ANITA MANČIĆ: U miru i sa sobom i s drugima

Jedna od najnagrađivanijih pozorišnih glumica u Srbiji ispričala nam je kako je u poslu samokritična, a privatno samotnjak u čiji mikro-svijet niko ne može da uđe, pa ni njen suprug

0

Članica popularnog beogradskog teatra Atelje 212, Anita Mančić (47) glumica je bez premca u pozorišnoj istoriji Srbije po jednom parametru: pet puta osvojila je Sterijinu nagradu. Nije lako predstaviti takvu glumicu, jer je poznajemo ili iz TV serija ili filmova kao što su Smrt čoveka na Balkanu, Top je bio vreo, Montevideo, bog te video i Montevideo, vidimo se. Trijumfalno osvajanje nagrada započelo je s predstavom Rođeni u Yu, a kulminiralo s najnovijom Dok nas smrt ne razdvoji, koju je nedavno mogla gledati i publika u Sarajevu, gdje smo i razgovarali. Da posjeduje vanrednu moć transformacije, davno su primijetili kritičari i kolege, a isto tako i publika. Toliko je obuzeta likom nesretne Blanke da čak ni aplauz nije mogao potpuno da joj razvedri lice. Anitu smo zbog toga na početku razgovora pitali kako uspijeva da se uvuče pod kožu svog lika a potom ga se isto tako brzo i osloboditi.
“Vjerovatno se ne bih mogla baviti ovim poslom da nemam neku vrstu specifične osjetljivosti, koja me, moram priznati, često više košta nego što treba. U Sarajevu je moj gost na predstavi bila jedna starija gospođa, psiholog, koja mi je rekla: ‘Sve je to divno, Anita, ali nemoj više da to radiš jer tijelo pati.’ Instrumenti glumca su tijelo i duša, a kakve će biti posljedice, to će se tek vidjeti. Ući u lik i izaći iz njega je pitanje hemijskog procesa, pitanje adrenalina koji mi treba izvjesno vrijeme, kako volim reći, da se ugase motori”, kaže Anita Mančić.

Omiljena među kolegama

Svaka nova rola za nju je početak nove i originalne glumačke interpretacije. Činjenica koja je kod nas manje poznata, a rijetko se sreće u bilo kojoj profesiji, Anita Mančić je glumica omiljena među kolegama. Njena nagradama krunisana karijera nije izazivala ljubomoru i zavist drugih, možda zato što se u njenom životu nikad nije desilo nešto što, kako kaže, nije zaslužila. “Ja sam povučen čovjek. Mislim da me kolege poštuju i da me vole. Vjerujte mi, nikad nisam osjetila animozitet prema sebi. Imam privilegiju da kažem da sam voljena.” A tu privilegiju uživa i kod publike, koja je iskreno voli, što je možda najbolje opisao reditelj Jagoš Marković rekavši joj da je već sišla u narod.
Lijepo mišljenje koje o Aniti gaje prijatelji uvijek joj imponuje, ali posebno mjesto u privatnom životu pripada njenom suprugu, grafičkom dizajneru Bojanu Dediću. Godinama su u braku, partneri su koji se dobro poznaju, jedno drugo razumiju, a kamen temeljac njihove duge zajednice je iskrenost.
“Ako nisi iskren prema nekom s kim živiš, onda to ne može dugo da traje. Prokulja tvoja priroda, druga strana je iznenađena. Ako nisi iskren u svojim zahtjevima, u jednom trenutku počinješ nekog da gubiš. Iskren odnos obezbjeđuje trajanje, a sve ostalo je žrtvovanje sebe ili onog besmislenog života u dvoje”, kaže Anita. Iako supruga smatra svojim velikim prijateljem, i čovjekom sa kojim voli da se konsultuje o svemu, kaže da iza svake odluke, kad je riječ o poslu, stoji samo ona i niko više. “Imam svoj mikro-svijet u koji niko ne može da uđe, čak ni moj suprug. To je moja vrhunska intima, moj svijet. Ja sam hipersenzibilna, a vrijeme u kome živimo nije naklonjeno takvim osobama. I težak sam čovjek, moram da priznam. Nije to za pohvalu niti za preporuku, jer je to drugačiji pogled na svijet i uopšte nije lako živjeti sa takvom osobinom.”

Moj maštoviti svijet

A kako to izgleda na njen način, Anita je jednostavno definisala: voli samoću, voli da fizički nestane iz grada. More je definitivno mjesto gdje crpi energiju, ono je hrani i opušta. S morem se srodila zahvaljući majci Dalmatinki, pa je zato puno vremena provela na Jadranu. “Ljudi me često pitaju kako mogu dugo da izdržim sama, ali ja to i mogu i volim. U samoći i mom svijetu koji je maštovit, uživam. Meni je to fenomenalno. Često se desi da čitam po nekoliko knjiga istovremeno, a nijednu ne završim do kraja zato što mi krene mašta. Gladna sam novih stvari, a sve više me zanimaju istorija i neke mistične stvari, jer me privlači da povezujem prošlost i sadašnjost.”
Ako je pitate kakve želje gaji za budućnost, opet ćete da dobijete direktan odgovor. Ne zanosi se glumačkim visinama ni velikim planovima. Ono što želi Anita Mančić je da bude u miru sa samom sobom i sa drugima. Tako jednostavno, a tako teško.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...