spot_img

Biserni prah: benefiti za kožu i zdravlje

Mnogi kozmetički brendovi nastoje da usavrše formule svojih proizvoda kako bi maksimalno iskoristili njihove blagotvorne osobine te im dodaju i neke neoubičajene sastojke, među kojima su i plemeniti metali, drago kamenje, biserni prah...

spot_img

Biserni prah se hiljadama godina koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini, a navodno su ga za njegu kože i kao puder koristile kineska carica Wu Zetian i egipatska kraljica Kleopatra. U tradicionalnoj ajurvedskoj medicini biserni prah je poznat pod nazivom Mukta Pishti, a najčešće se koristi za snižavanje tjelesne temperature, za ublažavanje problema sa varenjem, kao protivotrov te kao afrodizijak i jedan od sastojaka ljubavnih napitaka. U kineskoj medicini koristi se zbog protivupalnih, detoks i opuštajućih osobina.

Biserni prah dobiva se mljevenjem morskih bisera, a koristi se lokalno na koži, ili uzima oralno kao dodatak prehrani, jer može pomoći organizmu u stvaranju antioksidansa i uklanjanju slobodnih radikala. Sadrži preko 30 minerala (najviše kalcijuma), veoma važnih za zdravlje mozga, ravnotežu hormona, imunitet i zdravlje kože, te aminokiseline i protein konhiolin, zahvaljujući kojem biseri imaju karakterističan odsjaj. Konhiolin pomaže organizmu u stvaranju kolagena, a djeluje slično kao keratin, jedan od glavnih sastojaka kože, kose i noktiju, koji im pomaže hidrataciji i ubrzavanju metabolizma, poboljšanju cirkulacije i obnavljanju oštećenih ćelija. Pomaže koži da brže zaraste, a može privremeno smanjiti pore, crvenilo i poboljšati teksturu kože. Prodaje se kao zaseban proizvod ili kao dodatak kremama, losionima, serumima, puderima te pastama za zube.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO