Nedavno objavljeno

Bojana Čelebić: Šapat zime

Piše Marina Strugar
Foto Nikola Vulikić

Moja kolekcija inspirisana je reljefom, pejzažnim predjelima i prirodnim bogatstvima kojima obiluje naša predivna zemlja. Njena raznolikost u pogledu prirodnih ljepota učinila je da kolorna karta obuhvati širok spektar boja. S obzirom na to da je u pitanju zimska kolekcija, odnosno kolekcija kaputa, nastojala sam da prikažem pravu atmosferu zimske idile. Shodno tome, kolekcija simbolično nosi naziv The Whisper of Winter (šapat zime)”, kaže na početku razgovora mlada dizajnerka Bojana Čelebić, diplomac Fakulteta za multimediju i dizajn UDG i student druge godine Fakulteta pravnih nauka. U Bojaninoj kolekciji koju je predstavila u okviru Master Fashion Week Montenegro XXVI dominiraju kaputi.
“Rad na kaputima sam započela spontano, najprije za sebe, još na drugoj godini studija. Uradila sam nekoliko modela za lične potrebe i naišla na veoma pozitivne komentare, što me podstaklo i ohrabrilo da uradim cijelu kolekciju. Kaput je zaista neizostavan odjevni komad u garderoberu svake žene, namijenjen svakoj prilici, ali nimalo nije jednostavan za izradu. Upravo to je ono što u meni kao dizajneru budi dodatnu smjelost da odjevnom predmetu za svakodnevnu upotrebu dam praktičan, a istovremeno autentičan, neobičan i prefinjen izgled”, ističe talentovana dizajnerka, koja je kroz modu objedinila sva svoja interesovanja. “Završila sam nižu muzičku i baletsku školu, sviram klavir, nastupala sam kao solista na dječijim festivalima i učestvovala na brojnim manifestacijama. Sve te prilike su zahtijevale posebne kostime i odjevne kombinacije u čijoj izradi sam vrlo aktivno učestvovala. Tako da moja ljubav prema modi datira od malena. Samim tim, moda je idealno sredstvo izražavanja moje ličnosti kao umjetnika, kreativca, jer mi omogućava da objedinim sve umjetnosti koje volim i u kojima se pronalazim.”

Biti svoj je uvijek u trendu

“Ono čemu težim je originalan i upečatljiv stil koji će biti prepoznatljiv. Zaista bih voljela da se dame koje nose moje modele u svakom trenutku osjećaju posebno, sa puno samopouzdanja. Prava ljepota ogleda se u načinu na koji nešto umijete da iznesete i prikažete. Kada je riječ o uzorima, naravno da ih svi imamo. Tokom studija imala sam prilike da se bliže upoznam i istražujem stvaralaštvo brojnih svjetskih dizajnera, ali moj izbor je definitivno jedinstvena i neprikosnovena Koko Šanel, kao tvorac revolucionarnog pokreta kada je moda u pitanju. Osim nje, neko čija ekstravagantnost i kreacije su mi oduvijek privlačile pažnju i interesovanje je Aleksander Mekvin.”
Mnogo mladih dizajnera pojavilo se na domaćoj modnoj sceni, interesovalo nas je šta je Bojanin glavni adut i na koji način pokušava da se izbori za svoje mjesto. “Vjerujem da ima mjesta za sve i posebno me raduje što mladi dizajneri imaju mogućnost da se pokažu i uvedu neke novitete na našoj sceni. Očekujem da će naše tržište prepoznati ambiciju i trud i, kao takve, prihvatiti nas mlade dizajnere koji imaju tendencije da unesu neke drastičnije promjene. Baviti se modom je vrlo složen posao koji zahtijeva ozbiljnu posvećenost i veliki rad. Od presudnog značaja je da vjerujete u sebe, istinski volite ono što radite i uspjeh neće izostati. Naravno da sam vrlo ažurna kada su u pitanju trendovi, jer je moda cikličan proces, koji se sve brže mijenja, a u posljednje vrijeme čak toliko da postaje nemoguće ispratiti sve. Ali nijesam pristalica slijepog praćenja trenda. Često nam je na taj način nametnuto nešto za šta smo svjesni da ne odgovara našem senzibilitetu i stilu. Smatram da je najvažnije nositi ono što vam lično odgovara i u čemu se osjećate najbolje. Biti svoj je uvijek u trendu.”
Bojana je nedavno diplomirala i, kako kaže, obrazovanje je odigralo značajnu ulogu u njenom oblikovanju kao modnog dizajnera. “Prethodne tri godine studija bile su vrlo naporne, zahtjevne i pune izazova. Moje kolekcije iz studentskih dana su uglavnom eksperimentalnog tipa, specifičnih tema koje su bile jako kompleksne za razumijevanje, ali su nosile važnu poruku i isticale problematiku sa kojom se susreće modna industrija. Često su rađene od alternativnih i reciklažnih materijala, a same teme djelovale su na prvi pogled nespojivo sa dizajnom i modom. Međutim, dok se ne nađete u takvoj situaciji, ni ne znate koliko daleko možete da pomjerite granice svoje kreativnosti. Upravo to je ono što me je podsticalo da se još više trudim, upijam znanje, istražujem i tako izgradim svoj stil i dizajnerski izraz koji ću se potruditi da zadržim u što je moguće većoj mjeri, ali, naravno, i da ga prilagodim potrebama tržišta. Pored završenog Fakulteta za dizajn i multimediju, student sam i druge godine Fakulteta pravnih nauka, i zbog obaveza koje imam moje usavršavanje na polju modnog dizajna i odlazak u inostranstvo nastaviće se po završetku pravnog fakulteta. Taj period ću iskoristiti na najbolji mogući način, a to podrazumijeva konstantan rad na novim kolekcijama kao i njihovo predstavljanje.”
Na pitanje koji bi trend izdvojila ove sezone Bojana odgovara: “Lično volim da nosim ono što mi najbolje stoji i u čemu se osjećam prijatno, bez obzira da li je to trend ili ne. Ove sezone mi je drago što su kaubojske čizme doživjele veliki comeback, jer me podsjećaju na djetinjstvo, a tada su bile apsolutni hit.”

Gracija 171, 22.11.2019.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti