Anita Popović-Vučković: Pokreće me najuzvišenija ljubav

“Bila sam nestrpljiva da snimim novu pjesmu, ali mislim da se čekanje isplatilo, jer Karavan putuje zvuči mnogo bolje nego što sam zamišljala”, srećna je pop pjevačica

Razgovarao Danilo Brajković
Foto Vesela Mišković

Bavljenje muzikom za mene nije posao, već ljubav koja traje od malih nogu i trajaće dok postojim. U mom životu muzika je prisutna 24 časa, kroz slušanje, stvaranje, sviranje. Jednostavno, to sam ja i to je moja suština”, riječi su kojima nas crnogorska pop pjevačica Anita Popović-Vučković uvodi u svijet novog singla i spota Karavan putuje, koji je krajem 2020. objavila nakon četvorogodišnje pauze. Tekst je djelo pokojne književnice, profesorice hrvatskog jezika i književnosti i pjesnikinje Maje Perfiljeve, Anitine prijateljice i višegodišnje saradnice. Priča o prolaznosti života, nadi i vjeri u ljubav, upakovana u savremeno muzičko ruho, nadmašila je njena prvobitna očekivanja i poslužiće joj kao vjetar u leđa za realizaciju novih ideja.

Često ponavljate konstataciju da muzika ne priznaje kompromise i da je za dobre stvari, između ostalog, neophodno vrijeme. Da li ste bili nestrpljvi da publici podarite novitet nakon četiri godine?
– Profesionalna deformacija mi je da sve bude perfektno, kvalitetno, do najsitnijih detalja, odnosno da postavljeni kriterijumi budu zadovoljeni, pa onda ne čudi da sve ide sporije. Želja mi je da dosadašnji opus zaokružim i albumom, ali sve to iziskuje vrijeme, novac, kvalitetnu ekipu, marketing i vjetar u leđa, u svakom smislu te riječi. Želja mi je da sve to ostvarim u dogledno vrijeme. Posjedujem dosta materijala i ideja za nove pjesme, ali da bi se bilo koji projekat zaokružio potrebna su velika ulaganja i finansije. Do tada, voljela bih da Karavan i dalje putuje i nastavi prema srcima mnogih širom regiona, kao i da bude uvertira za veće projekte koje planiram. Naravno da sam bila nestrpljiva da snimim novu pjesmu, budući da je prošlo dosta od prethodne, ali mislim da mi se čekanje isplatilo. Pjesma je objavljena na mom YouTube kanalu, kao i na kanalu Purgatorije, na kom CZK Tivat objavljuje u vezi sa kulturnim dešavanjima. Pjesma je imala televizijsku premijeru na CMC-u, s obzirom na to da je moj izdavač Croatia Records za cijeli region, i s njima odavno sarađujem. Mnogi mediji širom regiona su je takođe ispratili.
Publika Vas prepoznaje kao iskusnu i provjerenu pjevačicu, koja kvalitet uvijek postavlja prije svega, pa su i očekivanja velika. Odgovara li Vam stvaranje u tom ambijentu koji konstantno iziskuje ulaganje maksimuma i bar korak naprijed u odnosu na prethodni potez?
– Izgleda da je glavni “krivac” za perfekcionizam moje formalno muzičko obrazovanje, koje ne ostavlja previše prostora za proizvoljnost i brzinu u stvaranju. Rasla sam u porodici u kojoj se uvijek slušala kvalitetna muzika. Moj otac, muzičar, posebno je zaslužan za moju profilaciju i ukus. Tom izgrađenom ukusu sam i danas vjerna. U moru žanrova, kojih ima za svačiji ukus, uvijek sam za dobar pop, rok, R’N’B i slično.

“Voljela bih da je moja interpretacija bliska zamisli Maje Perfiljeve i onome što je htjela da kaže“

Maju Perfiljevu ste upoznali u studentskim danima. Da li ste tada mogli da pretpostavite da će ostaviti tako snažan utisak na Vas?
– Pojavom je plijenila i nema osobe na koju nije ostavila snažan utisak. Teško je bilo ne primijetiti pokretačku energiju punu elena, poleta, strasti, u svemu što je radila. Samo dok sjedite sa njom i pričate, osjećate neiscrpan izvor energije i ideja. U svakom trenutku nešto je radila, smišljala, kreirala. Ne čudi da me je veoma inspirisala i bila vjetar u leđa za sve moje aktivnosti. Podsticala je moju kreativnost i rad, konstantno me bodrila da stvaram. Tako su i naše saradnje bile plodonosne, dvije zajedničke pjesme i puno nastupa. Sa velikim umjetnicima mora tako i nikako drugačije, jednostavno vas vuku da radite, stvarate, budete bolji. Njena djela inspirišu. Umjela je da sa tako malo kaže dosta i da opiše širok spektar ljudskih emocija.
Novu numeru nekoliko puta ste izvodili tokom zajedničkih nastupa, ali sada ste joj namijenili moderno pop-rok ruho. Šta je sve obilježilo njen stvaralački život?
– Obje pjesme koje smo zajedno radile (ranije sarađivale na Anitinom singlu Dotakni me vjetrom, prim. aut) često sam izvodila na našim nastupima u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Prvo izvođenje Karavana bilo je izuzetno lijepo prihvaćeno, dobila sam mnogo pozitivnih komentara i u tom trenutku sam znala da imam posebnu pjesmu. Željno sam čekala da je snimim i ono što sam zamišljala jeste upravo pop-rok žanr. Aranžer Mahir Sarihodžić odgovorio je na zadatak fantastično, tačno je osjetio ono što želim. Bilo je nekih preliminarnih dogovora kako sve treba da zvuči, ali finalni proizvod je prevazišao sva moja očekivanja. Mahir je zaista napravio magiju oko pjesme, sam je na kraju rekao da je sve išlo glatko i sa pozitivnom energijom. Izuzetno je zadovoljan. Muzika, odnosno melodija za ovu pjesmu je nastala u dahu i do danas nije promijenila prvobitnu zamisao, samo je dobila dobar aranžman i kvalitetne muzičare koji su učestvovali u realizaciji. Zvuči daleko bolje od onog što sam zamislila.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 186, januar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...