spot_img

Bajkoviti Pozitano, Sorento i ostrvo Kapri

Pored fotografije, velika pasija Ene Ujkić su i putovanja, a ovog ljeta njeno odredište bila su neka od najživopisnijih mjesta Italije

Tekst i foto Ena Ujkić

Italija, zemlja opere, prekrasne prirode, bogate istorije, mode, preukusne hrane i šarmantnih ljudi. Zemlja u koju se uvijek rado vraćam. Iako sam posjetila sve veće italijanske gradove, moje srce su kupila mala bajkovita mjesta o kojima sam oduvijek maštala. Danas, kada su moji snovi pretvoreni u javu, srećna sam što fotografijom mogu podijeliti svoju radost sa drugima i prenijeti dašak svih tih ljepota. Na posljednjem putovanju suprug i posjetili smo obalu Amalfi, Sorento i ostrvo Kapri.

Istinite legende

Za Sorento kažu da je grad sirena koje će vas svojom pjesmom začarati i uvijek vraćati natrag njima. Neke legende se ponekad čine istinom, jer je ovo meni već četvrti put da se vraćam, a magija očigledno radi jer planiram opet ubrzo natrag. Impresivne litice, prekrasne bašte, autentične lokalne prodavnice i prekrasno more očaravaju na prvi pogled, a plivanje u moru sa bajkovitim pogledom je zaista za pamćenje.

  

Ova regija je poznata po uzgoju limuna na čije krošnje nailazite na svakom koraku. Zanimljivo je da limuni u ovoj regiji narastu deset puta veći i aromatičniji su od običnih limuna. Lokalno stanovništvo pravi mnogo proizvoda od limuna, a posebno preporučujem njihov poznati limoncello liker. Jedan od zaštitnih znakova je i ručno izrađena keramika na kojoj je limun čest detalj. Na egzotičnost i miris ovog limuna nisu ostali imuni ni kreativci iz poznatih modnih kuća koji su ove detalje koristili u svojim kolekcijama i parfemima.
Putovanja takođe volim zbog novih prijateljstava koje sklapam, a Italija je prava destinacija za nova prijateljstva i ljubavi. Na ovom putovanju sam posjetila i svog starog prijatelja Salvatorea, koji se kao pravi Italijan veoma potrudio da nas ugosti i počasti proizvodima iz svoje bašte.

Jutra u Pozitanu

U Italiji ove godine nije bilo mnogo turista zbog mjera putovanja, tako da gužve nisu bile velike i bilo je veoma opuštajuće. Izdvojila bih i vožnju brodićem oko Kaprija i kristalno čisto more. Plava pećina je najpopularnija lokacija na ostrvu. Od svjetlosti koja se reflektuje od morske vode stvaraju se nevjerovatne boje u pećini. Sve na Kapriju, od uvala, plaža, trgova, arhitekture je očaravajuće, zato i ne čudi što je bio inspiracija mnogim poznatim umjetnicima. U prilog tome govori podatak da je u 19. vijeku bio i svojevrsna umjetnička kolonija. Fascinantan je i obilazak Ravela koji se nalazi u visinama iznad Amalfija, sa kojeg se pružaju najljepše panorame. Tu su i najljepša jutra u Pozitanu i pogled sa terasa na šarmantne pastelne kuće koje se izdižu jedna iznad druge.


Sve ovo je bilo još ljepše jer sam bila u društvu svog supruga i jednog predivnog para iz Njujorka, koji je oplemenio naše putovanje. Čak i čuvena krivudava i uzana magistrala koja povezuje ova mjesta, a koja se nalazi na visini od par stotina metara iznad mora, za mene je pravo uzbuđenje.
Sva arhitektonska i prirodna ljepota, ljudi koje sam srela, njihovo kulinarstvo i svi šarmantni razgovori napunili su me pozitivnom toplom energijom, ali i željom da se što prije vratim ovoj destinaciji.

Gracija 194, septembar 2021.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO