i sve to su pokretači inspiracije. Trudim se da sve moje inspiracije i temelji mojih novih kolekcija imaju neko značenje, nešto što je na mene ostavilo veliki utisak. Takođe, u svakoj mojoj kolekciji se može naći mala doza inspiracije koju sam pronašla u meni jako dragoj domovini. Trudim se da svoje korijene držim blizu srca i nikada ne zaboravim ko sam i odakle sam, ma gdje god bila i ti mali detalji koji se mogu naći u mojim kolekcijama, a podsjećaju na Crnu Goru, mnogo mi znače. Trenutno sam na posljednjoj godini fakulteta i sa ovom kolekcijom ću diplomirati, i sa ponosom mogu da kažem da veliki dio moje inspiracije dolazi iz naše istorije ili, da budem preciznija, od naših princeza kao što su Jelena, Zorka, Anastasija i Milica, koje su bile jako lijepe, pametne i toliko toga ostvarile.
Kako biste opisali Vaš dosadašnji rad?
– Nalazim se na samom početku karijere i koristim ga da bih pronašla svoj stil i osnovala nešto što će biti moj potpis. Do sada sam imala nekoliko kapsul kolekcija, jednu od njih sam pokazala na Nedjelji mode u Andaluziji što se jako dobro pokazalo. Smatram da sam dobro počela, ali i da se trudim mnogo da naučim i da u svakoj kolekciji budem sve bolja. Kod mene se do sada moglo vidjeti puno čipke i kože, materijal sa kojim obožavam da radim. Trudim se da svi moji materijali budu jako kvalitetni i, što je najbitnije, da su bezbjedni po životinje. Veliki sam ljubitelj životinja i ne bih nikada kreirala nešto sa materijalima gdje bi životinje bile ugrožene.
Prisustvovali ste na Nedjelji mode u Njujorku. Kakve su Vaše impresije ?
– Tokom mog stažiranja u Njujorku za Karigam imala sam priliku da budem dio najpoznatijeg događaja u svijetu i moram da priznam da je sve bilo kao što sam i očekivala, pa i bolje. U bekstejdžu je vladalo blago ludilo oko posljednjih priprema, bila sam okružena raznim ljudima i talentima iz svih djelova modne industrije i sve me je to fasciniralo, osjećala sam se kao da sam u nekom modnom filmu sa srećnim krajem. Tu sam i naučila da se sve ono što gledamo na televiziji, što nam se čini kao nemoguća misija, stvarno dešava u svijetu mode. Gledati reviju uživo sa tako lijepim kreacijama je nešto predivno, dalo mi je još energije da radim još više da bih i ja jednog dana imala reviju na Mercedes-Benz Fashion Weeku.
Na koji ste projekat na kojem ste učestvovali najponosniji ?
– Trenutno sam najponosnija na reviju koju sam imala juna 2015. godine na Nedjelji mode u Andaluziji. Smatram da je Marbella Luxury Weekend do sada jedan od mojih najvećih uspjeha. Bila sam odabrana kao jedan od studenata sa mog fakulteta da pokažem svoje kreacije na tom ekskluzivnom događaju pred VIP publikom i ponosno mogu da kažem da su utisci bili pozitivni. Kada sam čula da su mene odabrali to je bilo veliko iznenađenje jer su birali samo studente koji su te godine trebali da diplomiraju, a ja sam bila tek druga godina. To je u neku ruku dokaz da dobro radim svoj posao i da se moj trud te sezone isplatio.
Kakvi su Vaši profesionalni planovi?
– Planiram da ova godina bude posvećena mojoj profesiji. U junu diplomiram i završavam sve obaveze sa Akademijom. Poslije školovanja me čeka posao u Njujorku koji mi je ponuđen u februaru kada sam stažirala za kompaniju Karigam, a prije nego što počnem da radim u Njujorku planiram ovoga ljeta da pokrenem svoj brend na našim prostorima. Svi ljubitelji mojih kreacija i mode će moći da nađu moje kreacije na sajtu koji će biti pokrenut 1. jula, a do tada me mogu pratiti na socijalnim mrežama.
Imate li neki savjet za one koji bi željeli da se bave profesionalno modnim dizajnom ?
– Moda mnogo više krije u sebi nego što vidimo. Ovaj posao je zaista lijep, ali i zahtjevan i traži puno pažnje i truda. Ko želi da se bavi modom neka bude spreman na veliku konkurenciju i neka prihvata kritike od profesionalaca kao lekciju za ubuduće, jer se na njima najbolje uči. Ali, prije svega, neka voli ovaj posao – to je najlakši način da uspije.

GRACIJA 78

Razgovarala: Nađa Milović
Foto: Privatna arhiva