spot_img

Bejbi bluz ili postporođajna depresija

Više od 70 % žena u danima neposredno nakon poroda pokazuje lakše simptome depresije, u obliku koje je pedijatar i psihoanalitičar Donald Vinikot nazvao baby blues, misleći na stanje melanholije koje je karakteristično za ovu pojavu.

spot_img

Radi se, dakle, o jednoj prilično uobičajenoj reakciji čiji simptomi uključuju plakanje bez vidljivih razloga, nervozu, uznemirenost i strah koji obično nestaju za nekoliko dana.Teži i dugotrajniji simptomi postporođajne depresije koji mogu da traju tokom cijele godine su: ravnodušnost, premorenost, iscrpljenost, očaj, nesanica ili pretjerana pospanost, zbunjenost, iznenadan plač, nezainteresovanost za dijete, strah od povređivanja djeteta ili same sebe, iznenadne promjene raspoloženja.

Medicina još uvijek nije pronašla definitivne odgovore koji se tiču ovog fenomena, iako neke studije ukazuju na hormonalne promjene, posebno na opadanje nivoa estrogena i progesterona, sa visokim procentom slučajeva među ženama koje imaju jake smetnje u fazi PMS-a.

Mnogo je različitih uzroka koji dovode do nastanka postporođajne depresije, a većina je psihičkog porijekla neposredno povezana sa dešavanjima uz sami porod, kao što su promjena ženinog društvenog položaja, strah od predstojećih obaveza ili neprihvatanje vlastitog fizičkog izgleda. Simptomi postporođajne depresije mogu da se pojave u blagom obliku i nestanu nakon nekoliko dana, ali ako potraju zahtijavaju intervenciju specijaliste, pogotovo ako se javljaju u obliku takozvane postporođajne psihoze.

Tipovi depresije koja se obično nazivaju postporađajnom, što nije najtačniji naziv, javljaju se u tri oblika: baby blues, postporođajna depresija i postporođajna psihoza

 Baby blues ili postporođajni blues, manifestuje se čestim i dugim krizama sa plakanjem, osjećanjem tuge i nemira, i mada predstavlja neugodno stanje, nestaje nakon maksimalno petnaestak dana, ne zahtijevajući posebno liječenje. Jedino što je potrebno ženi u takvom stanju je razumijevanje i strpljenje bliskih osoba. Najčešće se javlja kod žena koje su prvi put postale majke, i to u 70 % slučajeva.

-

Postporođajna depresija ima sve simptome baby bluesa koji se ispoljavaju u promjenjivim oblicima, te su intenzivniji i dugotrajniji. Susrećemo je kod 10 % žena koje su prvi put rodile, dok je procenat nešto veći, oko 30 %, kod žena koje su nakon prvog bile pogođene depresijom, a upravo su rodile drugo dijete. Postotak je veći i kod žena koje su u prošlosti imale bilo kakve psihičke smetnje. Simptomi se ispoljavaju u vremenskom periodu od nekoliko sedmica do godinu dana, uz rizik ponovnog pojavljivanja i liječenje se sastoji od uzimanja antidepresiva (uz prekid dojenja) i psihoterapije, koju treba nastaviti i nakon prestanka ispoljavanja simptoma.

Postporođajna psihoza je najteži oblik depresije i zahtijeva blagovremeno preduzimanje odgovarajućih medicinskih mjera. Simptomi obuhvataju stanja uznemirenosti, konfuznosti, pesimizma, osjećaj društvene neprihvaćenosti, nesanicu, paranoju, halucinacije, razmišljanje o samoubistvu ili ubistvu djeteta. Postporođajna psihoza se javlja kod jedne od hiljadu mladih mama i u nekim slučajevima je neophodno potrebno bolničko liječenje.

Prevencija postporođajne depresije

Iako su uzroci postporođajne depresije uglavnom prirodni, usko povezani sa fiziologijom žene, ipak je moguće prevenirati ili donekle smanjiti njeno manifestovanje, djelujući iznad svega na psihološkom nivou, kako majke tako i njenih najbližih. Što se tiče same majke, može da bude veoma korisno, naprimjer, smanjiti na minimum posjete u danima neposredno nakon povratka kući, spavati u isto vrijeme kada spava i beba, izbjegavati kafu i alkohol, uvijek zatražiti pomoć kada je potrebno, ostati u vezi sa prijateljima i rodbinom, učvrstiti vezu sa partnerom i, posebno, nastojati realno procijeniti novonastalu situaciju, sve njene dobre i loše faze, prihvatiti činjenicu da ne možemo znati sve i uvijek ispravno postupiti – naročito u prvim danima. Što se tiče uloge partnera ili članova uže porodice, trebaju pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova u kući i na taj način olakšati novoj mami, te pokazati spremnost da saslušaju i pruže podršku i to, samo u slučaju, kada ne nailaze na otpor.

 Kako liječiti postporođajnu depresiju

Ako je potrebno, znači, ukoliko su simptomi izraženiji od onih jednostavnih koje susrećemo kod baby bluesa, postporođajna depresija se liječi zavisno od oblika i težine ispoljenih simptoma. Liječenje može obuhvatati uključivanje antidepresiva i sredstava za smirenje (naravno, pod kontrolom ljekara), te grupnu psihoterapiju sa ženama koje pokazuju iste simptome.

Priredila Snežana Crkvenjaš

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO