spot_img

Autodestruktivni muzičari

Mnogobrojne muzičke ikone neizdrživi pritisak slave ublažavale su opojnim sredstvima. Opijali su se na sceni, kljukali tabletama i konzumirali drogu, a neki od njih završavali su tragično...

spot_img

Muziku i drogu popularizovali su legendarni rokeri sedamdesetih, a taj trend, nažalost – nikada nije prevaziđen.

DŽENIS DŽOPLIN Intenzivno uživanje u alkoholu, drogi i seksu

U vrijeme legendarne bluz i džez pjevačice Dženis Džoplin (19. januar 1943 – 4. oktobar 1970) opijanje na sceni bilo je normalna, pa čak i poželjna pojava. Opijali su se i drogirali svi: The Grateful Dead, Doorsi, Džimi Hendriks, te cjelokupno stanovništvo San Franciska, centra hedonizma i legalne droge, gdje su sredinom 60-ih navrli svi hipiji Amerike. Za pjevačicu neprevaziđenih hitova Summertime i Piece of My Heart, droga i autodestrukcija bili su više od otpora prema autoritetu. Muzička ikona kratkotrajne karijere koja je znatno uticala na razvoj rock scene, intenzivno je uživala u alkoholu, drogi i seksu, a njeni ljubavnici bili su Kris Kristoferson, Džimi Hendriks, Džim Morison, Džo Namat… Često je mijenjala bendove, opijanje je bio dio njenog scenskog nastupa, a na jednom koncertu 1969. godine uhapšena je zbog napada na policajca. Posljednju dozu heroina ubrizgala je u jesen 1970. godine u hotelskoj sobi u Los Anđelesu, dok je snimala novi album Pearl. Povodom njene smrti organizovana je zabava na kojoj su pred 200 prijatelja svirali The Grateful Dead.

DŽIMI HENDRIKS Heroin, hašiš i divljanje po hotelima

Legendarni samouki gitarista Džimi Hendriks (27. novembar 1942 – 18. septembar 1970) intenzivno je uživao u halucinogenim drogama, naročito LSD-u, koji je bio veoma zastupljen u njegovo vrijeme. Pušio je marihuanu, koristio amfetamine, a pod uticajem alkohola postajao nasilan i često završavao u zatvoru. Djevojku Keti Ečingem tukao je telefonskom slušalicom jer je mislio da zove drugog muškarca, a ljubavnica Karmen Borero završila je u bolnici nakon što ju je pogodio flašom. Uhvaćen je zbog divljanja u hotelskoj sobi u Stokholmu 1968, a isto se desilo na aerodromu u Torontu, kada su mu u prtljagu pronađeni heroin i hašiš. Promiskuitetni gitarista umro je u 27. godini života od slučajnog predoziranja tabletama za spavanje, u krevetu pored dugogodišnje djevojke Monike Daneman.

-

DŽIM MORISON Ekscentrični kralj autodestrukcije

Nakon nastupa Ejmi Vajnhaus u Beogradu 2011. godine, Mobi je rekao da nešto slično nije viđeno još od Džima Morisona (8. decembar 1943 – 3. juli 1971) legendarnog vođe Doorsa. I zaista, ukoliko bi postojala titula za kralja autodestrukcije, definitivno bi pripala neprevaziđenom i ekscentričnom seks simbolu i jednoj od najvećih rok legendi svih vremena. Svoje buntovništvo Morison je ispoljavao na bini, ponekad i potpuno nag, a njegovi koncerti naglo su prekidani jer je zbog droge i alkohola padao u nesvijest. Tjeskobu i želju za samouništenjem prenosio je stihovima psihodelične muzike, a oko njegove prerane smrti postoje raznovrsne priče. Preminuo je od prekomjerne doze heroina, nakon što da je tri dana uzastopno ubrizgavao, zajedno s djevojkom Pamelom Suzan. Neki tvrde da je odglumio smrt kako bi se posvetio književnosti, a tajno je sahranjen na pariškom groblju Pere Lachaise.

VITNI HJUSTON Godišnje 300.000 dolara na drogu

Da droga nije povezana samo sa rokenrolom svjedoči i tragičan kraj pjevačice impresivnog glasa Vitni Hjuston (9. avgust 1963 – 11. februar 212), koja se godinama bezuspješno pokušavala očistiti. Pronađena je mrtva u sobi hotela na Beverli Hilsu, a utopila se u kadi usljed infarkta izazvanog pretjeranim konzumiranjem lijekova i droge. Pjevačka diva nikako nije uspijevala da pobijedi poroke, iako je često odlazila na liječenje. I sama je znala praviti skandale: izbačena je sa dodjele Oskara 2000. godine, jer je na probi počela pjevati pogrešnu pjesmu, a ponekad je nerazgovijetno pjevušila na bini. Međutim, uvijek se ponašala primjerenije od rok kolega, radije je odgađala koncerte pod izgovorom da ima respiratornih problema. Navodno je trošila više od 300.000 dolara godišnje na drogu, a za njenu zavisnost svi su krivili bivšeg supruga, Bobija Brauna, s kojim je imala nasilan i turbulentan brak. I njihova kćerka Bobi Kristina ima problema sa drogom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Whitney Houston (@whitneyhouston)

PIT DOERTI Najveći narkoman britanske rok scene

Zbog zavisnosti je odgađao koncerte, a čim bi odslužio jednu zatvorsku kaznu, ubrzo je slijedilo novo hapšenje i novi sudski procesi. Kontroverzni britanski pjevač grupe Babyshambles Pit Doerti, poznat kao bivši momak Kejt Mos, nebrojeno puta je izašao pred sud, preko 20 puta je optužen zbog posjedovanja droge, tri puta zbog provale i napada. I kada se mislilo da mu nema spasa, najveći narkoman savremene britanske rock scene uradio je ono što mnogima nije pošlo za rukom, otišao je na odvikavanje, nabacio kilograme i počeo dizajnirati nakit. Ogrlice, prstenje i narukvice dizajnirao je zbog zarade, ali to mu je bila i terapija dok je odlazio na tretmane liječenja zavisnosti od heroina. Njegova majka Žaklin napisala je knjigu pod nazivom Pete Doherty: My Prodigal Son, o njegovom odrastanju, te kako se od odličnog đaka pretvorio u zavisnika.

KURT KOBEJN Bolje je izgorjeti nego izblijedjeti

Nije mogao da se nosi sa slavom koju je postigao sa grunge bendom Nirvana te je pokušavao da se izliječi heroinom i morfijumom. Kurt Kobejn (20. februar 1967 – 5. april 1994) čak je molio fanove da ne kupuju njegove albume i da ne dolaze na koncerte jer je vjerovao da je sve lažno. Psihičke probleme imao je još od djetinjstva, bio je na liječenju, prolazio programe detoksikacije, ali je bježao iz bolnice i vraćao se onome što ga je postepeno uništavalo – heroinu. Autodestrukciji je doprinio i razarajući brak sa pjevačicom Kortni Lov, koja je jednako uživala u opojnim sredstvima. Nakon koncerta u martu 1994. u Njemačkoj, pao je u komu zbog prevelike doze heroina, nakon čega je pobjegao iz bolnice i oduzeo sebi život. U oproštajnom pismu je priznao da već dugo nije osjetio uzbuđenje u muzici koju je stvarao, a završio je riječima: “Nemam više strasti, i zato zapamtite – bolje je izgorjeti nego izblijedjeti.”

KORTNI LOV Poznatija po skandalima nego po muzici

Čini se da pjevačici Kortni Lov nije bio dovoljan gubitak supruga Kurta Kobejna, čijim putem je nastavila. Pjevačica grupe Hole poznatija je po skandalima nego po muzici. Remetila je javni red i mir, provalila u kuću bivšeg dečka, istukla fana mikrofonom, a često se skidala i opijala na sceni. Osuđena je na 18 mjeseci uslovne kazne i obaveznog odvikavanja od alkohola i droge, izgubila je pa vratila skrbništvo nad kćerkom Frensis, te skoro bankrotirala. Gotovo je nemoguće ući u trag svim skandalima koje je priredila neobuzdana Kortni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli COBAINÓMANO FANPAGE (@cobain_nomano)

ERIK KLEPTON Dostojanstveni zavisnik

Prvo je to bio heroin, a zatim alkohol. Legenda bluza Erik Klepton imao je više epizoda odvikavanja, ali za razliku od kolega, ipak je droge i alkohol konzumirao “dostojanstveno” i uspio ih prevazići. Od heroina se odvikavao 70-ih, nakon čega je uslijedio legendarni hit I Shot the Sheriff, a sljedeće decenije utjehu je pronašao u alkoholu, zbog kojeg je hospitalizovan. Zbog ličnog iskustva slavni muzičar je koncertima pomagao rehabilitacijskom centru Crossroad.

GRACIJA 38/oktobar 2014.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO