spot_img

Beba u kući i mamin društveni život

spot_img

Poznato je da majčinstvo sa sobom donosi fizičke, hormonalne i psihološke promjene. Poznato je i da novorođenče potpuno promijeni navike svake žene, bila ona domaćica ili zaposlena. Mijenjaju se i odnosi sa prijateljima, treba ih malo preurediti, prilagoditi ih na jedan način samcima a na drugi parovima bez djece. Ako ste prvi među bliskim prijateljima koji imate dijete, očekujte da ćete nailaziti na nerazumijevanje ili možda na neprimjerene šale, tako da se može desiti da se razočarate u stare i dobre prijatelje. Kako je tako nešto moguće? “Greška u koracima”, pogrešno protumačena šala ili normalna situacija?

Vjerovatno ne možemo pronaći odgovor koji će vrijediti za sve. Činjenica je da se nova mama osjeća drugačije, bez obzira na okolinu u kojoj živi. Prolazi kroz različita raspoloženja, od euforije preko uzbuđenja do malodušnosti. A ne zaboravimo ni strah od novih obaveza i odgovornosti, zatim umor, iscrpljenost i nedostatak sna. Svaki razgovor sa prijateljima počinje i završava se pričom o dojenju, pelenama, kupanju, uspavljivanju… Pa sve ispočetka. Pomišljate da vas prijatelji ne mogu razumjeti jer vodite potpuno različit način života i kao da govorite različitim jezicima. Imate osjećaj da više niste zanimljivi drugima i da im nemate šta reći. Uostalom, kome može biti zanimljivo da sluša kako provodite dane kada su svi isti, ko želi da sluša koliko je dijete mlijeka popilo, da li je dobro spavalo, ima li grčeve… Samo vi imate tako obične probleme i tiču se vas i vašeg djeteta. Malo-pomalo ćete sve rjeđe uzimati telefon u ruke kako biste nekoga pozvali, osamićete se i nećete ni pomišljati da, recimo, zovnete na večeru stare prijatelje jer ste umorni a, osim toga, o čemu biste im pričali.

Normalno je da mlada mama živi odvojeno od svijeta bar prvih nekoliko mjeseci djetetovog života. Sama priroda predviđa da mama i beba u početku žive u simbiozi i pomalo povučeno, i na taj način se međusobno upoznaju i da mama uči kako da razumije svoju bebu i njene potrebe. Ali, djeca rastu i nemaju potrebu za nama kao u prvim danima svog života. Uzmite ponovo u ruke svoj telefonski imenik i zovnite stare prijatelje, neki od njih će se možda začuditi, a neki iskreno obradovati. Preskočite izvinjavanja i jadikovke, ne dramatizujte i jednostavno ih pozovite na večeru. Kao što ste vi prihvatili da su se okolnosti promijenile i, kao što ste žena, supruga, prijateljica i poslovna žena, a sada – i mama, i vaši pravi prijatelji će to prihvatiti.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO