Bolest kompjuteraša

Zbog ponavljajućih pokreta, sindromu karpalnog tunela su najizloženije osobe koje mnogo vremena provode za kompjuterom, zatim stolari, svirači, slikari, maseri, dizači tegova...

spot_img

Sindrom karpalnog tunela (kanala) je stanje koje izaziva tupost, bol i trnjenje u području šake, prstiju i ruke. Ako se ne tretira na vrijeme, može dovesti do smanjene funkcije mišića ruke i prstiju, kao i tuposti i neosjetljivosti prstiju i dlanova. Kao posljedica, pojavljuju se nespretnost te smanjena mogućnost rada i obavljanja svakodnevnih radnji rukom.
Simptomi su bol, žmarci, osjećaj žarenja ili peckanja, grčevi i noćna ukočenost zgloba. Ponekad se pacijenti žale na otečenost prstiju i šake, iako otečenost realno nije prisutna. S vremenom se može razviti i atrofija mišića, posebno u bazi palca.
Sindrom karpalnog kanala obično ćete prvo primijetiti noću: možete se probuditi s potrebom da otresete šaku usljed neugodnog osjećaja trnjenja ili bola prva tri prsta ili cijele šake.

Uzroci

Karpalni tunel nalazi se s prednje strane ručnog zgloba, između malih kostiju šake, iznad kojih se s gornje strane nalazi čvrsta vezivna traka – poprečni karpalni ligament. Kroz taj kanal prolazi nervus medianus s venama, arterijama i tetivama mišića koji pregibaju prste i omogućavaju pokretljivost prstiju. Tetive mišića koje prolaze kroz karpalni kanal obložene su opnom koja olakšava njihovo klizanje i pokretanje. Opna je osjetljiva na dugotrajan pritisak i podražaje te sklona upali i oticanju, što dovodi do smanjivanja prostora u karpalnom tunelu i posljedično pritiska na nervus medianus koji kroz njega prolazi.
Čest uzrok karpalnog sindroma je i preopterećenje tetiva usljed određenih repetitivnih radnji. Zbog ponavljajućih pokreta, najizloženije su osobe koje puno vremena provode za kompjuterom ili na mobitelu, koje čiste, zatim stolari, zidari, svirači, slikari, maseri, mehaničari, teniseri, dizači tegova, igrači golfa. Veći rizik prijeti i onima koji boluju od autoimunih ili hroničnih bolesti poput dijabetesa, reumatoidnog artritisa, lupusa ili imaju određene hormonske poremećaje.
Otečenost tkiva u karpalnom tunelu može biti posljedica mnogobrojnih stanja u organizmu kao što su dijabetes, reumatoidni artritis, tumor ili cista u području karpalnog tunla, kao i različita oboljenja i sindromi.
Karpalni sindrom uvijek se javlja kod odraslih, a tri je puta češći kod žena nego kod muškaraca, budući da su žene sitnije građe, pa je i karpalni kanal uži. Takođe, menopauza ili trudnoća, usljed koje se nakuplja voda u organizmu, mogu dovesti do ovog problema. Ovaj sindrom najčešće pogađa obje šake, ali dominantna šaka često ima izraženije simptome.

Metode liječenja

Za ublažavanje početnih simptoma obično se koriste ljekovi, najčešće nesteroidni antireumatici (voltaren, ibuprofen, aspirin), a ako nema poboljšanja, ljekar može propisati i liječenje steroidima. Osim ljekova, sindrom karpalnog tunela posebno u ranoj fazi, može se donekle uspješno tretirati imobilizacijom ručnog zgloba, što ponekad pacijentima donosi olakšanje noću.
Fizioterapija je česta metoda liječenja, a koristi kako bi se smirili simptomi te poboljšala rastezljivost tetiva i fleksibilnost šake.
U slučaju pojave sindroma, potrebno je uvesti promjene u načinu rada ili rekreacije, kako bi se zglob manje izlagao ponavljajućim i opterećujućim položajima. Naprimjer, ako puno radite za kompjuterom, svakako nabavite ergonomski miš i uvedite redovne pauze u kojima ćete ruci omogućiti rastezanje i odmor.
Ipak, u poodmakloj fazi ili u slučaju kad konzervativne metode liječenja ne pomažu, ljekar može propisati hirurški zahvat koji će stvoriti više prostora u karpalnom tunelu i time mehanički ukloniti pritisak ne živac.

-

Savjeti za ublažavanje sindroma

Izvodite vježbe za šake i ručne zglobove Nakon što vam je ustanovljen ovaj bolni sindrom, barem 14 do 21 dan odmarajte ruke i nemojte izvoditi pokrete koji su vas i doveli do tog stanja. Nakon 14 dana počnite izvoditi vježbe za zglobove i dlanove. Primjer vježbe Polako ispružite dlan i prste te istegnite zglobove dok ne izbrojite do 5, zatim opet stisnite dlan u šaku dok ne izbrojite do pet. Dok držite stisnutu šaku, brojite do pet, a zatim opet otvorite dlan. Ponovite ovu vježbu nekoliko puta na dan. Takođe, možete spojiti vrhove prstiju tako da su vam dlanovi okrenuti prema dole pa približavati prste jedne drugima.

Uzimajte laneno ulje Svaki dan uzmite po 1 kašiku lanenog ulja, koje je bogato omega-3 masnim kiselinama i ima protivupalno dejstvo. Nakon dvije sedmice trebali biste osjetiti olakšanje. Za bolju apsorpciju dodajte ga nekom jelu, naprimjer salati ili ga umiješajte u sok od narandže.

Koristite eterična ulja Eterična ulja čempresa, smilja, nane i tamjana djelovaće protivupalno i smanjiti natečenost i osjećaj bola. Možete koristiti jedno od ovih ulja ili mješavinu. Tri-četiri kapi mješavine ovih ulja pomiješajte s malo kokosovog ulja pa utrljajte u bolno i natečeno područje na dlanu. Nanesite na kožu nekoliko puta dnevno. Možete koristiti i kantarionovo ulje, koje takođe djeluje protivupalno.

Stavljajte hladne obloge Kako biste ublažili bolove i upalu, kesicu s ledom stavite na bolno područje dlana i zamotajte peškirom. Ostavite da djeluje 15-ak minuta. Postupak ponovite dvaput ili više puta dnevno.

Koristite toplu kupku Topla ili vruća kupka pomaže kod sindroma karpalnog tunela tako što opušta mišiće. Svake večeri prije spavanja potopite šake u toplu ili vruću kupku na 15-ak minuta.

Nosite steznike Steznik za ručni zglob će smanjiti pritisak i kompresiju na medijalni živac.

PREVENCIJA

Istežite i rotirajte šake i zglobove kako biste opustili pritisak uzrokovan ponavljajućim pokretima (izvodite i vježbe za istezanje vrata i ramena).
Nemojte prečvrsto hvatati predmete s kojima radite, npr, ako koristite miš, nemojte ga snažno pritiskati.
Praktikujte pravilnu tjelesnu posturu: dok sjedite, pazite da su vam stopala čvrsto na podu, otvorite prsni koš i ramena, izdužite vrat i ne približavajte glavu ekranu. Pazite da vam ekran bude u visini očiju.
Jedite hranu s protivupalnim svojstvima, kao što su đumbir, kurkuma i ananas. Ishranu obogatite svježim voćem i povrćem bogatim kalijumom i magnezijumom, zatim orašidima, lanenim i chia sjemenkama te namirnicama koje sadrže vitamin B, poput pasulja i zelenog lisnatog povrća.
Vježbajte jogu, to će dodatno ojačati vaše ruke i zglobove pa ćete čak i uprkos dugotrajnog rada na kompjuteru biti sigurni od sindroma karpalnog tunela.

GRACIJA 189/mart 2021.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO