spot_img

BARBIE: Najslavnija lutka na svijetu

Nakon predstavljanja na Međunarodnom sajmu igračaka u Njujorku 9. marta 1959. godine, mnogi su se zapitali kako se djevojčicama može sviđati lutka koja predstavlja minijaturu odrasle osobe? Ali, nakon što je stigla u prodavnice – nastala je prava ludnica

spot_img

Težak je život prodavača igračaka, pun komplikovanih odluka. Da su im, naprimjer, u Americi davne 1959. godine ponudili lutku nevjerovatno sličnu ženi, većina njih bi rekla: ne, hvala (a u sebi bi pomislili – lutka s grudnjakom broj tri!?). Nisu mogli ni zamisliti da će lutka o kojoj se radi postići najuspješniju prodaju u istoriji igračaka u narednim decenijama (više od milijardu komada u 150 zemalja) i da se radi o legendarnoj Barbi. Jedina koja je to znala je gospođa Rut Handler, majka djevojčice koja je imala hobi kao i mnoge njene vršnjakinje: crtala je na kartonu konturu djevojke, rezala je i pravila joj odjeću od papira. Djevojčice nisu voljele samo lutke kojima su glumile majku, nego i modele s kojim će se identifikovati. Barbi je upravo to: djevojka bez godina koja predstavlja ambicije i snove djevojčica. Iz istog razloga dječaci se igraju autićima, zamišljajući kako ih voze.

OD LILI DO BARBI Priča o Barbi počinje 1938. godine, kada su Rut i Eliot Handler odselili u Los Anđeles. Različiti poslovi kojima se mladi bračni par bavio doveli su do nastanka imena Mattel (Matt od Mattson, a el od Elliot). Harold Matson, Eliotov prijatelj, radio je zajedno s njim u garaži koju su pretvorili u pravu laboratoriju. Pravili su različite predmete od drveta, a nešto kasnije i namještaj za kuće lutaka. Rut je učestvovala sa svojim idejama, usmjeravajući Mattel sve više prema svijetu igračaka. Željela je, takođe, da počnu proizvoditi i lutke. Imala je već u svojim mislima “modernu” sliku idealne lutke: duge noge, tanak struk, naglašene grudi i detaljne linije lica. Ali, iako je vrlo precizno znala šta hoće, nijedna od njenih ideja nije uzeta u razmatranje. Tokom boravka u Švajcarskoj 1956. godine, Rut je u izlogu jedne prodavnice igračaka vidjela lutku koja bi odgovarala onoj koju je i sama zamislila. Bila je to Lili, visoka 29,5 centimetara i napravljena od plastike, koja je podsjećala na tada poznatu francusku glumicu Brižit Bardo. Lili je već imala svoju priču i bila dosta poznata kada ju je Rut otkrila: nastala je u Njemačkoj, prvo kao lik iz stripa, a nacrtao ju je O.M. Hauzer. Pojavila se na njemačkom tržištu u avgustu 1955. godine u posebnoj odjeći, koja, međutim, nije mogla da se kupi zasebno. Taj “susret” Rut i Lili bio je veoma važan i Rut je uspjela ubijediti Mattel da započne sa realizacijom njene ideje. Rut je kupila tri Lili lutke, odnijela ih u Ameriku, te se prema njima, uz mnogobrojne izmjene i postepeno, počela rađati Barbi. Stručnjaci iz Mattela odlučili su da koriste vinil (vrsta plastike), što ih odvodi u Japan, gdje se ovaj materijal proizvodio u mnogobrojnim specijalizovanim tvornicama. Od 1957. do 1964. proizvodnja Barbi lutaka proširila se sa Hong Konga na Koreju. Ime je dobila prema Barbari, kćerki Handlerovih. Zvaničan datum rođenja prve Barbi je 9. mart 1959. godine, a njeno puno ime glasilo je Barbara Milisent Roberts. Prvi put se pojavila na njujorškom sajmu igračaka i odmah postigla rekord: tokom 1959. prodato je 350.000 komada po cijeni od tri dolara. Zasluga za takav trijumf pripada najvećim dijelom Rut, zbog genijalne ideje o prodaji lutke s velikom kolekcijom odjeće koja je mogla da se kupi odvojeno. Godine 1961. pojavio se njen mladić Ken (Kenet je sin Handlerovih), a 1963. Barbi je dobila i prijateljicu Midž (Midge). Godine 1964. Barbi je sasvim promijenila izraz lica i način šminkanja, dobila je sintetičke trepavice, oči su postale krupnije, a kosa sve duža i često skupljena u rep. Novi dodatak omogućavao je okretanje u struku i ova nova lutka nazvana je twist’n turn. Barbi je 1968. počela da priča, začudivši svoje obožavaoce sa tri različite fraze. Tako su Rut i Eliot Handler započeli priču o Barbi koja traje sve do danas.

PORODICA, LJUBIMCI, ZANIMANJA… Barbi je bila savršena djevojka – plavih očiju i kose, dugonoga, tankog struka i naglašenih grudi. Nebrojeno puta je promijenila svoj izgled. Njenu porodicu sačinjavaju i sestra Skiper, blizanci Tuti i Tod, Stejsi, Keli, mala Krisi… Godinama je bila u vezi s Kenom (od njegove pojave 1961) za kojeg se nikada nije udala, a par je nakon 43 godine zabavljanja odlučio da se razdvoji. Tako je Barbi single, ali ima prijatelje iz različitih naroda, među kojima su Latinoamerikanka Tereza, Afroamerikanci Kristi i Stiven… Barbi je pohađala Willows High School, te Wisconsin i Manhattan International Scholl u Njujorku. Imala je mnogo životinja: mačaka, pasa, konja, jednu pandu, jedno mladunče lava i jednu zebru. Imala je roza kabriolete, kampere i mnoga druga prevozna sredstva.

-

Posjeduje i dozvolu za letenje koju koristi isključivo na komercijalnim letovima, na kojima je radila i kao stjuardesa. A 12. avgusta 2004. godine Barbi je najavila svoju izbornu kampanju kako bi postala predsjednica Amerike, predstavljajući Partiju djevojaka za koju je Mattel napisao pravi izborni program. Barbi je željela svima da pokaže kako buduće žene mogu odabrati bilo koje zanimanje. Tako je Barbi bila atletičarka, paleontolog, doktorka, zubarka, medicinska sestra, hirurg, veterinarka, astronaut (nastala upravo zbog prve žene u svemiru Valentine Tereškove), predsjednica države, ambasadorka, policajka, vatrogasac, rediteljka, rok-zvijezda, balerina, glumica, instruktorka aerobika, teniserka, pomorska oficirka, pilot, a 1965. je bila i na Mjesecu… Nakon nekoliko promjena lica, Barbi je dobila svoj konačan izgled i od obične igračke postala igračka koju morate da imate. Ne samo djeca, čak i odrasli čine nevjerovatne ludosti zbog jedne Barbi: kolekcionari su spremni da plate ogromne iznose za lutku “Broj 1”, prvu Barbi u istoriji, kao i za njene prve nasljednice

GRACIJA 154/mart 2019.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO