Bez ugljenih hidrata, molim!

Donosimo vam pet bezbolnih načina da smanjite unos ugljenih hidrata

Loše vijesti za sve ljubitelje krofni i peciva: prema nedavno provedenoj medicinskoj studiji, otkriveno je da su osobe koje unose malu količinu ugljenih hidrata znatno smanjile rizik od nastanka srčanih oboljenja i izgubile približno tri puta više kilograma od osoba čija se ishrana sastoji od smanjenog unosa masti.

Naravno, nisu svi ugljeni hidrati isti. Postoje dobri (integralne žitarice, mahunarke i sjemenke) i loši ugljeni hidrati (bijelo brašno, prerađeni šećer, kukuruzni sirup sa velikim udjelom fruktoze, bijela riža). Da li je među njima razlika zaista tako velika? Loši ugljeni hidrati ne pružaju mnogo u smislu hranljivosti, a organizam ih vari takvom brzinom da se od njih nivo šećera u krvi naglo diže, a da ne govorimo da su jedan od uzroka prekomjerne težine i ostalih, ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ipak, iako su dobri ugljeni hidrati poželjni u ishrani, određena ograničenja u njihovom uzimanju mogla vrlo pozitivno djelovati na naše zdravlje. To ne znači da nikada ne biste trebali pojesti porciju smeđeg pirinča, ali mala ograničenja bi mogla da dovedu do smanjenja tjelesne težine i poboljšanja ukupnog zdravstvenog stanja.

U nastavku se nalazi pet jednostavnih savjeta kako da smanjite unos ugljenih hidrata, a da se pritom osjećate zdravo.

Obroci bez hljeba

Hljeb – pa i onaj od intregralnih žitarica – pun je ugljenih hidrata i prerađenog šećera, pa ako želite da smršate unoseći manje ugljenih hidrata, moraćete manje da jedete hljeba. To znači da u restoranima treba da se držite podalje od košarica sa hljebom, da izbjegavate sendviče kao doručak i ručak, i da izbjegavate grickalice. Dobra vijest je da ako eliminišete samo malu količinu hljeba, primijetićete da duže osjećate sitost. Ako za ručak planirate da pojedete sendvič sa šunkom i sirom, ove proteine ne stavljajte u pecivo, već ih poredajte na kelj, zelenu salatu, špinat ili neko drugo zeleno povrće. Obrok možete da začinite maslinovim uljem i biberom.

Doručak može da bude malo složeniji, jer nema toliko opcija kao za ručak ili večeru, stoga treba da planirate unaprijed. Noć prije skuvajte jaja, a možete da napravite i napitke sa malom količinom ugljenih hidrata, ili da pijete jogurt sa što manjim procentom masti.

Povrće umjesto voća

Ne kažemo da voće nije dobro, naprotiv, ali je bogato šećerom. Ako želite da se riješite nepotrebnih ugljenih hidrata, banane, jabuke, grožđe i slično voće zamijenite kriškama krastavca, hrskavim žitaricama i svježim paprikama.

Svo povrće nema nizak nivo ugljenih hidrata

Ukoliko ste odlučili ograničiti unos ugljenih hidrata, određeno povrće treba izbjegavati. Tu uglavnom spada slatkasto povrće, kao što su grašak, kukuruz, šargarepa i slatki krompir.

Pripazite na umake i prelive

Možda toga niste svjesni, ali određeni umaci i prelivi, kao što su kečap ili uobičajeni sos za roštilj, prilično su bogati ugljenim hidratima, zahvaljujući velikom procentu šećera koji se u njima nalazi (1 kašika sosa za roštilj sadrži 7 grama šećera). Umjesto toga, koristite umake koji daju odličan ukus hrani, a imaju mali procenat ugljenih hidrata, kao što su senf, svježe začinsko bilje, sirće ili sok svježeg limuna, kao i biber.

Pazite šta pijete

Vjerovatno nije potrebno ni spominjati da je većina alkoholnih pića bogata ugljenim hidratima i šećerima, pa je bolje smanjiti njihov unos ako ste riješili da smršate. Ukoliko tokom vikenda ipak ne želite da se odreknete koktela, ograničite se na manje količine alkohola, kao što je votka – koju ćete pomiješati sa kiselom vodom i limunovim sokom, a možete da dodate i svježi krastavac. To je i dobar način da se držite podalje od bezalkoholnih pića, koja su takođe bogata šećerom, kao što su gazirana pića, ledeni čaj, limunada sa šećerom i slično. Najbolji savjet? Pijte vodu često i u neograničenim količinama.

GRACIJA 38.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...