Poslije iskusnih pjevača koji su predstavljali Crnu Goru na Evroviziji, Ramba Amadeusa, Sergeja Ćetkovića i Kneza, ove godine iz naše zemlje Evropi će se predstaviti mlade muzičke snage. Petar Tošić, Marko Pešić, Luka Vojvodić i Bojan Jovović članovi su benda Highway koji će ove godine Crnu Goru predstavljati na Eurosongu u Stokholmu. Momke smo upoznali prvo u regionalnom takmičenju X factor, a zatim i na svirkama, koje su brzo etiketirane kao drugačije, svježe i veoma posjećene. Od trija početnika entuzijasta, koji je zapazila publika u čitavom regionu, do danas četvoročlanog benda sa velikim planovima, ovi mladi Podgoričani vjerni su rok zvuku i zbog toga omiljeni među slušaocima koji nisu podlegli modernim muzičkim trendovima. Pjesmu The Real Thing pjevaće u drugoj polovini prve polufinalne večeri i pokušati da nastave uspješni niz iskusnijih kolega i plasiraju se u finale takmičenja.

Prije nego što su spakovali kofere i zaputili se u Švedsku, momci su nam povjerili kako su reagovali na poziv da baš oni budu predstavnici Crne Gore, kako su odlučili ko će im raditi pjesmu, čije su savjete slušali i kako su se pripremali za nastup u prvoj polufinalnoj večeri takmičenja.
Jeste li imali na umu kada ste se prijavljivali na X factor da biste mogli nekada biti predstavnici na Eurosongu?
– U tom trenutku smo samo razmišljali o X factoru i našim nastupima tamo, ali uvijek je nekako postojala želja da možda nekada budemo predstavnici Crne Gore na pjesmi Evroviziije.
Koliko vam je učešće u X factoru donijelo samopouzdanja i scenskog iskustva?
– Učešće u X factoru nam je donijelo značajno iskustvo i bilo je izuzetno korisno za nas. X factor i Evrovizija su dosta slična takmičenja s tim što je Evrovizija mnogo gledanija. U oba takmičenja su najbitniji scenski nastupi i zavisite od glasova publike. Naučili smo da se nosimo sa pritiskom, kako da se ponašamo pred kamerama što mislimo da će nam mnogo koristiti u Stokholmu.
Zasto je poslije učešća u X factoru došlo do promjene iz trija u bend, koliko će vam iskustvo novog člana, Bojana Jovovića, koji je sa bendom No name 2005. učestvovao na Evroviziji, značiti za pripreme?
– Nakon emisije, Massimo Savić nam je dao savjet da treba da proširimo bend. Nama trojici su se pridružili bubnjar, basista i klavijaturista i sa njima smo počeli da radimo koncerte. Bojanovo iskustvo će nam itekako značiti jer je on sve ovo što mi prolazimo već prošao. Dao nam je veliki broj savjeta oko toga kako stvari funkcionišu tokom trajanja takmičenja i šta treba da očekujemo od svega.
Kako ste reagovali kada vam je saopšteno da ćete biti predstavnici Crne Gore na Eurosongu?
– Učešće na Eurosongu je nešto što teško može da se planira unaprijed, to se jednostavno desi ili ne. Nas je ovogodišnji poziv zaista iznenadio i dajemo sve da svaki trenutak u ovoj priči iskoristimo na najbolji mogući način. Bili smo oduševljeni i u početku nismo bili svjesni koliko je to važna stvar. Od malena pratimo Eurosong i uvijek je postojala ta neka nada da bi jedom i mi mogli da se pojavimo na evrovizijskoj sceni i evo sada nam se taj san ostvario. Predstavljati svoju državu na pjesmi Evrovizije je velika odgovornost, ali mislim da smo spremni da Crnu Goru predstavimo u najljepšem svijetlu.
Je li bilo lako odlučiti ko će raditi pjesmu za takmičenje?
– Pjesmu je radio hrvatski producent Srđan Sekulović Skansi sa kojim smo već sarađivali na našoj pjesmi Sam. Dok smo boravili u Zagrebu rekao nam je da je sanjao jednu pjesmu za koju misli da je prava stvar za nas, i prvi put kada smo čuli rif gitare mnogo nam se dopala. Od tog trenutka znali smo da želimo sa pjesmom The real thing da idemo na Eurosong, što smo i uradili.
Jeste li bili zadovoljni prvom verzijom pjesme?
– Na pjesmi se radilo od oktobra, tako da je pretrpjela mnogo promjena, ali je najbitnije da nam se najviše sviđa finalna verzija. S obzirom da je originalno napisana na engleskom jeziku nije bilo mnogo dileme na kojem ćemo jeziku nastupati, mi sa tim nismo imali problema. Takođe, uskoro će izaći i remix pjesme koji je radio Darko Juranović D’Knock .
Po čemu će se vaš nastup razlikovati od ostalih predstavnika Crne Gore?
– S obzirom na to da je pjesma u rok stilu, naš nastup će biti dosta energičan što se i očekuje. Tek smo počeli da radimo na koreografiji tako da još uvijek ne znamo kako će tačno nastup izgledati, ali dobar spektaktl obećavamo sigurno
Ovih dana ste po Evropi promovisali pjesmu, na kakve ste reakcije nailazili?
– Imali smo nastupe u Amsterdamu i Londonu i oba puta nas je publika zaista fenomenalno dočekala. Nama je malo draži bio nastup u Londonu valjda jer je publika malo drugačija, prisnija rok zvuku pa su bolje i reagovali na pjesmu. Sve u svemu nosimo baš pozitivne utiske gdje god da smo bili što nas izuzetno raduje.
Koliko vam znači što vam kladioničari ne daju prevelike šanse za ulazak u finale?
– Trudimo se da ne pratimo takve stvari jer često kreiraju pogrešnu sliku o pjesmama. Najbitniji je live nastup i isključivo od njega zavisi kako ćete proći na glasanju. Često pjesme koje nisu prije Eurosonga bile kotirane dobro po kladionicama, završe visoko zbog odličnog nastupa uživo.
Koja je pjesma vaš favorit u takmičenju?
– S obzirom na to da nas je četvorica u bendu, svako ima različitog favorita, ali ne bismo htjeli prije live nastupa ništa da otkrivamo.
Šta sve obuhvataju pripreme za Eurosong?
– Pripreme za Eurosong obuhvataju dosta stvari, počev od vježbanja pjevanja, scenskog nastupa, promotivnih koncerata, velikog broja intervjua itd. Sve je to kompaktna cjelina koja se sastoji iz mnogo djelova i svaki je bitan na svoj način. Naravno, scenski nastup uz pjevanja je najbitniji dio cijelog Eurosonga.
Imate li pripremljen specijalni scenski nastup?
– Na ovom takmičenju najbitnije je ostaviti što bolji utisak na publiku u Areni i kraj malih ekrana, jer od njih vam zavisi prolaz u finale i na kraju što bolji plasman. Ipak je Evrovizija televizijski šou.
Jeste li dobili neke savjete od prethodnih predstavnika Crne Gore?
– Najviše smo razgovarali sa našim prošlogodišnjim predstavnikom Knezom, koji nam je zaista dao veliki broj savjeta. Rekao je da ne dozvolimo da nam na koncentraciju i posvećenost utiču bilo kakvi komentari već da se isključivo usredsrijedimo na nastup uživo i da tog dana pružimo sve od sebe, a da će rezultati sami onda doći.
Predstavnici ste Crne Gore i to na samom početku karijere. Mislite li da je to dobra odskočna daska ili opterećenje?
– Mi smo mladi bend i željni smo da pokažemo šta možemo i šta znamo. Evrovizija je najgledaniji događaj u toku godine, tako da ne postoji bolja odskočna daska za mladi bend do pojavljivanje na ovakvom takmičenju.
Kakvi su vam planovi do kraja godine?
– Nakon Evrovizije slijedi snimanje nove pjesme kao i spota za istu, tako da za nas neće biti skoro odmora.
Da li biste sada preporučili mladima da učestvuju na talent šou takmičenjima?
– Mi nosimo jako pozitivna iskustva iz X factora, tako da ohrabrujemo sve koji žele da se prijave na takmičenje sličnog formata. To je odlična prilika za mlade da pokažu svoje vještine i talenat i da ih neko primijeti pa možda i jednog dana od toga naprave karijeru.
Jeste li se upoznali sa predstavnicima zemalja iz regiona I čija vam se pjesma najviše dopada?
– Upoznali smo sve predstavnike iz regiona i najviše se sa njima družimo kada smo negdje u Evropi na promotivnim turnejama. Ukusi su različiti, ali bismo jako voljeli kada bismo svi mogli da se nađemo u velikom finalu 14. maja. Neka bude da nam se Sanjina pjesma najviše sviđa.
Kakvim plasmanom biste bili zadovoljni?
– Naš cilj je da uđemo u finale tako da osjećamo mali pritisak, ali smatramo da uz dobar nastup uživo nemamo o čemu da brinemo. Voljeli bismo da nastavimo taj uspješan niz koji Crna Gora ima prethodne dvije godine.
Čije vam je mišljenje o nastupu i pjesmi najznačajnije?
– Na kraju sve se svodi na mišljenje publike, ukoliko se njima ne dopadnu pjesma i nastup bilo čije drugo mišljenje je nevažno jer muzičari postoje samo dok imaju svoju publiku.

Gracija br. 78