Biti centriran u sadašnjem trenutku

Biti centriran u sadašnjem trenutku u jogi podrazumijeva da budemo svjesni svakog našeg udaha i izdaha.  Svjesno kontrolisanje disanja u jogi dovodi do pokretanja prane (životne energije).

Disanje može biti voljno i nevoljno. Većina ljudi nije nimalo svjesna kako i na koji način diše. Joga nam upravo pruža tu mogućnost, mogućnost da osvijestimo naše disanje, svaki udah i izdah. Disanje je povezano sa našim umom. Kada osvijestimo disanje, mi uz pomoć njega možemo da kontrolišemo i naš um. Možemo da postanemo svjesni osjećaja smirenosti, i da umirimo um. Tokom joga prakse postajući svjesni disanja prebacujemo disanje sa nivoa moždanih ćelija (medulla oblongata) na nivo cerebralnog korteksa. Disanje u tom momentu postaje voljna aktivnost. Na taj način postajemo centrirani kada se govori o svjesnosti sadašnjeg trenutka.

Da bi nastavili da živimo u sadašnjem trenutku bitno je da ne budemo vezani ni za našu prošlost, ni za našu budućnost. To bi trebalo da bude vrlo jednostavno s obzirom da jedino što postoji jeste sadašnji trenutak. Prošlost nije ništa drugo osim sjećanja na događaje koji su se nekad desili, dok s druge strane budućnost predstavlja zamišljanje nečega što želimo ili ne želimo da nam se desi. Prosto rečeno, prošlost i budućnost predstavljaju konstrukcije našeg uma, koji su nastali uz pomoć naše mašte. Da bismo u velikoj mjeri postali svjesni sadašnjeg trenutka potrebno je da naučimo da kontrolišemo naše misli. Da se ne vezujemo za iste, već samo da ih budemo svjesni, da ih posmatramo, bez analiziranja. Isto kao što posmatramo oblake na nebu. Jednostavno treba da dopustimo da se stare misli zamijene novim. Isto to važi i za bol, želje i etikete. Bez vezivanja.

Velike stvari u životu se u većini slučajeva rješavaju tako što se krene malim koracima naprijed. Jedan od banalnih primjera na koji način možemo da se riješimo vezivanja jeste taj da s vremena na vrijeme treba da se oslobodimo viška stvari koje nam više ne koriste (odjeća, obuća, časopisi, mali kućni aparati…). Te iste stvari možemo da poklonimo osobama kojima će itekako značiti. Na taj način ne samo da ćemo se tako osloboditi za nas beskorisnih stvari poklanjajući ih drugima, već će se ustajala energija u našem životnom prostoru promijeniti na bolje. To je još jedan od razloga zašto je lijepo redovno čistiti svoj životni prostor i poklanjati. Poklanjanje pored ostalog predstavlja jedan vid bezuslovne ljubavi, bez skrivenih namjera.

Čišćenje kako svog životnog prostora, tako i svojih unutrašnjih životnih ,,fioka“ je od itekako velikog značaja ako želimo da ostanemo svjesni sadašnjeg trenutka. ,,Čišćenje“ unutrašnjih životnih fioka se odvija na mentalnom nivou, i to bukvalno može da se radi svakog dana. Na kraju svakog dana, dok ležimo u krevetu možemo da odradimo rekapitulaciju dana. Da saberemo i oduzmemo sve situacije kroz koje smo prošli tog dana. Na taj način možemo iskustveno da napredujemo, ujedno se opraštajući od svih tih istih situacija. Prije odlaska na počinak možemo da izrazimo zahvalnost životu koji vodimo. Bez preispitivanja, samo zahvalnost na kraju dana. Najbitnije je da smo svjesni sadašnjeg trenutka.

Zašto?

Zato što jedino sadašnji trenutak i imamo. Svi smo mi uvijek prisutni u sadašnjem trenutku, međutim malo nas ga je svjesno.

Kako?

Joga je disciplina koja nas može ,,centrirati“ kada je riječ o razvijanju svjesnosti sadašnjeg trenutka, kako kroz različite tehnike disanja, tako i kroz razne tehnike fokusa i koncentracije.

Samo bez vezivanja, ne hranimo ego, ne gubimo centriranost sadašnjeg trenutka.

Autor : Uroš Martinović

 

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...