google-site-verification: googlefc794645174d708f.html

Nedavno objavljeno

Boja 2018. poput ljubičice

Institut Pantone je svjetski autoritet u oblasti boja, s kojim se konsultuju modni i dizajneri enterijera, kao i druge industrije uključujući lifestyle i svijet ljepote, naravno. Krajem svake godine Pantone najavi boju koja će obilježiti narednu, navodeći da je nova boja odraz raspoloženja i stava u svijetu. Ova objava se sa nestrpljenjem očekuje najviše u modnom svijetu, jer modni dizajneri često oblikuju kolekcije upravo na osnovu boje za koju Pantone kaže da će biti “trendi”. Ova boja se bira od 2000. godine, a kako se navodi na sajtu Pantone, radi se uvijek o boji koja se “ističe po svojoj posebnosti”.
Prošle godine je za boju 2017. izabrana Greenery, odnosno nijansa zelene 15-0343 koja se dobija kombinacijom žute i plave boje, u kojoj ima znatno više žute. Prethodno su to bile prilično nježne nijanse poput Rose Quartz i Serenity, a za narednu, 2018. godinu to je ljubičasta, tačnije Ultraviolet 18-3838 (istog naziva kao i film s Milom Jovović iz 2006. godine).
“Živimo u veoma komplikovanom vremenu. Uočavamo da je sve prisutniji strah od napredovanja, od onog važnog koraka naprijed. Ova nijansa pokušava da dovede u ravnotežu svakodnevni život, u našim domovima okružićemo se predmetima u toj boji, napunićemo ormariće sitnicama u nijansi koja je mješavina boje ljubičice i indigoplave, a koja nas opominje, ustvari podsjeća na introspekciju, razmišljanje i duhovni kvalitet. Ljubičasta je uvijek odavala mističnost”, rekla je predsjednica Instituta Pantone Lori Presman.
Ako smo pažljivo pratili modne revije s kolekcijama za proljeće/ljeto 2018, Aleksander Vang, Karolina Herera i Viktorija Bekam kao da su naslutili Pantoneovu “prognozu”. Počnimo s ultravioletnim sitnicama, lakom za nokte, sjenom za oči, parfemom… Poslije haotične 2017. nadajmo se vedrini i blagostanju, te hrabro zakoračimo u 2018. godinu.

Gracija 121/122, 22.12.2017.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti