Nedavno objavljeno

Anketa: #OstaniDoma

Marija i Marko Vukčević

I ovo će proći

Za poznati crnogorski par Vukčević izolacija je veliki izazov sa četvoro male djece, ali i poziv na odgovornost i prema sebi i prema drugima. “Prije svega se vodimo time da budemo odgovorni i ne dovedemo nikoga u opasnosti zbog naše nemarnosti. Vrijeme se uglavnom provodi u rađenju domaćih zadataka, poslije toga, naravno, neka društvena igra ili malo sviranja i pjevanja. Čak smo uspjeli i da okrečimo. Tako da možemo reći da smo se prilično dobro organizovali i proveli tokom karantina. Naravno da su nam nedostajali izlasci i druženja sa nama dragim ljudima, ali i ovo će jednom proći pa ćemo sve nadoknaditi”, objašnjavaju manekenka i suvlasnica modne agencije i njen suprug muzičar, te priznaju da se sa četvoro djece nije lako organizovati u ovakvim uslovima. “Snalazimo se kako znamo i umijemo. Dobra organizacija je pola posla. Sve provedeno vrijeme sa porodicom je uvijek kvalitetno vrijeme. Uglavnom, svaki sat nam je isplaniran. Pod brojem jedan je, naravno, nastava za školu i koristimo i ovu priliku da zahvalimo svima koji su dio tog projekta. Gledali smo i predstave na YouTube kanalu Gradskog pozorišta i, naravno, školicu fizičkog vaspitanja Smart Gym-a, i na taj način koliko-toliko održavali fizičku aktivnost.”
A kada nađu vremena za sebe, uživaju u gledanju filmova. “Iako je prošlo dosta od njegove premijere, a mi zbog obaveza ne uspijevamo da pođemo u bioskop, film koji toplo preporučujemo je Once Upon a Time in Hollywood.”
Marija i Marko smatraju da se iz ovakve situacije samo i mogu izvući pouke. “Moramo svi da shvatimo da smo samo jedna karika u ovom lancu i da treba da cijenimo i njegujemo svaki trenutak proveden na Zemlji. Od starta kažemo da je Zemlja, a samim ti i mi kao čovječanstvo, jedini pravi profiter iz ove situacije jer je najzad, poslije 100 godina, imala priliku da diše punim plućima i da se makar malo oporavi od nas koji je prilično devastiramo kad god nam se ukaže prilika. Bilo bi lijepo kada bismo najzad svi to shvatili.”

VEDRANA TADIĆ TARAILO

Zdravlje je najvažnije, a vrijednost porodice neprikosnovena

Vedrana Tadić Tarailo kao urednica portala Montenegro Magazin, jednog od najčitanijih u Crnoj Gori, nije imala pauze u radu. Trebalo je svakodnevno izvještavati o situaciji, ali i kreirati neke zanimljive i korisne sadržaje. “Mi smo sve vrijeme radili, jer nema pauze na portalu. Naravno, to su bile izmijenjene okolnosti i rad od kuće. S obzirom na aktuelnu situaciju, ponekad su to, poslovno, bili i zahtjevniji dani nego prije proglašenja epidemije. To što smo svi, suprug, djeca i ja, bili kući, omogućilo nam je da vrijeme provodimo zajedno, što je i najveći kvalitet u cijeloj ovoj nametnutoj i drugačijoj situaciji. Porodični turnir u šahu sigurno će mi biti jedna od lijepih asocijacija na ovaj period”, objašnjava Vedrana i otkriva koliko je bilo teško organizovati se za vrijeme izolacije sa troje djece. “S obzirom na to da su moja djeca sve vrijeme pratila online nastavu, nije nam bio problem da se uskladimo i da svako od nas uspije da završi svoje obaveze, ali i da organizujemo slobodno vrijeme. Tara je na fakultetu, Lea u gimnaziji, a Adam peti razred osnovne škole, tako da im moja pomoć u učenju nije potrebna. Imala sam vremena da pročitam par knjiga koje su me odavno ,‘čekale’, ali i da uživam u ispunjavanju nekih njihovih želja za koje ranije nisam uvijek imala vremena. Uglavnom je to bilo konstantno pregledanje platformi s ciljem da odaberem informacije koje bi mogle biti interesantne i čitaocima našeg portala. Tako da sam, kroz posao, i ja nalazila neke zanimljive, zabavne i edukativne sadržaje. Djeca su, osim programa #Učidoma koji im je obavezan, preuzimala sadržaj uglavnom vezan za osmišljene fizičke aktivnosti, jer su im treninzi mnogo nedostajali.Odgledala sam nekoliko filmova, ali ne mogu izdvojiti nijedan. Trenutno ponovo čitam Budućnost jedne iluzije, Frojd, i to je moja preporuka. Bilo mi je inspirativno i da isprobam neke nove recepte koji su mi ranije djelovali komplikovano.”
Vedrana je mišljenja da je ova situacija samo potvrdila ono što smo već znali, ali možda nismo isticali u svakoj prilici – zdravlje je najvažnije, a vrijednost porodice neprikosnovena.

DANKA KOVINIĆ

Trenirala sam u stanu

DANKA KOVINIĆ

Najpoznatiju crnogorsku teniserku Danku Kovinić situacija sa pandemijom zatekla je u Americi. “Bila sam na turniru, kada je proglašena pandemija. Kada je cijela situacija sa korona virusom postajala sve ozbiljnija, brzo sam se snašla, kupila kartu za Crnu Goru na vrijeme i uspjela da stignem prije oštrijih mjera i obaveznog karantina. Svakako sam u početku rijetko izlazila, pa sam taj period iskoristila da se malo odmorim. Trudila sam se da to vrijeme upotpunim nekim ljepšim i kvalitetnijim aktivnosti, poput dugih šetnji kroz šume i zaleđa Herceg Novog, i mini planinarenje do raznih vrhova Orjena. Uživala sam u ovim avanturama, posebno kad se popnem do vidikovca s kojeg se pogled prostire na čaroban Bokokotorski zaliv”, kaže Danka, koja i u ovoj situaciji nije izostavljala treninge. “Trenirala sam u stanu, koliko je prostor dozvoljavao. Trudila sam se da ispunim plan koji mi je trener pisao, ali često sam morala da improvizujem neke vježbe. Čim krenu sportske aktivnosti, sigurno će biti mnogo lakše održavati formu dok ne počnu turniri”, kaže Danka, koja je ovo vrijeme iskoristila za stvari koje voli. “Odgledala sam nekoliko serijala Nacionalne Geografije o Amazoniji. Volim emisije o životinjama, prirodi, Zemlji. Kad počnem jednu stvar da gledam, ne krećem ništa novo dok to ne završim. Iskrena da budem, mislila sam da ću pogledati više filmova ili serija u ovom periodu, ali iz nekog razloga nisam. Ne znam ni sama zašto. S druge strane, iznenadila sam samu sebe pročitavši više knjiga nego obično za ovako kratak period. Sa zadovoljstvom bih izdvojila i preporučila istorijsku knjigu Jelena Savojska o kraljici Jeleni, koja se čita u jednom dahu.”
Sumirajući događaje i atmosferu koji su obilježili ovaj period, Danka zaključuje: “Djeluje mi da smo u toku ove situacije pokazali da ipak brinemo jedni o drugima. Da smo bliži i sa komšijom i sa nepoznatom osobom na ulici, a sve zbog toga jer smo dijelili istu muku. Nadam se da ćemo nastaviti da brinemo jedni o drugima i kada sve ovo prođe.”

Gracija 178, maj 2020.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti