spot_img

Anela Paparević Felegyhazi: Svakodnevno otkrivam sve prednosti nošenja beba

spot_img

Anela Paparević Felegyhazi iz Bihaća, mama šesnaestomjesečnog dječaka Benjamina i supruga mađarskog diplomate, članica je Upravnog odbora Međunarodnog kluba žena Crne Gore, njihov PR i fotograf. U slobodno vrijeme bavi se portretnom fotografijom, a jedina je savjetnica za nošenje beba u Crnoj Gori, te smo od nje saznali sve o babywearingu, koji postaje sve popularniji kod nas.

“Dok sam bila trudna, prijateljica iz Mongolije je nosila svog sina u elastičnoj marami. Svidjelo mi se kako to izgleda, mama ima slobodne ruke, a beba je mirna i sretna, te sam maramu naručila s velikom željom da tako nosim svoju bebu. Prvi put sam je koristila nedugo nakon poroda, kada je Benjamin dobio grčeve i mnogo mi je pomogla. Bio je mirniji i manje plakao, a ja sam mogla da se odmorim ili čitam knjigu. Slučajno sam naišla na Facebook grupu Nošenje djece (babywearing), došla u kontakt sa drugim mamama koje nose svoju djecu i savjetnicama za nošenje sa područja cijele bivše Jugoslavije. Tako je počelo moje otkrivanje bebonosećeg svijeta, svih mogućnosti nošenja kao i vrsta nosiljki. Nošenje sam odmah prihvatila jer sam uvidjela mnoge prednosti, što je jedan od razloga zašto sam odlučila postati savjetnica.” 

Kada ste poželjeli da se usavršavate i postanete instruktor?

– Otkako sam počela da nosim Benjamina, mnogo roditelja me zaustavljalo i postavljalo pitanja o nosiljkama i maramama koje koristim. Rado sam ih upućivala na proizvođače od kojih ih kupujem, a nekima sam pomogla da savladaju nosiljke sa kopčama ili marame koje već posjeduju. Shvatila sam da postoji interesovanje za nešto takvo u Podgorici i Crnoj Gori i da je završetak kursa za savjetnicu jedini ispravan način da počnem širenje ove divne vještine. Kurs njemačke škole Die Trageschule sam završila u decembru prošle godine u Zagrebu.

Jeste li čuli neki konkretan razlog zašto bebu ne bi trebalo nositi na način koji promovišete?

-

– Promovišem nošenje beba u mekim, oblikovanim nosiljkama i maramama u kojima je bebino tijelo u sasvim prirodnom položaju, ili što mi savjetnice kažemo “položaj žabice”, onako kako su bile u maminom stomaku, sa nogicama savijenim u koljenima u obliku slova M i kičmom u obliku slova C. Nošenje u ovakvim nosiljkama je i preporuka Međunarodnog instituta za displaziju kukova. Udobno je za djecu i za one koji ih nose. Kao i sve drugo, ukoliko se nosiljka tretira na ispravan način po uputama proizvođača i postavlja ispravno – nema nikakve opasnosti. Savjetnice za nošenje pomognu svima da pronađu nosiljku koja im najbolje odgovara i nauči ih kako se ispravno postavljaju. Za svaki period razvoja djeteta postoje nosiljke koje su im prilagođene. Razlozi za nenošenje djece na ovaj način ne postoje osim zdravstvenih problema, ali kod nekih se u dogovoru sa doktorima i savjetnicama za nošenje može prilagoditi i dozvoliti i tako čak i pomoći u rješavanju problema, na primjer kod pojačanog ili smanjenog tonusa mišića bebe. Nošenje takođe pomaže bebama koje imaju refluks zbog uspravnog položaja u kojem budu u marami ili nosiljci.

Od kojeg uzrasta beba može da se nosi na ovaj način?

– Nošenje je preporučljivo od samog rođenja, u elastičnim, hibridnim i tkanim maramama te ring slingovima, a poslije i drugim nosiljkama. Štaviše, u Njemačkoj i nekim drugim zemljama zapada već postoji praksa nošenja nedonoščadi u tkanim maramama na odjelima neonatologije, jer su idealne za kontakt koža na kožu, što pomaže bebama da regulišu svoju tjelesnu temperaturu kao i otkucaje srca uz blizinu majke ili oca. Takođe, takva praksa pozitivno utiče na uspostavu laktacije u prvim danima bebinog života.

Imate li povratne reakcije od majki koje su prihvatile Vaše savjete?

– To je najljepši dio savjetovanja. Povratne informacije su izuzetno pozitivne i divan je osjećaj znati da sam nekoj porodici pomogla. Bebama nošenje mnogo pomaže jer ublažava tegobe kod grčeva, dokazano manje plaču i sretnije su. Sretna beba znači da je i mama sretna; kada se bebe nose, ostaju nam slobodne ruke za obavljanje kućnih poslova, igru sa starijom djecom, itd.

Ima li praktičnih rješenja i za majke blizanaca?

– Naravno, industrija nosiljki za bebe postoji nekoliko decenija i jako se brzo razvija. Uz tkane marame, blizanci se mogu nositi u posebnim za to prilagođenim nosiljkama od više proizvođača.

Mora li marama biti određenih dimenzija i materijala?

– Kada govorimo o maramama, moram napomenuti da postoji više vrsta, elastične, hibridne i tkane. Elastične i hibridne su za sami početak nošenja jer nisu udobne sa starijim i težim bebama. Elastična marama je napravljena od kombinacije pamuka i spandeksa, elastična je u svim smjerovima, dolazi samo u jednoj veličini i odgovara svima, materijal “ne diše” mnogo pa je preporučena za hladnije dane. Slično je sa hibridnom, koja je deblja i nešto manje elastična. Tkane marame nisu obični komadi platna koje možemo kupiti u nekoj od metraža, to su materijali tkani na razbojima napravljeni isključivo za nošenje djece, a odlikuje ih dijagonalna elastičnost, dok su u druga dva pravca neelastične. Mogu biti od pamuka ili u kombinaciji pamuka sa nekim od prirodnih vlakana poput svile, konoplje, lana, vune i još nekih ekskluzivnijih vlakana. Tkane marame se najčešće biraju prema baznoj veličini, a postoje u veličinama od 1 do 8, tj. dužine od 2-2,5 do 5,5-6 metara i za svaku veličinu postoje vezovi u kojima se može nositi beba. Debljina takođe varira, pa se pri kupovini obraća pažnja i na to. Sadrže netoksične boje jer bebe nerijetko grickaju marame. Prosječna širina je 70 cm. Tkana marama je jedina vrsta nosiljke koja se može koristiti od rođenja pa do samog kraja nošenja, a ujedno je i najraznovrsnija jer se u njoj bebe mogu nositi sprijeda, na leđima i na boku. Za svaki od ta tri položaja postoji više mogućnosti vezanja.

Prihvataju li i očevi Vaše savjete?

– Uglavnom se majke javljaju za savjete, ali nije rijetko da ih prenose svojim partnerima i članovima porodice, tako da svi koji žele dobiju priliku da nose bebe i tako se povezuju sa njima. Jednom prilikom sam savjetovala jednu mamu u Podgorici o nošenju u tkanoj marami, a nedugo poslije toga njen muž je kupio nosiljku na kopče da može i on da nosi bebu jer se nije snašao sa maramom.

Šta je potrebno da babywearing potpuno zaživi na našim prostorima?

– Nošenje djece je kod nas prilično razvijeno, zajednica se uglavnom okuplja oko Facebook grupe Nošenje djece (babywearing) koja broji preko 24.000 članova, kao i drugih lokalnih Facebook grupa. Od zemalja bivše Jugoslavije, uz Makedoniju, samo još Crna Gora nije imala savjetnicu za nošenje beba, što je još jedan od razloga zašto sam htjela da postanem savjetnica za nošenje. Za stvaranje bebonoseće zajednice je potrebna bar jedna savjetnica za nošenje, naravno i roditelji koji nose svoju djecu, i otvaranje tržišta dječije opreme prema proizvođačima ovakvih nosiljki, jer se pojedinačno naručivanje više ne isplati otkako se promijenila carinska regulativa.

Planirate li promovisanje babywearinga u regionu?

– U Crnoj Gori ću biti još nešto duže od godinu dana, ako muž dobije produžetak misije, nadam se, jer je diplomatski život poprilično nepredvidiv. Zadala sam sebi cilj da pokrenem trend nošenja u Crnoj Gori prije nego odem i otvorim njeno tržište za meke oblikovane nosiljke i marame. Neposredno prije nego što sam završila tečaj za savjetnicu postala sam ambasadorica svjetski poznatog rumunskog brenda Isara, te mi je najviše imalo smisla da pokušam da dovedem brend čija sam predstavnica i sa kojim sam već u kontaktu. Uspjela sam doći do čelnih ljudi lanca trgovina dječije opreme Kids Land koji su pokazali interesovanje za dodavanje takvih nosiljki u svoju ponudu. Do sada su na crnogorskom tržištu bile dostupne samo elastične marame, a uskoro stižu i Isara nosiljke sa kopčama sa prilagodljivim panelom u dvije veličine, ring slingovi te tkane marame. U planu su i redovne radionice o nošenju beba i djece kao i otvaranje biblioteke nosiljki. Sa bibliotekom nosiljki je slično kao i sa bibliotekom knjiga, možeš isprobati više nosiljki, odabrati onu koja odgovara i posuditi na određeni period. Posjedujem više nosiljki i marama koje svi zainteresovani mogu da isprobaju. Napravila sam Facebook grupu Nošenje djece Crna Gora (babywearing) sa ciljem okupljanja onih koji žele ili već nose svoju djecu, i zahtjev za članstvo mogu da pošalju svi koji imaju interes za nošenje beba i djece. Nedavno sam pokrenula i Facebook blog stranicu Babywearing by Anela, koja je pogodna za individualna savjetovanja, a nadam se da će ih biti mnogo u narednom periodu.

 GRACIJA 129/13.april 2018.

Razgovarala Dragana Đurić

Foto Anela Paparević Felegyhazi

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO