NaslovnicaNaše pričeBogatstvo škole i grada u novoj biblioteci

Iz iste kategorije

Bogatstvo škole i grada u novoj biblioteci

Biljana Krivokapić, direktorica Osnovne škole Savo Pejanović, uz podršku roditelja, bivših učenika, nastavnog i tehničkog kadra, ovih dana je posvećena uređenju decenijama zapostavljenih podrumskih prostorija. Prelazak iz jedne novije, u školu koja odiše starinom, tradicijom za Biljanu je bio neopisiv osjećaj. Učionice na spratu i prostori koji se koriste imaju svoju priču, ali ono što smatra bogatstvom škole, ali i grada, je podrum koji je skrivao nevjerovatna blaga. Počev od likovnih radova učenika iz pedesetih i šezdesetih godina, preko u prošlom vijeku korišćenog didaktičkog materijala, učila, namještaja, fotografija, do biblioteke sa oko 18.000 knjiga. Decenijama je podrum korišćen samo za odlaganje viškova i u jednom trenutku postao nefunkcionalan, prenatrpan. Ipak, Biljana ne krije zahvalnost ljudima koji su na ovaj način ostavili brojne dragocjenosti. Dok radovi odmiču, knjige se popisuju, sortiraju i sele na prizemlje, na police izrađene zahvaljujući pomoći roditelja. Nova biblioteka je u holu škole, gdje i treba da bude. Da dočeka djecu na ulazu u hram znanja.

“Cilj je da se podrumske prostorije, površine jednake površini same škole, osposobe za vannastavne aktivnosti učenika. Radionice koje svojim radom neće remetiti tok nastave. Trenutno u školi pripremamo lutkarsko pozorište, imamo i Sovice, i mali TV… Muzički talenti, budući likovni umjetnici, već nagrađivana sekcija robotike, svako će imati svoj kutak. Jedan od važnijih aspekata obrazovanja je upravo i rano otkrivanje i njegovanje talenata. Od posebnog značaja je i povezivanje djece sličnih interesovanja”, kaže Biljana.
Mnogo je onih koji ne žele nikakvu promociju, ali pomažu školu na razne načine. Jedna od donacija je klavir koji je svoje mjesto našao u holu, kako bi muzički nadarenu djecu ohrabrio da između časova odsviraju poneku melodiju; saksijske biljke dar su gradskog Zelenila. U planu su i renoviranje zbornice, sređivanje školskog dvorišta i još neki projekti, a svi će, sasvim sigurno, biti uspješno realizovani. Pozitivna atmosfera kojom škola odiše čini je pomalo bajkovitom. Kako stvari stoje, iz najstarije škole u Podgorici će, zahvaljujući vrijednom i ambicioznom timu, u život krenuti još mnogo generacija velikih ljudi.
“Ništa ne bih mogla bez podrške kolektiva. Moja snaga je njihova podrška. Biti rukovodilac škole, imati dobru saradnju sa roditeljima i nastavnicima i sve to uvezati u korist učenika, pravi je uspjeh”, kaže Biljana Krivokapić. (K. Milačić/V. Mišković)

Nedavno objavljeno