spot_img

Blago iz prirode za dobro zdravlje

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala te Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da ga unosite na dnevnom nivou

spot_img

Istraživanja pokazuju da 80% stanovništva ima neki od simptoma nedostatka magnezijuma. Razlog tome leži u činjenici da zbog sve agresivnijeg hemijskog tretiranja zemljišta, hrana i voda ne posjeduju dovoljne količine ovog blagotvornog minerala. 

Da li ste znali da je magnezijum jedan od najvažnijih unutarćelijskih minerala? Preko 350 vitalnih ćelijskih reakcija direktno zavisi od prisustva ovog minerala u potrebnoj količini. Magnezijum pomaže u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola u krvi, olakšava srčane tegobe, stabilizuje krvni pritisak, učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi, pospješuje fizičku kondiciju i reguliše rad crijeva.

Smanjena količina magnezijuma u organizmu je najčešći uzročnik nastanka hipertenzije, nepravilnog rada srca i ostalih ozbiljnih poremećaja. Simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti: opšta slabost organizma, osjećaj umora, nesvjestica, vrtoglavica, poremećaj sna, grčenje mišića, nepravilan rad srca, uznemirenost, nervoza, razdražljivost, alergije, drhtavica, nizak nivo šećera u krvi. 

Magnezijum je mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu i zato je neophodno obezbijediti njegov svakodnevni, kontinuirani, unos u adekvatnoj količini putem hrane ili vode bogate ovim mineralom. Međutim, ne ostvaruju sva jedinjenja magnezijuma iste efekte, pa je bitno izabrati pravi oblik magnezijuma. Na primjer: magnezijum u obliku sulfata (gorka so) u zanemarljivo maloj količini ulazi u krvotok i njegov efekat na organizam nije sistemski već površan i to na nivou digestivnog trakta. Ako vodite računa o svom zdravlju, potrebno je da izaberete magnezijum u obliku koji se potpuno rastvara i dospijeva do svake ćelije organizma.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje magnezijuma na dnevnom nivou i to u količini od 330-380 mg/l, a savjetuju da izaberete najlakši način njegovog unosa u obliku koji se potpuno rastvara u organizmu. 

-

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO