Bebe u Danskoj spavaju vani, a ne smeta im ni kiša

Biste li ostavili svoju bebu da spava vani? U skandinavskim zemljama to je uobičajena pojava. Roditelji često ulaze u kafiće i uživaju u toplom napitku dok kolica s usnulim bebama ostavljaju vani. Upravo to je scenarij prikazan u viralnom videu jedne mame objavljenom na TikToku. Korisnica @annieineventyrland objasnila je da je uobičajeno da bebe u Danskoj spavaju vani bez obzira na vremenske prilike. To je takođe preporuka medicinskih sestara u toj zemlji.

“Kaže se da svježi vazduh održava bebe zdravima i pomaže im da bolje spavaju. Drijemanje je bebama u kolicima dopušteno po svim vremenskim uslovima”, rekla je.

Većinu vremena dječja kolica su natkrivena, a u njima se nalaze monitori za praćenje kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li se djeca probudila.

@annieineventyrland♬ path of the wind ~ my neighbor totoro lofi – Closed on Sunday

“Ovdje se bebe ne otimaju jer niko ne želi biti odgovoran za tuđe dijete. Naš zdravstveni sistem čini sve što može kako bi svima koji žele imati dijete pomogao da to ostvare bez ikakvih dodatnih troškova”, dodala je ova mama četvoro djece iz Danske.

Možda se upravo u tome krije tajna sreće. Naime, prema Svjetskom izvještaju o sreći stanovnici te skandinavske zemlje među najsretnijim su na svijetu. Građani uopšte imaju puno povjerenja jedni u druge, a stope kriminala su niske.

Iako nema mnogo studija o prednostima i opasnostima spavanja djece na svježem vazduhu, roditelji čije bebe često spavaju na otvorenom tvrde da su primijetili pozitivne rezultate. Navode da njihova djeca imaju jači imunitet i duže spavaju.

Izvor: index.hr
Prethodni članak
Naredni članak

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno