spot_img

Borba protiv starenja počinje – sad!

Pročitajte najčešća pitanja i odgovore stručnjaka na temu – kako da zaustavite ili barem usporite znakove starenja na licu

spot_img

Svima nam se sigurno desilo barem jednom u životu da sretnemo neku ženu i pomislimo – kako li uspijeva da ima tako sjajnu kosu, divan ten bez bora i sjajne zube? U čemu je tajna žena koje su mladolike i onda kada to prema zakonima prirode ne bi trebale da budu, a nisu samo geni u pitanju? Kako se s lica skidaju godine, odnosno kako da spriječimo vrijeme da nam nanese trajnu štetu? Neka od pitanja su stara koliko i ženska sujeta, ali evo i pitanja na koja imamo spremne odgovore.

Kada počinje borba s borama?

Važno je znati da se bore formiraju u dubinskim slojevima kože mnogo ranije nego izbiju na površinu. Taj proces počinje u ranim dvadesetim, a nama ga ogledalo pokaže desetak godina kasnije. Zato je prevencija najbolja borba: ujutro hidratantna krema (sa UV zaštitom i antioksidansima), naveče detaljno i pažljivo čišćenje lica. I – prve bore će se pojaviti znatno kasnije.

Kada prestaje prevencija, i šta poslije?

Između 35. i 40. godine, uz sva poštovanja pravila o njezi, pojaviće se i prve bore. Najvažnije je u tim godinama kožu zaštititi od UV zraka, jer su one odgovorne za 80 % znakova starenja. Osim tog rituala, pojačajte svoj arsenal u anti-age kampanji preparatima za podsticanje proizvodnje kolagena kako biste koži dali napetost i ojačali njen tonus.

-

Čemu služe anti-age serumi?

Ovi serumi sadrže mnogo veću koncentraciju aktivnih sastojaka od kreme. Recimo, u običnoj kremi za lice ih je maksimalno 3%, a u serumima ih ima i do tri puta više. Ipak, važno je znati da sastojci iz seruma pojačavaju djelovanje kreme. Serum nanesite na kožu kad god osjetite da je suva ili vidite da djeluje “izmučeno”. Evo i brzog recepta za anti-age serum po principu “uradi sam”: potrebno vam je desetak kapi ulja divlje ruže i 50 ml bademovog ulja. Uspite ih u staklenu bočicu ili teglicu, zatvorite i dobro protresite. Odložite na hladno i tamno mjesto te svakodnevno nanosite jednom na kožu lica, vrata i dekoltea. Savjet plus: najbolji način za nanošenje seruma je uz pomoć pipete (možete da iskoristite i staru bočicu kapi za nos).

Da li je dozvoljeno miješanje seruma različitih brendova?

Miješanje je dozvoljeno, ali za maksimalan efekat stručnjaci za ljepotu kože preporučuju korištenje proizvoda iz iste linije.

A šta ako se u borbi protiv bora borimo i protiv akni?

Zaseban tretman daje najbolje rezultate. Dakle, ujutro na lice nanesete kremu za problematičnu kožu,  po preporuci dermatologa, a naveče noćnu kremu lagane teksture ili anti-age serum, pazeći da se ne radi o masnim preparatima.

Da li nanošenje debljeg sloja kreme daje bolje rezultate?

Ne. Ako pretjerujete sa količinom, krema će samo da klizne prema dnu lica, a izlažete se i riziku da vam krema uđe u oči. Osim toga, sa kremom bogate teksture izlažete se riziku začepljenih pora, a tu je i nepoželjan sjaj lica. Idealna količina kreme trebala bi da bude veličine jednog lješnika. I onda je laganim kružnim pokretima razmažete po čelu, nosu, obrazima i bradi. Ne zaboravite ni područje dekoltea i vrata, uz napomenu da kremu i ostale proizvode uvijek nanosite od dekoltea prema gore.

Treba li mijenjati kremu za lice i koliko često?

Najbolje je biti vjeran jednom izboru, jer koži treba mjesec dana da se privikne na određeni proizvod, a tek potom možete da ocjenjujete njenu blagotvornost na vašoj koži. Stručnjaci preporučuju da jedan proizvod koristimo tri puta zaredom, pa i duže, ako ne postoji razlog za promjenu.

Zašto nam treba krema za područje oko očiju?

Ako imate takav tip kože da na osjetljivo područje oko očiju možete da nanesete uobičajenu dnevnu ili noćnu kremu, prava ste sretnica. Ali, kad jednom počnete da se budite sa kolutovima i kesicama ispod očiju, možda je ipak bolje da nabavite poseban proizvod za njegu tog područja.

Šta ako dnevnu kremu nanosim naveče?

Ako je riječ o univerzalnoj njezi koja dobro funkcioniše i danju i noću, onda nema rizika. A kako ćete to da znate? Jednostavno, na univerzalnoj kremi neće biti navedeno da sadrži UV-zaštitu. Ipak, igrajte na sigurno, odaberite noćnu kremu čiji će sastojci da pospješe prirodnu obnovu ćelija.

Koja njega za lice je najbolja pred spavanje?

Dvije su teorije: prema prvoj, ćelije zaslužuju odmor pa ih ne treba uznemirivati nikakvim preparatima. Ako otkrijete da vam takav “no treatment” odgovara, odlično! S druge strane, postoje oni koji vole da kožu pokriju hidratantnom teksturom ili hranljivom noćnom kremom, posebno zato jer su se uvjerili i dobre rezultate.

Anti-age kozmetika ili podmlađujući medicinski zahvati?

Za dobar izgled nisu dovoljne injekcije botulinskog otrova i hijaluronske kiseline, mezoterapija ili hemijski piling. Istina, ovakvi tretmani mogu da zaglade duboke bore i izbrišu diskoloracije, ali ne mogu zauvijek da zadrže taj efekat na koži. Dakle, ako se i odlučite za medicinsko podmlađivanje kože, svakodnevna kozmetička njega nikako time ne treba da prestane.

GRACIJA 78.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO