Bali – ostrvo bogova

“Bilo da želite da uživate u fascinantnim prizorima, predivnim plažama, uzbudljivom noćnom životu ili ste, pak, ljubitelj joge, Bali je pravo mjesto i moja najtoplija preporuka”, kaže manekenka Milena Vujović

Tekst i foto Milena Vujović

Rijeke turista posjećuju ovo predivno indonežansko ostrvo, smješteno između Jave na zapadu i Lomboka na istoku. Bali krase kilometrima dugačke pješčane plaže, privlačne zelene terase rižinih polja, koje se uzdižu sve do moćnih vulkana, kao i jedinstvena mješavina hinduističke religije i jedne prastare kulture koja još i danas predstavlja dio svakodnevice njegovih stanovnika. Bilo da želite da uživate u fascinantnim prizorima, predivnim plažama, uzbudljivom noćnom životu ili ste, pak, ljubitelj joge, Bali je pravo mjesto i moja najtoplija preporuka. Moja profesija mi omogućava česta putovanja i posjetu raznim destinacijama, ali na vrhu moje liste je egzotični Bali. Nemoguće ga je ne zavoljeti i ne zaljubiti se u sve ono zbog čega se smatra jednim od najpopularnijih i najljepših mjesta na svijetu. Jedino što kvari sliku i što se većini neće dopasti je veliki broj turista. Gužve umanjuju čarobnu ljepotu i doživljaj ostrva. Ja sam ljubitelj tišine. Ukoliko ste ipak raspoloženi za provod, preporučila bih Seminyak, poznat po dnevnim i noćnim zurkama. Ono što sve turiste iznanadi i obraduje je to što su cijene veoma niske. Restorani, taksi, kafići, sve je izuzetno pristupačno. Recimo, ručak u prosječnom restoranu će vas koštati svega par eura. Smatram da je ovo fenomenalno mjesto za “budžet turiste“. Za one koji nisu ograničeni budžetom preporučujem oblast Nusa Dua koja pruža uslove za luksuzan odmor.
Kuhinja je raznovrsna i ukusna. Od lokalnih specijaliteta obavezno treba probati: mie goreng (nudle sa povrćem i mesom), nasi goreng (pirinač sa povrćem i mesom), sate (grilovano meso u sosu od kikirikija) i betutu (pečeno pile u bananinom listu). Na Baliju su vrlo popularna pirinčana vina. Lokalno stanovništvo je već naviknuto na ogroman broj turista, veoma su ljubazni i pristupačni. Bali je generalno bezbjedna destinacija.

Iako pripada većinski muslimanskoj državi Indoneziji, Bali ima jaku hinduističku tradiciju. Od 4,2 miliona stanovnika, više od 85 odsto pripada lokalnoj varijanti hinduizma, zbog čega na ostrvu postoji veliki broj hindu-hramova. Njih čak 10.000 posvećeno je različitim božanstvima zemlje i mora. Tako je Bali zaradio ime – Ostrvo bogova! Na ostrvu se tokom godine održavaju brojne vjerske ceremonije, kojima stanovništvo pokušava da udovolji dobrim duhovima i otjera one zle. Dok budete obilazili hramove, nemojte se iznenaditi ako nabasate upravo na neku od lokalnih procesija. I potrudite se da prisustvujete koliko je to moguće, prizor je izuzetno zanimljiv.
Izbor plaža na ovom rajskom ostrvu je raznolik, od skrovitih, mirnih, veličanstvene ljepote do idealnih za surf. Ukoliko ste ljubitelj bijelih pješčanih plaža impresivne su Bijela plaža (Pasir Putih) i Nusa Dua. Ronjenje je jedno od omiljenih atrakcija na ostrvu zbog bogatstva podvodnog svijeta i najljepših koralnih ostrva. Još jedna od nezaobilaznih atrakcija po kojoj je Bali prepoznatljiv je šuma majmuna i druženje s ovim zabavnim životinjama.

Gracija 187, februar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...